ΣΥΡΙΖΑ για κόκκινα δάνεια: Αλλα έλεγε τότε, άλλα κάνει τώρα!

Πώς ένα κόμμα από σωτήριο υποβαθμίζεται τεχνηέντως από τα στελέχη του σε άχρηστο και κατόπιν σε χρήσιμο ηλιθιο για να εξυπηρετεί μια χαρά τα συμφέροντα των δυναστών του ελληνικού λαού; Ο λόγος για τον ΣΥΡΙΖα που τον Αύγουστο του 2014 οικτίριζε τις τράπεζες για την τότε προτεινόμενη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων και σήμερα κάνει μια από τα ίδια συνολικά με τα κόκκινα δάνεια, ενώ επιτρέπει στις τράπεζες να βάζουν ενέχυρα και τα ενήμερα δάνεια για να ενισχυθεί η κεφαλαική ρευστότητά τους. 

Τον Αϋγουστο του 2014 διαβάζαμε στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή, left.gr κ.α.) ότι η πρόταση νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται τραπεζοκεντρική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος σημειώνει ότι ο κυρίαρχος ρόλος που “προσφέρεται” στις τράπεζες, ενώ τονίζει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για “σχέδιο άλωσης της ιδιωτικής περιουσίας”.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την τότε ανακοίνωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι το πρόβλημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ευθύνη της ίδιας της πολιτείας, που θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και κοινωνικά δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των κόκκινων δανείων, προσαρμοσμένου στις ανάγκες διαβίωσης και τις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δανειοληπτών, το οποίο θα είναι δυνατό να επεκταθεί και στη διαχείριση των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ”

“Επομένως, με βάση αυτές τις επιλογές, για την αποτελεσματικότητα των λύσεων, είναι καθοριστική η δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου, κοινωνικά ελεγχόμενου, φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, που να λογοδοτεί μέσω της πολιτείας στην ίδια την κοινωνία”

Παράλληλα η εξυγίανση των επιχειρήσεων θα έπρεπε να συνδυαστεί με ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αλλά και με την προοπτική της καταπολέμησης της ανεργίας. Αν η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κριθεί από τις τράπεζες και δεν τεθούν αντικειμενικά κριτήρια, τότε κινδυνεύει να καταστραφεί ακόμη περισσότερο η παραγωγική δομή της χώρας.

Επίσης η προστασία της πρώτης και μόνης κατοικίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα και για το λόγο αυτό το πλαίσιο ρύθμισης θα πρέπει να περιλαμβάνει και διαγραφές οφειλών, αρχίζοντας από τις περιπτώσεις αντικειμενικής μόνιμης αδυναμίας αποπληρωμής, δηλαδή για χρέη, που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αποπληρωθούν, με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.

Μόνο με την ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η εξυγίανση των επιχειρήσεων, η ανακούφιση των υπερχρεωμένων δανειοληπτών αλλά και η εξυγίανση των τραπεζών».

 

Τί πράττει ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ σήμερα

Καταρχήν ο ΣΥΡΙΖΑ συνδιαλέγεται αποκλειστικά και μόνο με τους τραπεζίτες για το θέμα των κόκκινων δανείων. Εχει αφήσει τους εκπρόσωπους των δανειοληπτών στην απέξω και οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στην κυβέρνηση είναι οργανώσεις που αμείβονται πλουσιοπάροχα από την τσέπη των φορολογούμενων σε Ελλάδα και λοιπή ΕΕ και περιορίζονται μόνο σε ανακοινώσεις για την προστασία όμως των καταναλωτών γενικά και όχι φυσικά των δανειοληπτών. 

Ο ενδιάμεσος φορέας τείνει να γίνει μια μεγάλη δημόσια εισπρακτική εταιρία που θα λειτουργεί σε βάρος του δανειολήπτη-πολίτη και το χρέος του θα θεωρείται χρέος προς το Δημόσιο ενώ οι τράπεζες θα έχουν ήδη υπεραντλήσει απίστευτα υπερποσά μόνο από τους τόκους του δανείου που χορήγησαν, θα το φορτώσουν στον φορολογούμενο και στον δανειολήπτη και θα αποζημιωθούν κι από πάνω. 

Φυσικά, ότι επιδιώκεται κολλάει προς το παρόν λόγω της λαϊκής αγανάκτησης, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι αργά ή γρήγορα ή πλασαριζόμενη ως συμφωνία με τους δανειστές -που υποτίθεται ότι θα επιτευχθεί μέχρι τον Ιούνιο- θα έχει ως θύμα αποκλειστικά τον Ελληνα πολίτη-φορολογούμενο-δανειολήπτη και όχι φυσικά τους υπεύθυνους για τα οικονομικά εγκλήματα που διέπραξαν επί πέντε χρόνια σε βάρος του (διεφθαρμένοι πολιτικοί, ανώτατοι δημόσιοι αξιωματούχοι, τραπεζίτες, ψευτοεπιχειρηματίες). 

Η πρώτη κατοικία παραμένει απροστάτευτη από τις αρχές του έτους με αποτέλεσμα κάθε Τετάρτη να βγαίνουν στο σφυρί σπίτια και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους μένουν άστεγοι, καθώς αυτά παράνομα δεσμεύθηκαν από τις τράπεζες για ανεξόφλητα δάνεια. 

Ο νόμος του Γιάννη Στουρνάρα 4146/78 για ασυλία των τραπεζιτών που διέπραξαν αμέτρητα εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού παραμένει. 

Ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηλιτεύει τις τράπεζες για τις παράνομες τιτλοποιήσεις όχι μόνο των ανεξόφλητων αλλα΄των ενήμερων δανείων, τα οποία ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει αποκαλύψει από την ιστοσελίδα του.

Κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για άμεσο λογιστικό έλεγχο όλων των δανείων ώστε να γίνει εκκαθάριση των δανείων -ανεξόφλητων και ενήμερων- από όλες τις παράνομες, άκυρες και καταχρηστικές δανειακές συμβάσεις. 

Κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιέζει για να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος των τραπεζιτών, ούτε καν διανοείται να θίξει την ίδια την ύπαρξη του επαίσχυντου νόμου Στουρνάρα περί προστασίας των Golden boys and girls!

Κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο να πιέσει για την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη μόνη λογική λύση, ούτε καν στηλιτεύει το γεγονός ότι οι Ελληνες πληρώνουν ότι έχουν και δεν έχουν για να παραμείνει όρθιο το πιο υπερτοκογλυφικό τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης που δυστυχώς το διαχειρίζονται οι πλέον απατεώνες – τραπεζίτες, οι οποίοι δυστυχώς δεν ελέγχονται από κανέναν, γιατί προφανώς οι αφεντάδες τους κερδίζουν από την κρίση έναν υπόδουλο λαό που δήθεν τους χρωστάει, ενώ στην ουσία οι εγχώριοι τραπεζίτες και οι φίλοι τους στην ελίτ χρωστάνε, και επομένως αντί οφειλής προτιμούν όλη την Ελλάδα, δηλαδή μια αποικία χρέους αντί χώρας. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν σιωπήσει για την εσκεμμένη υποβάθμιση του νόμου 3869/2010 τη μόνη προστασία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από την υπερτοκογλυφία των τραπεζιτών, αντί να τον ενισχύσουν υπέρ του δανειολήπτη. 

Σήμερα η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους, όπου κυριαρχεί η πλέον σαθρή τραπεζοκρατία και φεουδαρχία, από τη στιγμή που η οικονομική πολιτική της χώρας δεν διαμορφώνεται από την κυβέρνησή της αλλά από τους δανειστές της και τα delivery boys τους, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και οι διοικητές των συστημικών τραπεζών. 

Πολλοί δανειολήπτες ελλειπώς ενημερωμένοι δεν πληρώνουν με το έτσι θέλω τις δόσεις στις τράπεζες διότι νομίζουν ότι η κυβέρνηση θα τους τα χαρίσει. Καλύτερα να αρχίσουν να αναζητούν με ποιον τρόπο μπορούν να υπαχθούν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διότι από τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει όχι απλά να λάβει μέτρα υπέρ τους, αλλά ούτε καν να προστατέψει την πρώτη και μοναδική κατοικία τους, όχι από την κατάσχεση, αλλά από τον πλειστηριασμό από τις τράπεζες. 

 danioliptes.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “ΣΥΡΙΖΑ για κόκκινα δάνεια: Αλλα έλεγε τότε, άλλα κάνει τώρα!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *