Ρυθμίσεις α λα καρτ στα κόκκινα δάνεια

Ρυθμίσεις α λα καρτ στα κόκκινα δάνεια φέρνει ο επικαιροποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι μειωμένες δόσεις, οι εκπτώσεις στα επιτόκια, η ανταλλαγή κατοικίας με άλλη μικρότερου εμβαδού, ακόμα και διαγραφές οφειλών, είναι κάποιες από τις ρυθμίσεις ανάλογα με την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Βασικός στόχος είναι μέσα από την παροχή ισχυρών κινήτρων οι δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις καθυστερούμενες οφειλές τους, ώστε να μειωθεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων και να απαλλαγούν από το βάρος τους οι ισολογισμοί των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους προτείνεται στον επικαιροποιημένο Κώδικα να υπάρχει η πρόβλεψη ότι στην περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης χάσει το σπίτι του, να εξαλείφεται και το βάρος από τυχόν υπόλοιπο του δανείου. Επίσης υπάρχει πρόταση στην περίπτωση που κάποιος είναι άνεργος να έχει διετή περίοδο χάριτος και μετά να επανεξετάζεται η περίπτωσή του.

Το πλαίσιο του Κώδικα είναι δεσμευτικό όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά και για τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Παράλληλα η τράπεζα προχωρά στην αξιολόγηση της αξίας τυχόν εμπράγματης εξασφάλισης ή άλλων περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη που θα μπορούσαν με τη συναίνεσή του να αποτελέσουν πρόσθετες εξασφαλίσεις.

10 σχόλια σχετικά με το “Ρυθμίσεις α λα καρτ στα κόκκινα δάνεια”

 1. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα ταχυδρομηθούν στους δανειολήπτες ραβασάκια, σχετικά με το νέο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών.
  Εδώ δεν έχουν αποσταλεί καλά καλά τα ραβασάκια που αφορούσαν τον πρώτο , στις αρχές του έτους.
  Μάλλον μας δουλεύουν.

  1. Και μας τα έστειλαν και τα καταθέσαμε. Ιδού λοιπόν τι προτείνει η Γιουρο-μπανκ.
   Για ένα δάνειο 16.000 να παγώσουν τα 10.000 για 4 χρόνια άτοκα και για τα υπόλοιπα 6000 η δόση να είναι 33 ευρώ.
   Για δάνειο 28.000 παγώνουν τα 20.000 κατα τον ίδιο τρόπο άτοκα για τέσσερα χρόνια και στα υπόλοιπα δίνουν δόση 45 ευρώ.
   Όλα με 2.5% επιτόκιο.
   Οι προηγούμενες δόσεις ήταν 90 το μήνα για το πρώτο και 110 για το δεύτερο μετά από ρύθμιση πάλι. Επομένως δεν λες ότι μας κάνουν και τρελή διευκόλυνση απλά παλεύεται κάπως ευκολότερα.
   Τώρα περιμένουν την απάντηση και την υπογραφή μας.

   1. Οφείλω να ομολογήσω οτι είναι πολύ καλή αυτή πρόταση της γιουρο. Στο ζουμί τώρα: με τί εξασφαλίσεις?

    1. Ήταν ηδη προσημειωμένο το πατρικό μου που η αξία του στη δήλωση υπολογίζεται στα 30.000 όλη κι όλη…
     Η πρόταση είναι καλή αν σκεφτείς ότι ξεχνάς για λίγο το ένα μερος και κατεβάζεις κάπως το υπόλοιπο αν και σύμφωνα με τα έξοδα διαβίωσης που καταθέσαμε δεν περισσεύουν ούτε 10 ευρώ για τράπεζες.

     1. Αγαπητή Δέσποινα εγώ ξέρεις τι βλέπω;
      Πως όποια ρύθμιση και να κάνεις, σε λίγους μήνες, πάλι δεν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις., λόγω φοροκαταιγίδας.

     2. Το πιθανότερο ναμη μπορεσω. Κι οι ίδιοι θα το φαντάζονται, αλλα ας κάνουμε μια προσπάθεια.
      Αυτά τα στέλνουν με συστημένη επιστολή στο ταχυδρομείο και μάλιστα για κάθε δάνειο ξεχωριστά ακόμα κι αν ανήκουν στην ίδια τράπεζα. Επομένως ή δεν χρωστάς πάνω από 3 δόσεις ή χάθηκαν οι συστημένες.

     3. Οι συστημένες ΔΕΝ χάνονται ποτέ. Γι αυτό και είναι ΣΥΣΤΗΜΕΝΕΣ.
      Ξέρω από μένα και από άλλους, ότι δεν στάλθηκαν σε όλους οι επιστολές, λόγω του μεγάλου αριθμού οφειλετών.
      Δεδομένου ότι κάποιος οφειλέτης μπορεί να έχει και 3-4 δάνεια, θα έπρεπε να ταχυδρομηθούν περίπου 7-8 εκατομμύρια επιστολές.
      Για πολλαπλασίασε το νούμερο με το κόστος αποστολής συστημένου και πες μου τι βγάζεις.

     4. Δεν ξέρω με ποια κριτήρια τελικά επιλέγουν σε ποιόν θα στείλουν ή είναι τυχαία η επιλογή. Εμείς πάντως είμασταν συνεργάσιμοι πάντα, μέχρι και εισπρακτική μας το έχει πει (για γέλια) και τα λάβαμε μετά τους 3 μήνες καθυστέρησης πληρωμών.

     5. Εμένα δεν μου έχει έρθει ποτέ τίποτα. Και μία φορά που πήγα μόνος μου να ζητησω ρύθμιση αρνήθηκαν. Ο λόγος? Δεν έχω περιουσιακά στοιχεία οπότε δεν μπορεί να γίνει κάτι για μένα. Οπότε και εγώ δεν ασχολούμαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *