Στον απόλυτο πάγο τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις

Στον απόλυτο πάγο τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις τις τελευταίες μέρες.

Οι τρεις λόγοι στους οποίους αποδίδεται η κατηγορηματική άρνηση των τραπεζών στα αιτήματα για χορήγηση επιχειρηματικών δανείων, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα

Αρνητικές είναι σχεδόν όλες οι απαντήσεις που δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες στα αιτήματα για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Ιδιαίτερο στο κομμάτι που αφορά τους βασικούς παίκτες του corporate banking, παρατηρείται μια ανησυχητική ανομβρία η οποία αποδίδεται αρμοδίως σε τρεις βασικές αιτίες:

α) στο γεγονός ότι η τραπεζική αγορά έχει στεγνώσει από λεφτά

β) στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, ακόμα και οι μεγάλες, δεν έχουν να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις – καλύψεις των δανείων που ζητούν και

γ) στο γεγονός ότι οι τράπεζες, κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιέζουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση να μην ενδώσει στην απαίτηση της τρόικας για την τοποθέτηση επιτρόπων – ελεγκτών στις διοικήσεις τους.

Ειδικά, ως προς αυτόν τον τελευταίο λόγο, τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδας, η απάντηση που δίνεται είναι πως ο θεσμός του επιτρόπου είναι ευρωπαϊκός και κατά συνέπεια η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Φαίνεται, όμως, ότι το επιχείρημα αυτό δεν πείθει τους τραπεζίτες, οι οποίοι πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση με κάθε τρόπο.

iliaoikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *