Ραγδαία πτώση στις τιμές των ακινήτων το 2012

Τη χειρότερη χρονιά για την αγορά ακινήτων, περιμένουν το 2012 οι ειδικοί του κλάδου, θέλοντας να προβλέψουν τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Κάποιοι δεν διστάζουν να πουν ότι έρχεται θύελλα στην κτηματαγορά με νέα μεγάλη πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, τόσο κατοικιών όσο και επαγγελματικής στέγης. Προβλέπουν επίσης, μεγάλη αύξηση της προσφοράς νέων και παλαιών σπιτιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών, ίσως και πάνω από 20%-25%.

Ο φόβος των περισσότερων από τους γνώστες της αγοράς είναι τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια και τις κατασχέσεις ακινήτων λόγω οφειλών στις τράπεζες οι οποίες, λόγω των απωλειών από το «κούρεμα» θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τους ιδιώτες για τα χρέη τους και σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέο «πάγωμα» των πλειστηριασμών, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα χάσουν τις περιουσίες.

Εξελίξεις

Ολοι, πάντως, συμφωνούν πως τις εξελίξεις διαμορφώνει η επόμενη ημέρα του «κουρέματος» στις τράπεζες. Αν αυτές αντέξουν και χρηματοδοτήσουν την αγορά (επαγγελματίες και υποψήφιους επενδυτές) τότε θα υπάρξουν αγοραπωλησίες. Στον τομέα της κατοικίας, οι αγοραπωλησίες έχουν «παγώσει» ενώ οι τιμές έχουν διορθώσει έως και 20%. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο (οικοδομικές, μεσίτες, συναφή επαγγέλματα κ.λπ.) ενώ οι προβλέψεις για φέτος είναι ότι θα γίνουν επενδύσεις γύρω στα 4,9 δισ. ευρώ, πάνω από 70% λιγότερες από το 2006. Για του χρόνου οι εκτιμήσεις είναι ότι θα καταγραφεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, κάτω από τα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της Δανός/BNP Paribas RE, Γιάννη Παρασκευόπουλο: «Το 2012 θα είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονιά που θα περάσουμε. Δεν θα γίνουν αγοραπωλησίες, εκτός κι αν οι τράπεζες ρίξουν τις τιμές στα ακίνητα που διαθέτουν. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει και περαιτέρω υποχώρηση των τιμών».

Ιδιες οι προβλέψεις και του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Επ. Πανά, ο οποίος επισημαίνει: «Η υπερπροσφορά είναι μεγάλη σήμερα και είναι η βασική πληγή της αγοράς. Θα περάσουν χρόνια για να πουληθούν πολλά σπίτια και να μειωθεί η προσφορά αυτή. Προβλέπω να υπάρξει περαιτέρω πτώση τιμών αλλά και πάλι να μην υπάρχουν Ελληνες αγοραστές. Ισως να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους ξένους. Αλλά για τουλάχιστον 3 χρόνια δεν υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων».

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη, Αθ. Λίγγο, «η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί πρόβλημα στις αγοραπωλησίες κι ενδεχομένως ο κόσμος να στραφεί περισσότερο στην ενοικίαση ή στην αγορά μικρότερων ακινήτων».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών θα καταγραφεί στα ακριβά σπίτια, σε περιοχές με μεγάλη προσφορά απούλητων κατοικιών αλλά και στα επαγγελματικά ακίνητα.

Σε ό,τι αφορά την κατοικία, οι συνοικίες της Αθήνας με τιμές αγοράς πάνω από 3-4 χιλιάδες ευρώ/τ.μ. ήδη αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, ειδικά όταν πρόκειται για σπίτια αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Παρά τη μείωση τιμών, αλλά και τις προσφορές που κάνουν οι ιδιοκτήτες, δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση με αποτέλεσμα να μένουν απούλητα για πολλούς μήνες.

Υποχώρηση των τιμών από 10% έως 20% εκτιμάται ότι θα καταγραφεί και στις «μεσαίες» περιοχές, αυτές που μέχρι το 2007 ήταν ανερχόμενες. Οπως π.χ. στην Ανατολική Αττική όπου υπάρχουν χιλιάδες απούλητα σπίτια.

Η εικόνα της κτηματαγοράς

Πρόβλεψη για υποχώρηση τιμών ακόμη και πάνω από 20% στις κατοικίες

Θα διατηρηθεί η υπερπροσφορά απούλητων κατοικιών που σήμερα ξεπερνούν τις 200.000

«Παγωμένη» η κτηματαγορά αφού η ζήτηση έχει υποχωρήσει πάνω από 80%

4,9 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι φετινές επενδύσεις στα ακίνητα ενώ για το 2012 ίσως υποχωρήσουν κάτω από τα 4 δισ. ευρώ.

Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις στην οικοδομή έχουν βάλει «λουκέτο» ενώ πάνω από 7.000 είναι αδρανείς.

Τα ακίνητα αξίας άνω των 3-4 χιλ. ευρώ/τ.μ. και οι περιοχές με μεγάλη προσφορά ακινήτων, θα υποστούν τη μεγαλύτερη διόρθωση.

www.exipno.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ραγδαία πτώση στις τιμές των ακινήτων το 2012”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *