Στα χέρια των συμβολαιογράφων, εξετάζεται να «περάσουν» η έκδοση των συναινετικών διαζυγίων, η έκδοση διαταγών πληρωμής και οι προσημειώσεις ακινήτων για τη χορήγηση δανείων.

Με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο τέθηκε επιτακτικά και από την Τρόικα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου μετά τον διάλογο που είχε με τις ηγεσίες των δυο Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου και Συμβουλίου Επικρατείας) συγκλίνει στην άποψη ότι ορισμένη χρονοβόρα δικαστηριακή ύλη η οποία «φρακάρει» τα δικαστήρια πρέπει να «περάσει» στους συμβολαιογράφους.

Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τον τρόπο που θα ξεπεράσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις των δικηγόρων για τη μεταφορά αυτή των αρμοδιοτήτων στους συμβολαιογράφους.

Κατά τη συνάντηση με την Τρόικα ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο γενικός γραμματέας Νικόλας Κανελλόπουλος έκαναν εκτενή αναφορά στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί και λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και επεξεργάζεται προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης (πολιτική, διοικητική και ποινική) με σκοπό οι προτάσεις αυτές να ενσωματωθούν σε ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα (Νοέμβριος 2011).

Το νομοσχέδιο αυτό θα επιφέρει τροποποιήσεις και σημαντικές τομές επί του συνόλου των δικονομικών διατάξεων, ενώ θα περιέχει και διατάξεις για την επιτάχυνση, τον εκσυγχρονισμό και την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη σειρά συναντήσεων εργασίας με την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων (ΣτΕ, Α.Π., Γενική Επιτροπεία και εκκρεμεί την ερχόμενη Τρίτη, 4.10. 2011 στο Ε.Σ.) με σκοπό να επέλθουν συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Το κλιμάκιο της Τρόικα συναντήθηκε και με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων την Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2011. Όπως αναφέρει η Ένωση σε σημερινή ανακοίνωσή της κατά τη συνάντηση αυτή αναπτύχθηκαν όλα τα θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές.

Μεταξύ των άλλων η Ένωση έδωσε στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η τεράστια δικαστηριακή ύλη που ετησίως εισάγεται στα δικαστήρια, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων αλλά και στην μείωσή τους.

Επίσης, ειδική αναφορά έγινε για την μείωση των αποδοχών των δικαστών κατά 38,5%.

www.newsbomb.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Στα χέρια των συμβολαιογράφων, εξετάζεται να «περάσουν» η έκδοση των συναινετικών διαζυγίων, η έκδοση διαταγών πληρωμής και οι προσημειώσεις ακινήτων για τη χορήγηση δανείων.”

  1. Το ζητούμενο είναι να μοιραστεί η πίτα τώρα δεν γίνονται συμβόλαια, με κάποιο τρόπο  πρέπει να ζήσουνε και οι συμβολαιογράφοι… Το καλύτερο είναι το για γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης, στην μπανανία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *