Στενάζουν οι φορολογούμενοι από τους απλήρωτους φόρους

Στα 13,480 δισ. ευρώ τα φέσια του 2015 στην εφορία. Αύξηση οφειλών Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Φοροκυνηγητό στους μεγάλους έχουν εξαπολύσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Τι έδειξε η «ψαριά» του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και Επιχειρήσεων. 

Μια ανάσα από τα 13,5 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια στα 13,480 δισ. ευρώ, σταμάτησαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο το 2015, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το 2014 αλλά το ίδιο εφιαλτικά για τους φορολογούμενους, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε ρυθμίσεις, πάγιες οφειλές και έξτρα φόρους, όπως για παράδειγμα οι αυξημένες προκαταβολές.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν νέα έκρηξη απλήρωτων φόρων ανάμεσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές με αύξηση 1,657 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν σε 13,480 δισ. ευρώ από 11,833 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Με την προσθήκη και των συσσωρευμένων -και στον μεγαλύτερο βαθμό ξεγραμμένων- ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 71,533 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014, ο συνολικός λογαριασμός διαμορφώνεται πλέον σε 85 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράξιμα κρίνονται λιγότερα από 20 δισ. ευρώ.

Από τα φρέσκα χρέη, μόνο τα 8,646 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα και το μέγεθος του «αποτελεσματικού χρέους» προκύπτει αν αφαιρεθούν τα χρέη των πτωχευμένων, των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και των ΑΦΜ «μαϊμού».

Έπιασε τα λεφτά το ΚΕΦΟΜΕΠ – έπιασε τους στόχους ελέγχων το ΚΕΜΕΕΠ

Στο ελεγκτικό πεδίο, οι δύο πιο ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχουν απολογιστικά να επιδείξουν «μισή» επίτευξη των στόχων, στη βάση της οποίας όμως κερδίζουν τις εντυπώσεις. Μπορεί οι αριθμοί να μη βγήκαν απόλυτα, τα λεφτά όμως βεβαιώθηκαν και με το παραπάνω.

Το ΚΕΦΟΜΕΠ διέπρεψε στα έσοδα που βεβαιώθηκαν και όπως φαίνεται, προτίμησε να χάσει τον αριθμητικό στόχο των ελέγχων προκειμένου να κυνηγήσει μεγάλες υποθέσεις με πολλά λεφτά. Έτσι, αν και υποστελεχωμένο και με μεγάλες ελλείψεις, ολοκλήρωσε 488 υποθέσεις (οι 102 μόνο τον Δεκέμβριο), κάτι παραπάνω από τις μισές σε σχέση με τον στόχο των 900 υποθέσεων. Προφανώς όμως κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό καθώς βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα 417,17 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις των 63,63 εκατ. ευρώ που υπολείπονται του στόχου των 77 εκατ. ευρώ να θεωρείται βέβαιο ότι θα φτάσουν τελικά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, από την άλλη πλευρά, κάλυψε τον στόχο των υποθέσεων προς πλήρη έλεγχο (409 έναντι 400), αλλά οι βεβαιώσεις φόρων και προστίμων υστερούν σημαντικά, καθώς περιορίστηκαν στα 540,23 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 2,6 δισ. ευρώ. Όσον αφορά, δε, στους μερικούς ελέγχους, ολοκλήρωσε μόλις 105 υποθέσεις έναντι στόχου 500, ενώ οι βεβαιώσεις έφτασαν τα 136,07 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ. Συνολικά πάντως οι εισπράξεις δεν απέχουν από τον στόχο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 344,61 εκατ. ευρώ έναντι προσδοκίας 370 εκατ. ευρώ. Επομένως και το ΚΕΜΕΕΠ μάλλον περνά τις εξετάσεις.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τέλος, προκύπτει ότι πέρυσι οι μηνύσεις έπεφταν βροχή. Υποβλήθηκαν 294 αναφορές προς την Αρχή για το Ξέπλυμα, για διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ και τα ποσά που αναλογούν σε αυτό το πλήθος αναφορών ανέρχονται στα 897 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες 14.218 αναφορές για χρέη άνω των 50.000, στις οποίες αναλογούν 20,148 δισ. ευρώ.

www.euro2day.gr

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.