Στη «φάκα» οι εκατομμυριούχοι με τεράστιες οφειλές

Τέλος στην ασυδοσία των στρατηγικών κακοπληρωτών που δεν πληρώνουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι διάγουν τρυφηλό βίο, θέλουν να βάλουν κυβέρνηση, τραπεζίτες και η ΤτΕ. Επειτα από το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων των «κόκκινων» δανείων αλλά και με την ενοποίηση με τα χρέη σε εφορία και ταμεία, οι αρχές έμειναν έκπληκτες από το εύρος του φαινομένου.

Πάμπλουτοι Ελληνες, με καταθέσεις εκατομμυρίων, με βίλες στα βόρεια προάστια, εξοχικά σε νησιά και βουνά, χρωστούν τεράστια ποσά δανείων. Αλλοι, με μεγάλο κομπόδεμα, θυρίδες σε τράπεζες διαφορετικές από εκείνες που χρωστούν, πολυτελή αυτοκίνητα και με αγορές ακριβών αντικειμένων με μετρητά ή πιστωτικές, έχουν «εξαφανιστεί» και δεν δίνουν λογαριασμό στους πιστωτές τους.

Πριν από τα capital controls
Τέλος, έχουν πιαστεί στη φάκα πολίτες που έχουν βγάλει εκατομμύρια ευρώ με εμβάσματα στο εξωτερικό, πριν από τα capital controls ή έχουν επενδύσει σε ομόλογα, χρυσό ή μετοχές και ταυτόχρονα δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές ή δάνεια.

 

Στο επόμενο διάστημα ξεκινά άγριο κυνηγητό με όλα τα μέσα από τράπεζες και εφορίες, καθώς

έκπληκτοι έχουν μείνει οι αρμόδιοι φορείς από τις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή από έχοντες που επιλέγουν να μην πληρώσουν τα χρέη τους και μάλιστα μένοντας για χρόνια ατιμώρητοι.

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η κυβέρνηση, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι εφορίες και ο ΕΦΚΑ «συμμαχούν» προκειμένου να εντοπίσουν το σύνολο των «τσαμπατζήδων» που ζουν πλουσιοπάροχα αλλά αθετούν τις πληρωμές τους. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να σταλεί ηχηρό μήνυμα σε μεγάλο αριθμό αυτών ώστε να σταλεί μήνυμα και σε όλη την κοινωνία ότι δεν μπορεί να μην τιμωρούνται όσοι χρωστούν, αλλά ταυτόχρονα έχουν μεγάλη περιουσία.

 

«Η ανοχή τέλειωσε»
«Μείναμε εντυπωσιασμένοι με τους ανθρώπους που δεν πληρώνουν, ενώ έχουν τεράστια περιουσία. Πολίτες υπεράνω πάσης υποψίας, επιφανείς επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, με ‘φουσκωμένο’ ΕΝΦΙΑ, καταθέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας και πολυτελή αυτοκίνητα, ‘ξεχνούν’ να πληρώσουν ακόμη και την πιστωτική τους κάρτα. Η ανοχή έχει τελειώσει. Είναι αδιανόητο να κινδυνεύει η πρώτη κατοικία φτωχών ή χτυπημένων από την κρίση και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να βγάζουν τη γλώσσα στο κράτος», τονίζει στέλεχος της διοίκησης που ασχολείται με τα «κόκκινα» δάνεια.

Επισημαίνει επίσης το φαινόμενο να επιλέγουν που δεν θα πληρώσουν και που είναι ενήμεροι. «Χρωστούν όπου θέλουν, όπου βλέπουν ότι τους περνάει και δεν έχουν επιπτώσεις. Για παράδειγμα, δεν πληρώνουν τις δόσεις σε μια τράπεζα με την οποία έχουν φιλικές σχέσεις αλλά είναι ρυθμισμένοι σε άλλη. Επίσης, μπορεί να χρωστούν τεράστια ποσά σε δάνεια αλλά να μην έχουν ούτε ένα ευρώ χρέος στην εφορία, ώστε να εξασφαλίζουν φορολογική ενημερότητα».

Πόσοι είναι;
Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 50 ? 60 χιλιάδες, δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση για ποσά άνω των 300 χιλιάδων ευρώ. Πολλοί εξ αυτών δεν έχουν εμφανιστεί στα… γκισέ εδώ και μια δεκαετία. Οι πιο… «κόκκινοι» και ασυνεπείς, πάντως, υπολογίζονται σε 20.000 και χρωστούν περί τα 10 δισ. ευρώ!

Όμως, ίσως ο αριθμός είναι μικρός, αφού υπάρχουν πολλοί που χρωστούν μόνο στην εφορία ή τα Ταμεία και όχι στις τράπεζες, αλλά και το αντίθετο. Το κακό είναι ότι τους πρώτους μήνες του 2017 αυξήθηκαν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς όλοι περιμένουν την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Εκτιμάται ότι προστέθηκαν κόκκινα δάνεια ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να ξεπερνά τα 108-110 δισ. ευρώ.

Από εδώ και στο εξής έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι, διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ τραπεζών, Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, Τραπέζης της Ελλάδος και εφοριών ? ΕΦΚΑ ώστε να εντοπιστούν οι κακοπληρωτές και να πληρώσουν. Ηδη χιλιάδες «μπιλιετάκια» έχουν φτάσει στα χέρια τους και τους καλούν να κάνουν ρυθμίσεις των χρεών τους. Ακολουθεί η δήμευση τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις ακινήτων, ακόμη και άνοιγμα θυρίδων ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η πρώτη κατοικία όσων αποδεδειγμένα έχουν και δεν πληρώνουν. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πάρει μπρος ο μηχανισμός των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εκεί θα βγουν σε πλειστηριασμό και πρώτες κατοικίες για όσους χρωστούν πάνω από 250 χιλιάδες.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ενεργοποιηθεί και το ειδικό λογισμικό της εφορίας, το οποίο θα κάνει διασταυρώσεις λογαριασμών σε όλο τον κόσμο και θα εντοπίζεται η περιουσιακή κατάσταση 1,2 εκατ. φορολογούμενων. Θα διαπιστώνεται η απόκρυψη χρημάτων και ταυτόχρονα θα γίνονται γνωστά και τα ονόματα εκείνων που έχουν μεγάλη περιουσία αλλά και χρέη παντού που δεν ρυθμίζουν.

«Μπαταχτσήδες» δεν είναι μόνο ιδιώτες αλλά και νομικά πρόσωπα, εταιρείες με μεγάλα χρέη που έχουν «εξαφανιστεί» και δεν πληρώνουν πουθενά αδιαφορώντας για τις συνεχείς προειδοποιήσεις. Οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν μεγάλη περιουσία την οποία έχουν μεταβιβάσει σε συγγενικά τους πρόσωπα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται… φτωχοί και να δηλώνουν αδυναμία να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Ταυτόχρονα έχουν βγάλει εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό με εμβάσματα ή και με αγορές ακινήτων σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Ηδη οι αρχές έχουν ξεκινήσει εκτεταμένο έλεγχο σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων με κληρονομιά ή γονική παροχή, στο χρόνο που έγιναν αυτές κι αν συνδέονται με τα χρέη που υπήρχαν. Στα δικαστήρια ήδη οι τράπεζες καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις ζητώντας άμεσες κατασχέσεις με τους «κατηγορούμενους» να δηλώνουν ότι προχώρησαν σε γονικές παροχές φοβούμενοι… αυξήσεις φόρων.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από τον Σεπτέμβριο, ακόμη και για πρώτη κατοικία
Βγαίνουν στο «σφυρί» τα πρώτα 10 χιλιάδες ακίνητα

Στο σφυρί θα βγουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα πρώτα 10.000 ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λύνουν τα χέρια των τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζικές κατασχέσεις και πωλήσεις ακινήτων, τα οποία έχουν αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για βίλες στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, για εξοχικά σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Χαλκιδική καθώς και σε οικόπεδα στο λεκανοπέδιο της Αττικής κι όχι μόνο. Επίσης, ολόκληρα κτίρια γραφείων και καταστημάτων και βιομηχανικοί χώροι που ανήκουν σε μεγαλομετόχους «κόκκινων» επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν όχι μόνο τα δάνεια των εταιρειών τους αλλά και προσωπικά. Το… κουμπί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναμένεται να πατηθεί από το φθινόπωρο, η πλατφόρμα του e-auction είναι έτοιμη, η λίστα με τα ακίνητα που θα «χτυπηθούν» επίσης.

Το θέμα των «μπαταχτσήδων» απασχόλησε τις συζητήσεις που είχε η Ντ. Νουί με τον Γ. Στουρνάρα και τους τραπεζίτες. Η επικεφαλής του SSM, χτύπησε καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια ενώ ενημερώθηκε για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και για το «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς από το οποίο ωφελούνται οι μεγαλο-οφειλέτες κατά κύριο λόγο κι όχι οι μη έχοντες για τους οποίους δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Η κ. Νουί ζήτησε να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ώστε και οι τράπεζες να έχουν έσοδα από τις πωλήσεις αλλά και να σταλεί το μήνυμα της αυστηροποίησεις σε όσους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις συνεχείς οχλήσεις να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους ή τα χρέη τους στο Δημόσιο.

Πολλοί εξ αυτών μάλιστα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη περιουσία, σπεύδουν στους διευθυντές των τραπεζών και απαιτούν μεγάλο «κούρεμα» του δανείου τους που ξεκινά από τα 400 χιλ. ευρώ και φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Οπως λένε γνώστες του αντικειμένου, όλοι οι κακοπληρωτές, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα πρέπει να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση ενώ τράπεζες και κράτος θα μπορούν να κάνουν άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου ώστε να διασταυρώνουν τα στοιχεία.

Ετσι, από τον Σεπτέμβριο όποιος μπαταχτσής δεν… συμμορφωθεί με τις υποδείξεις θα κινδυνεύει να χάσει και την πρώτη του κατοικία, αν χρωστά πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ.

Ο κρεοπώλης, ο αγροτικός συνεταιρισμός, ο εισαγωγέας από την Κίνα
Οι… ωραίοι έχουν χρέη σε τράπεζες και Δημόσιο

Κρεοπώλης στη Φθιώτιδα έφτασε να έχει 8,5 εκατ. δάνεια σε διάφορες τράπεζες. Το ερώτημα είναι γιατί ένας επαγγελματίας που διατηρεί κρεο- πωλείο σε επαρχιακή πόλη είχε τόσο υψηλά δάνεια και ποιοι τα ενέκριναν

Τα παραδείγματα που ακολουθούν αφορούν σε «μπαταχτσήδες» που πιάστηκαν στη φάκα. Και προκαλούν την κοινή γνώμη, ιδίως όσους έχουν πληγεί από την κρίση, έχουν μείνει άνεργοι και δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Συγκεκριμένα:

 • Κρεοπώλης στην περιοχή της Φθιώτιδας έφτασε να έχει 8,5 εκατομμύρια δάνεια από διάφορες τράπεζες χωρίς να μπορεί να πληρώσει. Το ερώτημα είναι γιατί ένας επαγγελματίας που διατηρεί κρεοπωλείο σε επαρχιακή πόλη είχε τόσο υψηλά δάνεια, ποιοι τα ενέκριναν και με ποια κριτήρια και πού κατευθύνθηκε όλο αυτό το χρήμα.
 • Αγροτικός συνεταιρισμός στον θεσσαλικό κάμπο πήρε δάνεια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν πλήρωσε ποτέ τις δόσεις του και βεβαίως συνεχίζει να «φεσώνει» τις τράπεζες.
 • Εμπορική εταιρεία που εισάγει προϊόντα από την Κίνα και πουλάει σε μαγαζιά στην Ελλάδα έφτασε να έχει χρέος 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην εφορία και το ΙΚΑ! Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει μηδέν χρέος σε τράπεζες, καθώς κατάφερε να ρυθμίσει τα δάνειά του και δεν φαίνεται ποτέ «κόκκινος» στον Τειρεσία. Οι αρχές αναρωτήθηκαν πώς γίνεται να χρωστά τόσα πολλά στο Δημόσιο και να μην πληρώνει, χωρίς κανείς να μην τον έχει ενοχλήσει.
 • Τεχνική εταιρεία που παίρνει μικρές εργολαβίες ανά την Ελλάδα είχε χρέος 1,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζες αλλά μηδέν χρέος στο Δημόσιο. Ο στόχος συγκεκριμένος. Ρύθμιζε όσες οφειλές είχε σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορεί να παίρνει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και να κατεβαίνει στους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Όμως, με τις τράπεζες είχε… κακή σχέση, αφού σταμάτησε να πληρώνει.
 • Εταιρεία με χημικά προϊόντα χρωστά σε τρεις τράπεζες πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σε μία δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ. Πρόκειται για ένα περίεργο φαινόμενο και οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι τρεις απλά δεν τον ενοχλούσαν όσο έπρεπε και η έτερη τράπεζα ήταν φιλική προς την εταιρεία, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί κανονικά τις οφειλές του. Επέλεγε ο επιχειρηματίας να χρωστά εκεί που πίστευε ότι δεν έχει υποχρέωση ή όχληση.
 • Τουριστική εταιρεία στον ξενοδοχειακό κλάδο έφτασε να χρωστά 12 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες. Το οξύμωρο είναι ότι οι οφειλές του είναι 10 φορές πάνω από τον τζίρο του! Οι αρχές κατάλαβαν αμέσως ότι πρόκειται για διακίνηση «μαύρου» χρήματος, η εταιρεία δηλαδή είχε πολλά περισσότερα έσοδα τα οποία έκρυβε.
 • Ιδιοκτήτης βίλας πολλών εκατομμυρίων ευρώ χρωστά στην εφορία περί το 1,2 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα κανείς δεν του έκανε τίποτε διότι δήλωνε τη βίλα ως πρώτη κατοικία. Στο εξής όποιος χρωστά πάνω από 250 χιλιάδες θα χάνει και το σπίτι του.
 • Πολυϊδιοκτήτης ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλο? ΕΝΦΙΑ χρωστά στην τράπεζα 200 χιλ. ευρώ. Δεν πληρώνει δόση πάνω από ένα χρόνο κι ενώ φάνηκε να έχει κάνει αγοραπωλησία ακινήτου και να εισέπραξε ένα καλό ποσό, δεν έσπευσε να εξοφλήσει το χρέος του.
 • Επιχειρηματίας πήρε δάνειο 700 χιλ. ευρώ για να ανοίξει μια επιχείρηση. Η εταιρεία δεν πήγε καλά, οι δόσεις έμεναν απλήρωτες και η τράπεζα κανονικά θα έπρεπε να προχωρεί σε κατασχέσεις. Όμως, ο? πολυμήχανος επιχειρηματίας είχε προλάβει να μεταβιβάσει όλα του τα ακίνητα και την κυριότητα του αυτοκινήτου σε γυναίκα και παιδιά, με αποτέλεσμα η τράπεζα να μην μπορεί να του πάρει τίποτε.
 • Άλλος επιχειρηματίας με χρέη στις τράπεζες έκανε μεταβίβαση όλων των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων εκτός από το σπίτι που διαμένει και το δηλώνει ως πρώτη κατοικία. Ετσι, γλιτώνει τις κατασχέσεις εδώ και χρόνια.
 • Υπήρξε περίπτωση επιχειρηματία που χρωστά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ, δηλώνει ότι δεν έχει να πληρώσει, όμως, μέχρι πρότινος είχε καταθέσεις πολλών χιλιάδων και κυκλοφορούσε με πολυτελές αυτοκίνητο και μάλιστα επιδεικτικά.
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με σημαντικούς πελάτες και έσοδα πολλών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως δεν πλήρωνε την πιστωτική του κάρτα για δύο χρόνια. Ο ίδιος δήλωνε στην εφορία εισοδήματα όσο το αφορολόγητο όριο, δηλαδή λίγο πάνω από τα 8 χιλιάδες ευρώ, όμως, διατηρούσε γραφείο σε πολυτελή περιοχή της Αθήνας.
 • Υπάρχει και περίπτωση συνταξιούχου που… πιάστηκε στη φάκα από λάθος. Κάνοντας συνεχείς αναλήψεις μετρητών από την τράπεζα του έπεσε ένα χαρτάκι που έγραφε «100 χιλιάδες στη θυρίδα και τα υπόλοιπα θαμμένα στον κήπο». Ο ίδιος είχε δάνειο στην τράπεζα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ που σταμάτησε να εξυπηρετεί.

www.imerisia.gr

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.