Στον αέρα οι αποζημιώσεις για τους 200.000 της Ασπίς

Απιαστο όνειρο γίνεται για τους περίπου 200.000 πρώην ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια η καταβολή των όποιων αποζημιώσεων, αφού ή αξία των περιουσιακών της στοιχείων υπολείπεται κατά πολύ του ύψους στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκονταν για να τις καλύψουν. Αυτό διαπιστώνει στην έκθεσή του ο αρμόδιος επόπτης του χαρτοφυλακίου ζωής της εταιρείας, ο οποίος επισημαίνει ότι το έλλειμμα στα περιουσιακά της στοιχεία ανέρχεται όχι στα 250 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί όταν ανακλήθηκε η άδεια της Ασπίς τον Σεπτέμβριο του 2010, αλλά μπορεί να φτάνει τα… 820 εκατ. ευρώ. Η έκθεσή του για την εταιρεία αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο της Τραπέζης της Ελλάδος (www. bankofgreece.gr).
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι της Ασπίς που δικαιούνται αποζημιώσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν τα 950 εκατ. ευρώ, δεν μπορούν να τις εισπράξουν, αφού η περιούσια της εταιρείας δεν υπερβαίνει τα… 130 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμμα στα περιουσιακά της στοιχεία (ακίνητα, κ.λπ.) που ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ. Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι ακόμη και τα λιγοστά ποσά που εμφάνιζε η Ασπίς να διαθέτει ως περιουσιακά στοιχεία για να ισοσκελίζει τις αποζημιώσεις που όφειλε έναντι των πελατών της, αποκαλύπτεται πως ήταν «φουσκωμένο». Για παράδειγμα στον κλάδο ζωής εμφάνιζε ως απόθεμα 271 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως προκύπτει από την έκθεση, δεν ήταν παρά 90 εκατ. ευρώ. Λόγω ακριβώς της τεράστιας αυτής μαύρης τρύπας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η συνέχιση των περίπου 200.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ασφαλιστήρια τόσο των κλάδων ζωής όσο και των κλάδων που συνδέονται με επενδύσεις στο χρηματιστήριο (unit linked), αλλά και ομαδικά συμβόλαια. Χθες η Τράπεζα της Ελλάδος ανάρτησε στον ιστότοπό της πίνακες με τα ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο καθένας από τους ασφαλισμένους της Ασπίς. Για τα ποσά αυτά, οι πρώην πελάτες της, εφόσον διαφωνούν με τα στοιχεία που κατέγραψε η εποπτική αρχή, έχουν προθεσμία να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2012.

Για την Commercial Value. Οσο για την Commercial Value, οι αποζημιώσεις που οφείλει στους 50.000 πρώην ασφαλισμένους της ανέρχονται σε 205 εκατ. ευρώ, αλλά η περιουσία της δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Και σε αυήν την περίπτωση υπάρχει έλλειμμα 100 εκατ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες, όπως είναι γνωστό, έκλεισαν τον Σεπτέμβριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010 αντίστοιχα, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις λειτουργίας που προέβλεπε ο νόμος, αφού τα ανοίγματά τους δεν κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους, και ενώ είχαν ήδη πάψει να αποζημιώνουν τους πελάτες τους.
Για ερωτήματα σχετικά με το προσωρινό χαρτοφυλάκιο, οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθύνονται στις δύο εταιρείες. Τα τηλέφωνα της Ασπίς είναι 210-6180.620, 210-6180.647, και 210-6180.691, ενώ της Commercial Value 210-7210.327, 210-7210.689.
 

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Στον αέρα οι αποζημιώσεις για τους 200.000 της Ασπίς”

  1. Γειά σου ρε καπιταλισμέ μεγάλε , παρτάκια , φιλαράκο , κολλητέ και καλεσμένε στο πάρτυ από τους “ανυποψίαστους” που συμμετέχουν  ……

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *