Στα 23,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» στο τέλος του 2019

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Στα 23,5 διs. eυρώ ανήλθε η αξία των «κόκκινων δανείων» που διαχειρίζονταν οι εταιρίες διαχείρισης δανείων και πιστώσεων στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στο τελευταίο τριίμηνο του 2019, αύξηση παρουσίασε η ονομαστική αξία των δανείων που διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και τα οποία έχουν μεταβιβαστεί από εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αξία των δανείων υπό διαχείριση από τις ΕΔΑΔΠ αυξήθηκε κατά 3,432 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 23,537 δισ. ευρώ, έναντι 20,105 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2019.

Αναλυτικά η ονονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 6,400 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τρίμηνου του 2019, από 5,408 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τρίμηνου. Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 992 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 6,353 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τρίμηνου του 2019. Από τα δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 4,528 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Η ονομαστική αξία των δανείων προς ασφαλιστικές επιχειρήσεις και λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 48 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2019.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 1,017 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 3,273 δισ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2019. Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρουσίασε αύξηση κατά 1,422 δισ. ευρώ κατά το δ’ τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε σε 13,863 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 1,434 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 11,539 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 12 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 2,317 δισ. ευρώ.

8 σχόλια σχετικά με το “Στα 23,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» στο τέλος του 2019”

 1. Τώρα εγώ, πάλι, γιατί δεν τα πιστεύω τα νούμερα και θεωρώ ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ πολύ μεγαλύτερα;

 2. Kαλημερα begar, καλημέρα σε όλους.Γνωριζεις να μου πεις,αν μπορώ εγώ η ίδια (έτσι ώστε να μην πληρώσω δικηγόρο) να αναβαλω μια έφεση ,που μου έχει κάνει τράπεζα, σε μια ακύρωση διαταγής πληρωμής που είχα κερδίσει παλιότερα.Αν η απάντηση είναι ότι δεν μπορώ εγώ η ίδια … δικηγόρος γίνεται να το κάνει αυτό;; Είναι εύκολο η δύσκολο;;; Και αν τελικά ο δικηγόρος μπορεί ,τι μπορεί να επικαλεστεί για να το πέτυχει αυτό;

  1. Για αναβολή χρειάζεσαι δικηγόρο, που θα σε χρεώσει 50-60 ευρώ.
   Το τι θα επικαλεστεί ο δικηγόρος δεν το ξέρω, αλλάζει σε κάθε περίπτωση.
   Στην πραγματικότητα ο δικηγόρος βασίζεται στις προσωπικές σχέσεις που έχει με τον δικαστή. Συνήθως αυτό γίνεται σε συνεννόηση του αντίδικου δικηγόρου, ο οποίος συμφωνεί μπροστά στο δικαστή.
   Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, οι δικηγόροι ανταλλάσσουν χάρες.
   Σήμερα θα ζητήσει αναβολή ο δικός σου, αύριο, σε άλλη υπόθεση θα ζητήσει ο σημερινός αντίδικος και πάει λέγοντας.

 3. Ευχαριστώ begar γιατί νόμιζα ότι χρειαζόταν κάνα 500αρικο.
  Φανταζομαι όμως πως πάντα θα υπάρχει η περίπτωση και της μη αναβολής,αν ο δικαστής έδρας δεν είναι τόσο “γνωστός” στον δικηγόρο μου.
  Να φανταστώ ότι την ίδια ημερομηνία (αν γίνει δεκτή η αναβολή) περνει και ημερομηνία εκδίκασης;;
  Και πόσο χρονικό διάστημα μετά πάει αυτή η αναβολή….δύο χρόνια;; Η λιγότερο;;

  1. Βegar ή άλλος αν ξέρει ,σχετικά με το πόσο είναι ο χρόνικο διάστημα σε περίπτωση αναβολής ,για έφεση σε προηγούμενη ακύρωση διαταγής πληρωμής και αν παίρνει ημερομηνία εκδίκασης την ημέρα αναβολής.

   1. Δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος. Εξαρτάται από το φόρτο εργασίας του δικαστηρίου.
    Στην επαρχία μπορεί να πάρεις λίγους μήνες, ενώ στην Αθήνα μέχρι και δυό χρόνια.
    Την ημερομηνία στην ανακοινώνει ο δικαστής επιτόπου, όταν εγκρίνει την αναβολή.

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.