Σε στενωπό τα έσοδα των τραπεζών

Τη στενωπό στην οποία έχουν περιέλθει τα έσοδα των τραπεζών, καθιστώντας κρίσιμη την ανάπτυξη νέων υγιών δανείων για το μέλλον τους, θα επιβεβαιώσει η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2018 (σήμερα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την Eurobank, αύριο από Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα).

Ο σταδιακός κατήφορος των εσόδων των τραπεζών έμπαινε μέχρι πρότινος σε δεύτερη μοίρα, αφού το ενδιαφέρον μονοπωλούσαν τα “κόκκινα” δάνεια. Καθώς η αντιμετώπιση των τελευταίων έχει μπει σε τροχιά μετά την ολοκλήρωση και εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη μείωσή τους, αναδεικνύεται ο προβληματισμός για την συρρίκνωση των τραπεζικών εσόδων.

Τα προ προβλέψεων έσοδα των τραπεζών που απαρτίζονται από τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα, τα έσοδα από προμήθειες και άλλα έσοδα μείον τα κόστη, παρουσιάζουν συρρίκνωση σε όλα τα επίπεδα. Τα έσοδα από τόκους βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού δεν υπάρχει ικανή παραγωγή νέων υγιών δανείων, αλλά επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα εσόδου από τα επιτόκια των καταθέσεων που βρίσκονται πλέον στον πάτο. Η στρόφιγγα των εσόδων από προμήθειες έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό, αφού άλλες εργασίες έχουν αυτοματοποιηθεί, σε άλλες οι χρεώσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά (π.χ. POS) και σε άλλες οι προμήθειες χαρίζονται προκειμένου η τράπεζα να κρατήσει τον καλό της πελάτη.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ασφυξία στα έσοδα και δυσκολίες στην παραγωγή κερδών για τις τράπεζες, δείχνοντας ότι το “παιχνίδι” θα κριθεί από τα νέα υγιή δάνεια, αλλά και από το κατά πόσον οι τράπεζες θα μπορέσουν να συγκρατήσουν περαιτέρω τα έξοδά τους. Καταλυτική προς τη δεύτερη κατεύθυνση θα είναι η αποπληρωμή του ELA, αφού όταν οι τράπεζες απεξαρτηθούν πλήρως από τον ακριβό δανεισμό του, θα μειώσουν σημαντικά τα έξοδα τόκων.

Πάντως, εκείνο που θα πρέπει να αναμένεται μετά βεβαιότητας και μάλιστα άμεσα και καταιγιστικά, είναι η διεύρυνση των χρεώσεων για τις τραπεζικές συναλλαγές, όχι μόνο στο ταμείο αλλά και εξ αποστάσεως. Καθώς πενία (εσόδων) τέχνας κατεργάζεται, ήδη τράπεζα προσφέρει ως προϊόν στον πελάτη την επιλογή να καταβάλει ετησίως 12 ευρώ προκειμένου να μπορεί να πληρώνει στο ταμείο όποιον λογαριασμό θέλει χωρίς προμήθεια…

Πηγή

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Σε στενωπό τα έσοδα των τραπεζών”

  1. Αγαπαμε θύτη, προσφερουμε προτασεις και νεα προϊόντα!
    Α. Βαλτε τα μήντια σας να στησουν εκπομπη TV αλληλεγγύης τυπου “USA for Africa ” κορφολογωντας ο, τι δακρυβρεχτο και φυσικα πιασαρικο, εχει περασει απο τουτο τον τοπο.

    Β. Στηστε ΜΚΟ για τη” διασωση της βδελλας,” διαφημιστετο το με δικα μας παντα εξοδα, εμεις κερναμε, οπως παντα. Αρπαξτε τα εσοδα και καντε τα μπουζουκια και γλαστρεε απο τραφικιν του κολητού σας πελατη, που εχει παντα δικιο.
    Γ. Τυπωστε ξανα πλασματικο χρημα, κοιταχτειτε στον καθρεφτη, φτυστε τον, ναμην ματιαστει, παρτε ολο το χρημα που τυπωσατε με αξια που εσεις ορισατε και γεμιστε ολες τις τρυπες σας και τα κενα σας που μπαζουν δηθενε….

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.