Συναγερμός! Τους ξέφυγε τελείως το έλλειμμα

Στα 18,101 δις ευρώ έφτασε στο οκτάμηνο Ιανουάριου Αυγούστου του 2011 το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όταν ο ετήσιος στόχος είναι 19,808 δις ευρώ.

Έσοδα 5,8 δισ. ευρώ κάθε μήνα από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο θα πρέπει να μαζεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, όπως πιστοποιούν τα πρώτα επίσημα στοιχεία του υπουργείου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο.

Σύμφωνα με αυτά, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 30,679 δισ. ευρώ από 32,397 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με μείωση κατά 5,3%.

Στο σύνολο του έτους όμως το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έσοδα 54,042 δισ. ευρώ με αύξηση 5,6% και η απαίτηση της τρόικας για κλείσιμο της μαύρης τρύπας σε συνδυασμό με τις χαώδεις αποκλείσεις, οδήγησαν στα χθεσινά νέα έκτακτα και τσουχτερά μέτρα.

Από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ακόμα ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν στο οκτάμηνο κατά 8,1% όταν ο ετήσιος στόχος αφορά αύξηση κατά 5,7% και έτσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασε στο οκτάμηνο στα 18,101 δισ. ευρω, μια…ανάσα δηλαδή από τον ετήσιο στόχο των 19,808 δισ. ευρώ

Κατά τα άλλα ήταν άσχετοι κατά τον Υπουργό Οικονομικων τα μέλη της επιτροπής της Βουλής, που εξωθήθηκαν σε παραίτηση, όταν έγραψαν πως η δυναμική του χρέους είναι εκτός ελέγχου.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, που τα αποδίδει με ευκολία όλα στην ύφεση:

“Στα 18,101 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουάριου – Αυγούστου 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, έναντι του νέου στόχου 18,974 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ελλείμματος 14,813 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 110 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 762 εκατ. €.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.679 εκατ. € και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. € τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. € σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010.

Τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο απομένον τετράμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 –2015 καθώς επίσης και με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του οκταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
-στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.067 εκατ. €
-στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.701 εκατ. ευρώ
-στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και
-στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.452 εκατ. €, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1.078 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1.416 εκατ. €”.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *