Στο ΣτΕ η νομιμότητα του ενιαίου μισθολογίου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κρίνει τη νομιμότητα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι πρώτες προσφυγές κατατέθηκαν ήδη στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο από 8.108 υπαλλήλους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και 932 υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με τα σωματεία τους που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του ενιαίου μισθολογίου-βαθμολογίου που καθιερώθηκε με το Ν.4024/2011.

Υποστηρίζουν ότι αντίκειται σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και διεθνείς συμβάσεις εργασίας που προστατεύουν την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι μετά τις συνεχείς περικοπές των αποδοχών τους από το Μάρτιο του 2010 έφτασαν πλέον να λαμβάνουν ακόμη και μηδενικά ή αρνητικά εκκαθαριστικά μισθοδοσίας, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Όπως υπογραμμίζουν στις προσφυγές τους, ο οικογενειακός και προσωπικός προγραμματισμός τους έχει ανατραπεί και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι είναι αναγκασμένοι να εξοφλούν και δάνεια που είχαν πάρει στο παρελθόν, είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με τις προσφυγές στρέφονται κατά του Ν. 4024/2011 και της σχετικής απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη και ζητούν να συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος.

zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *