Σα να μην πέρασε μια μέρα: Από 1 Οκτώβρη ξανά πλειστηριασμοι – Κατασχέσεις από την εφορία με την αποστολή ενός email

Όσους έχουν μη ρυθμιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές υψηλότερες των 70.000 ευρώ αφορά η δυνατότητα της εφορίας, να προχωρά σε κατασχέσεις με ένα e-mail, που βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από την 1η Οκτωβρίου καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει το προσωρινό καθεστώς αναστολής κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού θα γίνεται εντός 24 ωρών από την αποστολή του μηνύματος από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και εντός επτά ημερών τα ποσά θα αποδίδονται στο Δημόσιο. Με δεδομένα τα capital controls το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλιτώσουν την κατάσχεση όσοι χρωστούν στην εφορία ποσά άνω των 70.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στις τράπεζες είναι να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Το νέο σχέδιο θα εκτυλίσσεται σε τρία βήματα:

1. Η ΓΓΔΕ στέλνει ηλεκτρονικά στις τράπεζες τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 70.000 ευρώ

2. Οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς μέχρι του ύψους της οφειλής.

3. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η φορολογιή διοίκηση η οποία οφείλει να επιβάλει εντός πενθημέρου κατάσχεση άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει οίκοθεν στην άμεση άρση της επιβλειθήσης δέσμευσης.

Ο εφιάλτης της “ανακεφαλαιοποίησης”

Το καταπληκτικό με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι τα “χειρότερα” κρύβονται πίσω από λέξεις που έχουν ντυθεί με τις προσδοκίες για βελτίωση της ζωής μετά από τον 5ετή μνημονιακό εφιάλτη.

Μία από αυτές τις τρομακτικές απάτες κρύβεται πίσω από την περιβόητη “ανακεφαλαιοποίηση” των τραπεζών που υποτίθεται ότι θα γίνει και θα τελειώσει πριν από το τέλος του χρόνου.

Με την λέξη αυτήν εννοούν ότι στις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα δοθούν από τον ESM, το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό Ταμείο -κάτι σαν ευρωπαϊκό ΔΝΤ- περί τα 10 δισ. ευρώ άμεσα έτσι ώστε να μη κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν στο άμεσο μέλλον και έτσι θα διασφαλισθούν οι καταθέσεις.

Πράγματι από τα 50 δισ. ευρώ που θα δώσει ο ESM δάνειο στην κυβέρνηση, τα 25 από αυτά έχουν δεσμευθεί να πάνε στις τράπεζες (αλλά θα πρέπει να τα πληρώσουμε εμείς).

Το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε εδώ είναι ότι για να γίνει αυτό, για να δοθούν δηλαδή τα κατ’ αρχήν 10 δισ. ευρώ από το σύνολο των 25 δισ. υπάρχει μία προϋπόθεση : να αρχίσει το ξεκαθάρισμα των περιβόητων κόκκινων δανείων. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα – και να ελεγχθεί η ισχύς του νόμου από την τρόικα – η απελευθέρωση των πλειστηριασμών των ακινήτων ! Με άλλα λόγια από την μια μας φορτώνουν με 25 δισ. ευρώ επιπλέον χρέος για λογαριασμό των τραπεζών και την ίδια στιγμή επειδή αυτά δεν φτάνουν για να ξαναγίνουν τράπεζες οι “τράπεζες” αρχίζουν να παίρνουν και τα σπίτια…

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι για να γίνουν ξανά τράπεζες, δηλαδή να αρχίσουν να δίνουν δάνεια, πρέπει να λύσουν ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υποτίθεται “λύνουν”, θα πρέπει δηλαδή να ξαναφέρουν πίσω τα περίπου 100 δισ. ευρώ σε καταθέσεις που έχασαν και να ξαναγίνουν “εξυπηρετήσιμα” τα περίπου 80 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξυπηρετηθούν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να τα βγάλουν στο σφυρί για να πάρουν πίσω τα… δανεικά.

Η περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση και ο εσωτερικός τους καυγάς

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες οι περιβόητοι “θεσμοί” δύσκολα θα συμφωνήσουν για το πόσα τελικά λεφτά από το δάνειο θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες στο πλαίσιο της “ανακεφαλαιοποίησής” τους. Οι πολύ σοβαρές “αποκλίσεις απόψεων που ήδη υφίστανται μεταξύ των θεσμών” έχουν την πηγή τους πολύ “πέραν των εκτιμήσεων” που αφορούν στα stress test και τις προβλέψεις για το “άσχημο σενάριο” ως προς το ΑΕΠ των επόμενων ετών.

Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ έχει εμπλακεί στην “συζήτηση” και εκφράζει απαιτήσεις για εξαιρετικά υψηλά ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση. Το ίδιο είχε κάνει άλλωστε και στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση (2013) όταν οι δηλώσεις και οι διαρροές από την πλευρά του ΔΝΤ και του κ.Τόμσεν έφθαναν να απαιτούν έως και 20 δισ. ευρώ. Τελικά με την έμμεση αλλά σαφή κάλυψη της ΕΚΤ το ποσό είχε περιορισθεί μόλις στα 7,3 δισ. ευρώ γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να κλείσουν τις τράπεζες ή να επαναλάβουν την ιστορία της Κύπρου.

Από την άλλη πλευρά ο ESM πρέπει να φροντίσει να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό το ποσό που θα διατεθεί στις τράπεζες από το σύνολο των 25 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί από τα 86 δισ. ευρώ του ελληνικού προγράμματος αυτήν την στιγμή υπάρχουν -από το ESM- μόνο τα 50 δισ. ευρώ. Όσο το ΔΝΤ δεν δηλώνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και όσο οι επιστροφές από τα “κέρδη” των ελληνικών ομολόγων μένουν εκτός υπολογισμού χρηματοδότησης, το “έλλειμμα” των 36 δισ. ευρω… βαραίνει πάνω από το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς εμφανή “λύση”.

Επιπλέον αν το ποσό που τελικά συμφωνηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση είναι τέτοιο που λειτουργήσει απαγορευτικά για την συμμετοχή ιδιωτών μετόχων, τότε ο ESM θα βρεθεί με την “ιδιοκτησία” των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών πράγμα εξαιρετικά πιθανό κάτω από την παρούσα πίεση του ΔΝΤ η οποία στηρίζεται και στις πλάτες του κ. Σόιμπλε και του Βερολίνου.

Παρά τις προσωπικές “διαφορές απόψεων” η κα Λαγκάρντ προς το παρόν συγκλίνει με την θέση του κ. Σόϊμπλε ο οποίος επιμένει –και διαθέτει τους απαραίτους μηχανισμούς για το να το κάνει αυτό στο EWG και το Eurogroup– για την μεγαλύτερη δυνατή χρήση του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης.

Που θα καταλήξει ο “καυγάς” τους; Άγνωστο ακόμα, αλλά έτσι κι αλλιώς ότι νούμερο και να βγάλουν για την ανακεφαλαιοποίηση, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρέπει να ξεκινήσει με βάση το μνημόνιο το αργότερο στις αρχές του 2016…

eek.grprotothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *