Στάση πληρωμών στο εμπόριο το 2012

Καθοδική πορεία θα ακολουθήσει το 2012 η κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ), οι 9 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον κερδοφόρες, 7 στις 10 θα πληρώνουν τους μισθούς με τουλάχιστον ένα μήνα καθυστέρηση και 6 στις 10 θα αναγκαστούν να μειώσουν μισθούς, είτε περιορίζοντας μέρες και ώρες εργασίας, είτε εφαρμόζοντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Τα «κεφάλαια του χελιδονιού», από τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να πετάνε σε νέους φορολογικούς παραδείσους και οι καταθέσεις των Ελλήνων θα φύγουν από την Ελβετία για τη Σιγκαπούρη. Οι τάσεις αλλαγής νομίσματος και φυγής των καταθέσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, καταδεικνύοντας ποιος σκέφτεται πατριωτικά και ποιος όχι.
Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης και υπογραμμίζει:
«Εάν το 2012 δεν διώξουμε τα φαντάσματα της ανεργίας, της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην ελληνική αγορά. Η γραμμή της οικονομικής ζωής μας είναι εντός της ευρωζώνης, εκεί ανήκουμε δικαιωματικά, εκεί είναι το μέλλον μας και εκεί πρέπει να δώσουμε την μάχη μας.
Οι Έλληνες έμποροι ελπίζουμε το 2012 να μας αντιμετωπίσουν οι εταίροι μας με σεβασμό. Ζητάμε ρευστότητα και όχι ελεημοσύνη. Ζητάμε υποστήριξη και όχι εμπόδια. Ζητάμε ανάπτυξη και όχι στραγγαλισμό της αγοράς. Ζητάμε πίσω την αξιοπρέπεια και την εμπορική πίστη μας».
Ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι η πλήρης απαξίωση της μεταπολιτευτικής εμπειρίας μας φέρνει σε μία κατάσταση, όπου τίποτε το καλό δε συνέβη σε αυτή τη χώρα και χρειαζόμαστε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών για να επιβιώσουμε και αυτή είναι μία ερμηνεία που, όπως προσθέτει, υποτιμά τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και δεν προτείνει κάποια βιώσιμη λύση για το μέλλον.
«Εάν όμως πτωχεύσουν οι πολίτες της χώρας θα πτωχεύσει και το κράτος. Ας το καταλάβουν αυτό ορισμένοι, προτού η Ελλάδα οδηγηθεί και καταλήξει «ανατολικο- βαλκανική» χώρα, με ανυπέρβλητα χάσματα πλουσίων και φτωχών. Το κοινωνικό συμφέρον δεν αντιστοιχεί στο συμφέρον των λίγων. Αντιστοιχεί στο συμφέρον του συνόλου. Τα κοινωνικά πειράματα ανήκουν σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα. Επίσης, δεν υπάρχουν εκβιαστικοί μονόδρομοι. Οι πολιτικές λύσεις πρέπει να τείνουν στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων παρά στην επιβολή της μίας και μοναδικής άποψης.
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι για εμάς το όριο κάθε πράξης και ως μικρομεσαίοι θα την υπερασπιστούμε» σημειώνει ο ίδιος.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, άμεσα ένα κράτος πιο υπεύθυνο, πιο ακέραιο, πιο δίκαιο, που θα μπορούμε όλοι να εμπιστευτούμε, λέει ο κ. Κορκίδης εξηγώντας ότι η ελληνική αγορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο κόπωσης και η φοροδοτική της ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού.
Επίσης, δηλώνει την ανησυχία του διότι η ελληνική κοινωνία απορεί για το διάστημα κατά το οποίο θα συνεχίσει η παρούσα «μεταβατική» Κυβέρνηση, το πότε θα γίνουν εκλογές, ποια είναι τα σενάρια παράτασης, ποιο όπλο χρησιμοποιούν οι δανειστές για την δόση μαμούθ και ποιον λογαριασμό, συνολικά μας άφησε η τρόικα για το 2012 και υπογραμμίζει ότι αντί για έτος ανάπτυξης ή έστω ανάκαμψης, θα είναι ίσως η δυσκολότερη χρονιά μέχρι σήμερα.
«Για το ελληνικό εμπόριο θα είναι χρονιά επιβίωσης. Δυστυχώς, μέχρι την 20η Μαρτίου κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προδιαγράψει τις μελλοντικές εξελίξεις», όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *