Σαν να ζητά η εφορία τα κλειδιά των σπιτιών…

Η κρίση έχει πλήξει τους πάντες, αλλά οι μεγαλύτερες κατηγορίες θυμάτων είναι τρείς: Η πρώτη είναι αυτοί που έχασαν τη δουλειά τους. Η δεύτερη είναι οι συνταξιούχοι και η τρίτη είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά συνταξιούχοι και ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα κατ’εξακολούθηση θύματα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατήργησε τον φόρο κατοχής που είχε θεσπίσει ο Γ. Αλογοσκούφης γιατί έλεγε ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Στη συνέχεια ο Ευαγ. Βενιζέλος έβαλε το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το βάφτισε… ασφάλιστρο κινδύνου. Τώρα η Κυβέρνηση δια του κ. Μαυραγάνη ετοιμάζεται να βάλει ένα νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Το χαράτσι υποτίθεται ότι ήταν μια έκτακτη φορολογία η οποία τώρα θα πάρει μόνιμο χαρακτήρα αφού ο νέος φόρος θα επιβληθεί από το 2013 σε όλα τα ακίνητα (εντός- εκτός σχεδίου, καταστήματα, αγροτεμάχια κλπ). Το τι περιμένει τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι προφανές.

Αλλωστε πόσο δίκαιος μπορεί να είναι ένας φόρος που ενώ ακόμη υποτίθεται ότι δεν έχει αποφασιστεί το πώς ακριβώς θα επιβληθεί, την ίδια στιγμή λένε ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 3 δις;

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, δεσμευόμαστε στην τρόικα ότι από τον Μάρτιο θα αυξήσουμε τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων! Οι αξίες των ακινήτων υποχωρούν συνεχώς, αγοραπωλησίες δεν γίνονται και εμείς δεσμευόμαστε να αυξήσουμε τις αντικειμενικές τιμές, κάτι που θα συμπαρασύρει ανοδικά όλους τους φόρους των ακινήτων.
Ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώνει από Δημοτικά τέλη μέχρι φόρο για τον συντελεστή δόμησης που δεν εξάντλησε.

Ο φόρος κατοχής ακινήτων είναι ένας δίκαιος φόρος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνυπάρχει με άλλους περίπου 30 φόρους στα ακίνητα, ούτε μπορεί να σχεδιάζεται με γνώμονα το «πόσα χρειάζομαι στο ταμείο». Ακίνητη περιουσία έχουν οι επτά στους δέκα έλληνες και η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών είναι μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να φορολογηθούν, αλλά δίκαια και με μέτρο. Διαφορετικά είναι σαν ζητά η εφορία τα κλειδιά των σπιτιών.

protothema.gr

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.