Πώς θα πάρουν οι δανειολήπτες ευκολίες πληρωμής

Με δύο ταχύτητες θα κινηθούν τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών -εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας θα ανασταλεί από την εν λειτουργία εταιρεία για ένα μήνα, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές εταιρείες- τα οποία ετοιμάζουν οι τράπεζες με αιχμή τα δάνεια των φυσικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, η εργαλειοθήκη για τις επιχειρήσεις είναι πλούσια σε δράσεις στηριζόμενες στην ρευστότητα που θα προκύψει από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και στην εξέταση κατά περίπτωση όσον αφορά τους μεγάλους εταιρικούς πελάτες τους.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε 3μηνη αναστολή δόσεων για όσους εργαζόμενους θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ. Η εν λόγω αποζημίωση θα δοθεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνταν σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή και σε όσους οι εταιρείες που εργάζονται λειτουργούν μεν, αλλά ο εργοδότης τους αναστέλλει την σύμβαση εργασίας για ένα μήνα, όπως προβλέπει η σχετική ΠΝΠ. Στόχος των τραπεζών, κάτι που επισήμανε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, είναι η στήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη και αποκλεισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν και να καταχραστούν τις ρυθμίσεις που δίνονται σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η πρώτη ταχύτητα

Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στις επιχειρήσεις που έκλεισαν αναγκαστικά μετά την κρατική απόφαση έχουν δάνεια – στεγαστικά, καταναλωτικά, κάρτες κ.λπ. – και οι οποίοι θα λάβουν χωρίς καμία εξαίρεση την αποζημίωση των 800 ευρώ θα μπορούν:

-Να μην πληρώσουν την δόση του δανείου τους για 3 μήνες. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η οφειλή που θα συσσωρευθεί από την 3μηνη ή μεγαλύτερη αναστολή θα μεταφερθεί μετά την λήξη του δανείου.

Επί της ουσίας το δάνειο μετά την λήξη του θα επιμηκυνθεί για όσους μήνες υπήρξε η αναστολή της δόσης.

Η δεύτερη ταχύτητα

Στην δεύτερη ταχύτητα των μέτρων στήριξης που θα εφαρμόσουν οι τράπεζες, οι περιπτώσεις είναι περισσότερες – σε σχέση με την πρώτη ξεκάθαρη κατηγορία – και ανάλογα με την εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη. Οι λύσεις-ρυθμίσεις θα είναι οι εξής:

– Πάγωμα ή μείωση της δόσης έως και 3 μήνες κατά περίπτωση θα υπάρξει και για όσους εργαζόμενους -δανειολήπτες απασχολούνται σε εταιρείες που δεν έκλεισαν, ωστόσο ο εργοδότης τους προχώρησε σε αναστολή της σύμβασης εργασίας (ο νόμος ορίζει για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης).

– Όταν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο που έχει πάρει ένα ζευγάρι και ο ένας απασχολείται σε επιχείρηση που έκλεισε, ενώ ο άλλος συνεχίσει να εργάζεται κανονικά – χωρίς αναστολή της σύμβασης εργασίας του – τότε η τράπεζα αφού λάβει υπόψην την μείωση του οικογενειακού εισοδήματος θα δώσει και την αντίστοιχη ρύθμιση.

– Όσον αφορά στο ερώτημα αν οι εν λειτουργία επιχειρήσεις προχωρήσουν σε μείωση αποδοχών εξαιτίας της μείωσης τζίρου αξίζει να σημειωθεί το εξής: Όποια επιχείρηση (με βάση τον κατάλογο των ΚΑΔ) κάνει χρήση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (αναστολή δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, άντληση φθηνής ρευστότητας με επιδότηση επιτοκίου κλπ) δεν μπορεί να απολύσει, αλλά και να μειώσει μισθούς. Αν το πράξει χάνει αυτομάτως τα παραπάνω μέτρα. Ωστόσο, αν ένας εργαζόμενος βρεθεί αντιμέτωπος με μείωση μισθού τότε η τράπεζα θα του ρυθμίσει το δάνειο αρκεί να τεκμηριώσει την μείωση των αποδοχών του (σ.σ. με μια βεβαίωση από το λογιστήριο της εταιρείας στην οποία εργάζεται).

Οι επιχειρήσεις

Το πλέγμα των μέτρων στήριξης της επιχειρήσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, από πολλαπλές πηγές ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκό εγγυοδοτικό ταμείο, ΕΤΕπ κ.λπ. αλλά και ενίσχυση ρευστότητας απευθείας από τις τράπεζες κατά περίπτωση και ανά πελάτη.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *