Στον αέρα η δόση των 89 δισ. ευρώ

Στον αέρα βρίσκεται η περιβόητη δόση των 89 δισ. ευρώ. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει το πως όσα ζητήσει θα γίνουν, η τρόικα έσπασε στα δυο το πακέτο των 89 δισ. ευρώ, διαχωρίζοντας το αφενός στα ποσά που θα παρασχεθούν για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αφετέρου στα χρήματα που θα καλύψουν τις δανειακές μας ανάγκες για το 2012 και θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

Με αυτό τον τρόπο αφενός διασφαλίζει μεγαλύτερη πίεση στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα αφετέρου εξασφαλίζει πως η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα χάσουν λεφτά εάν κάτι δεν πάει καλά με το PSI.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα εξελιχθούν η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και της διαβούλευσης για το PSI. Σύμφωνα με τα όσα είπε η διαδικασία έχει ως εξής:

1) Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα και την ίδια περίοδο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα.

2) Στη συνέχεια – σύμφωνα με πληροφορίες του 24h.gr – το αργότερο μέχρι τις 3 Φεβρουάριου πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογραφεί ένα ειδικό Μνημόνιο (MoU) για το PSI προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.

3) Θα ακολουθήσει η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για το PSI η οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουάριου.

4) Παράλληλα τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος. Δηλαδή τα τελικά ποσά και το επιτόκιο με το οποίο θα δοθούν τα δάνεια. Στην χρηματοδότηση εμπλέκεται πλέον ο EFSF και για τον λόγο αυτό τόσο το δανειακό πρόγραμμα όσο και οι συμβατικοί όροι διαφοροποιούνται από την προηγούμενη δανειακή σύμβαση.

5) Στη φάση αυτή της διαδικασίας η Ελλάδα θα καταθέσει επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

6) Στην συνεχεία θα εγκριθεί το νέο δανειακό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και από την Ελλάδα με την ψήφιση του σχετικού νόμου.

7) Εφόσον τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη συναινέσουν θα γίνει η εκταμίευση της δόσης. Εάν το PSI εκτελεστεί κανονικά αυτό θα σημαίνει πως η Ελλάδα θα πληρώσει μέρος του δανείων των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου και δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρεοστάσιο ακόμη και εάν η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου καθυστερήσει.

Σε κάθε περίπτωση τόσο τα ποσά για το PSI όσο και τα χρήματα που θα καλύψουν τις δανειακές μας ανάγκες για το 2012 και θα χρησιμοποιηθούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες παραμένουν τελικά άγνωστα.

Θανάσης Κουκάκης

24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *