Συνεχίζουν να «στραγγίζουν» οι τραπεζικές καταθέσεις

Και τον Αύγουστο υπήρξε εκροή 500 εκατ. σύμφωνα με την ΤτΕ

Εξακολουθούν να «στραγγίζουν» οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, παρά την αλλαγή κλίματος που παρατηρείται προς τη χώρα μας διεθνώς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, και το μήνα Αύγουστο καταγράφηκαν εκροές 500 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Έτσι το σύνολο των καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκε στα 153,4 δισ. ευρώ από 153,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων είχε δείξει ότι αντιστρεφόταν τον Ιούλιο, οπότε καταγράφηκαν εισροές περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τον Αύγουστο το φαινόμενο επανήλθε αν και οι ρυθμοί εκροής κεφαλαίων μειώθηκαν. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα συνεχίστηκε και η μείωση των δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 4,8% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Έτσι το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες περιορίστηκε στα 233,03 δισ. ευρώ από τα 252,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο του 2011. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ήταν και τον Αύγουστο αρνητική καθώς οι αποπληρωμές δανείων ξεπέρασαν τις νέες εκταμιεύσεις κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 657 εκατ. ευρώ (Αύγουστος 2011: αρνητική καθαρή ροή 690 εκατ. ευρώ) ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο επίπεδο του -5,3%.

Όσον αφορά το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια περιορίστηκε κατά 4,7% σε σχέση με πέρυσι υποχωρώντας στα 108,07 δισ. ευρώ, από 115,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου του 2011.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *