Σε πολλές δόσεις το τέλος ακινήτων

Σε πολλές δόσεις θα καταβάλλουν το τέλος ακινήτων από το 2012 όλοι οι ιδιοκτήτες όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα για φέτος οι φορολογούμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στη ΔΕΗ ζητώντας την καταβολή του τέλους επίσης σε περισσότερες -των δύο- δόσεις.
Τον δρόμο ακόμη και για πλήρη απαλλαγή από το τέλος υπό αυστηρές προϋποθέσεις εισοδηματικής ανέχειας ή σοβαρών λόγων υγείας ανοίγει η έκδοση της περιβόητης εγκυκλίου του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία καθίσταται σαφές ότι δεν κινδυνεύει κανείς με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά. «Δεν θεωρώ σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες μας που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος» δήλωσε χθες το πρωί από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γενικής γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στην πρώτη του εμφάνιση κατά την «Ωρα του Πρωθυπουργού». Λίγο αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών έδινε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο βάζοντας φρένο στις διακοπές ρεύματος ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωνε ότι «σε κανέναν πολίτη και σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλος δεν θα διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».

Διορθώσεις και αλλαγές. Επί του παρόντος, το υπουργείο Οικονομικών μέσω της εγκυκλίου προχωρά σε διορθώσεις και αλλαγές στο τέλος ακινήτων, τις οποίες κωδικοποιούν «ΤΑ ΝΕΑ» με μορφή ερώτησης – απάντησης.

Ποιοι δικαιούνται μειωμένο τέλος;
Πέραν των αρχικών απαλλαγών που προβλέπονταν για άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους και ανέργους, η εγκύκλιος ορίζει ότι τον μειωμένο συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό δικαιούνται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω.
Πότε αναστέλλεται η διακοπή ηλεκτροδότησης;
Αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά) ή αν ο κύριος του ακινήτου διαβιοί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση.

Ποιος κρίνει τις εξαιρέσεις;
Σε κάθε Εφορία θα συσταθεί τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από έναν εφοριακό υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν αστυνομικό. Η επιτροπή αυτή θα μπορεί να αποφασίζει είτε ένταξη στον χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ, είτε καταβολή του τέλους σε δόσεις, είτε πλήρη απαλλαγή σε ακραίες περιπτώσεις, είτε την αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης. Οι ακριβείς διαδικασίες θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση.

Πότε θα κόβεται το ρεύμα;
Ο χρόνος έκδοσης εντολής διακοπής ρεύματος αυξάνεται σε 80 ημέρες (από 40 ημέρες που ίσχυαν αρχικά και παρήλθαν για τους πρώτους αποδέκτες λογαριασμών με ειδικό τέλος στις 20 Νοεμβρίου) από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού. Η παροχή ρεύματος δεν θα κόβεται όταν υπάρχει αποδεδειγμένη (από την επιτροπή) αδυναμία καταβολής του τέλους.

Σε πόσες δόσεις η εξόφληση;
Η εγκύκλιος ορίζει ότι τυχόν διακανονισμός για την πληρωμή του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να γίνει και για το τέλος ακινήτων. Ετσι ανοίγει ο δρόμος για εξόφληση σε πολλές δόσεις – ανάλογα με το ύψος της οφειλής – ενώ αρχικά προβλεπόταν εξόφληση σε δύο.

Πώς θα διορθωθούν τα λάθη;
Οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στους δήμους όπου ανήκουν τα ακίνητά τους έως τις 20 Ιανουαρίου για να διορθώσουν λάθη που σχετίζονται με τιμές ζώνης, την επιφάνεια ή την παλαιότητα των ακινήτων τους. Οι δήμοι κάνουν τις διορθώσεις, στέλνουν τα αρχεία έως τις 27 Ιανουαρίου στη ΔΕΗ που τα στέλνει με τη σειρά της στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων για έλεγχο και η οποία τα ξαναστέλνει διορθωμένα στη ΔΕΗ έως τις 10 Φεβρουαρίου. Η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει το τέλος ακινήτων και κάνει συμψηφισμό με το ειδικό τέλος του 2012. Στις Εφορίες θα πρέπει να απευθυνθούν ιδιοκτήτες γεωργικών ή βιομηχανικών ακινήτων τα οποία απαλλάσσονται και ξενοδόχοι στους οποίους το τέλος προσδιορίστηκε χωρίς αφαίρεση του 35% της επιφάνειας των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Τι γίνεται αν φύγει ο ενοικιαστής αφήνοντας απλήρωτο λογαριασμό και τέλος;
Αν ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει τον λογαριασμό ο οποίος ενσωματώνει και το τέλος ακινήτων, ο ιδιοκτήτης μπορεί να πληρώσει στην Εφορία του μόνο το τέλος λαμβάνοντας σχετική βεβαίωση.

Για επανασύνδεση απαιτείται η εξόφληση του τέλους;
Ο νόμος ορίζει ότι το τέλος επιβάλλεται σε ηλεκτροδοτούμενους χώρους με βάση τα στοιχεία της 17ης Σεπτεμβρίου. Αν κάποιος έχει κάνει διακοπή ρεύματος μετά τις 17 Σεπτεμβρίου και ζητήσει επανασύνδεση, θα πρέπει να εξοφλήσει προηγουμένως το ειδικό τέλος ακινήτων ή να λάβει – εφόσον το δικαιούται – βεβαίωση απαλλαγής.
 

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Σε πολλές δόσεις το τέλος ακινήτων”

 1. Θα δουμε κι αλλα τετοια οσο περναει ο καιρος γιατι ειναι το απολυτο οπλο αποχαυνωσης του κοσμου και ιδιαιτερα των ηλικιωμενων.
  Ολη η Ελλαδα ασχολειται με εναν φορο που εμφανιστηκε απο το πουθενα και προσπαθει να βρει τροπους να τον αποφυγει αν ειναι δυνατον.
  Συζητησεις επι συζητησεων, φημες, τρομοκρατια, εγκυκλιοι … εχει στηθει ενα ολοκληρο τσιρκο αποχαυνωσης.
   
   
  Και ο τραπεζιτης Παπαδημος πρωθυπουργος της Ελλαδος χωρις να τον αμφισβητει κανενας πλεον !!!
  Και επεται φηφοφορια του νεου προγραμματος που νομιμοποιει το Μνημονιο του Παπακωνσταντινου χωρις να ενδιαφερει κανεναν πλεον !!!
   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *