Πόσα παίρνουν οι Έλληνες βουλευτές

Ο ακριβής υπολογισμός των βουλευτικών αποδοχών είναι ιδιαίτερα δύσκολος και απαιτεί σύνθετες διαδικασίες, δεδομένου ότι το τελικό ποσό διαμορφώνεται από συνυπολογισμό σειράς παραγόντων.

Ωστόσο μπορούμε, με επιφύλαξη, να προσδιορίσουμε σε περίπου 7.200 ευρώ το μέσο όρο των καθαρών αποδοχών ενός βουλευτή, στις οποίες βέβαια προστίθενται οι αποζημιώσεις για συμμετοχή στις επιτροπές, που είναι επί της ουσίας ένας αστάθμητος παράγοντας αφού συνήθως διαφέρει κάθε μήνα.
Κατόπιν τούτων, παρουσιάζουμε μια λίστα με καθαρά ενδεικτικούς αριθμούς που όμως δίνουν μια γενική εικόνα για το ύψος των αποδοχών των εκπροσώπων μας στο κοινοβούλιο.
– Η βασική αποζημίωση των βουλευτών είναι περίπου 5.700 ευρώ.
– Η συμμετοχή σε κάθε Επιτροπή αποζημιώνεται με περίπου 270 ευρώ.
Ο βουλευτής επίσης δικαιούται:
– Επίδομα οργάνωσης γραφείου ίσο με το 20%, περίπου 1.150 ευρώ, εφ όσον εκλέγεται στην Αττική και με 25%, περίπου 1.450 ευρώ, αν εκλέγεται σε άλλη περιφέρεια.
– Ατέλεια για τηλεφωνικές συνδέσεις (το πόσες εξαρτάται από την περιφέρεια που εκλέγεται) και μέχρι 13.500 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 1.100 ευρώ το μήνα.
– Αποζημίωση εκπροσώπησης του κοινοβουλίου στο εξωτερικό ίση με το 1/20 της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή περίπου 1.150 ευρώ.
– Κινητό τηλέφωνο έως 250 ευρώ το μήνα.
– Αποστολή δωρεάν επιστολών μέχρι 1000 ευρώ μηνιαίως.
– Εξοπλισμός γραφείου (υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ) έως 5.500 ευρώ (άπαξ, μετά την εκλογή)
– Οργάνωση γραφείου για τους βουλευτές Επικρατείας και των περιφερειών Α’ και Β’ Αθήνας , Α’ και Β’ Πειραιά, ποσό ίσο με το 20%της αποζημίωσης τους δηλαδή 1150 ευρώ και για τους βουλευτές των άλλων περιφερειών 25% δηλαδή περίπου 1.400 ευρώ.
– Για διαμονή σε ξενοδοχείο ή μίσθωση κατοικίας για τους βουλευτές της περιφέρειας ποσό 1.000 ευρώ.
– Έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α’ και Β’ Αθηνών , Α’ και Β’ Πειραιά 450 ευρώ το μήνα, στους βουλευτές που οι περιφέρειές τους είναι κοντά στην Αθήνα 600 ευρώ, σε όσους είναι πιο μακριά 750 ευρώ και στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσων 1000 ευρώ το μήνα.
– 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής, για τους βουλευτές που εκλέγονται σε περιφέρεια πάνω από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
– Αυτοκίνητο που του χορηγεί η Βουλή με διαδικασία leasing.
Δικαιούνται επίσης δύο υπαλλήλους που πληρώνονται από τη Βουλή, δύο αποσπασμένους από δημόσιες υπηρεσίες και ένα αστυνομικό.
Όσον αφορά τις συντάξεις:
Δικαίωμα σύνταξης οι βουλευτές θεμελιώνουν στα τέσσερα χρόνια και το 55ο έτος της ηλικίας, για όσους έχουν θητεύσει στη Βουλή μέχρι το 1993. Για όσους είναι μετά το 1993 απαιτούνται τέσσερα χρόνια θητείας αλλά και το 65ο έτος της ηλικίας.
Η βουλευτική σύνταξη ισοδυναμεί με το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης που προσαυξάνεται μέχρι το 17ο έτος της θητείας, οπότε ο βουλευτής παίρνει πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή 4.350 ευρώ κατά προσέγγιση.
Τονίζουμε και πάλι ότι όλοι οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση και στοχεύουν σε μια ενδεικτική απεικόνιση των βουλευτικών αποδοχών.
24h NewsRoom

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Πόσα παίρνουν οι Έλληνες βουλευτές”

 1. Δεν ξέρω αν άκουσε κανένας το διάγγελμα του Σαμαρά αλλά εγώ που τον άκουσα νόμιζα ότι γύρισα πίσω το χρόνο στις μέρες του 1990 τότε που έλεγε σε εκείνο το spot δουλειές με επενδύσεις αυτό σήμερα άλλαξε και έγινε ελπίδα για την ελπίδα χωρίς να λέει κάτι συγκεκριμένο, και να δεις που θα γίνει πρωθυπουργός.για τον 13 και τον 14 που είναι τίποτα.
  Είναι σαν να ξεψυχάει ο άρρωστος  και να λέει ο γιατρός πες μου με πια τα έπινες χθες το βράδυ; και αν μου πεις θα γίνεις καλά.
  Μας αξίζει και το φτύσιμο και η ξεφτίλα γιατί η τράπουλα είναι μοιρασμένη και αφού δεν είναι στη φυλακή όλοι αυτοί που έκλεψαν τα χρόνια μας το χαμόγελο και το μέλλον από τα παιδιά μας  τότε καλά να πάθουμε.
  Λυπάμαι πρόεδρε αλλά δεν μπορείς να με γιατρέψεις με την ασπιρίνη που μου δίνεις διότι η ασθένεια μου δεν είναι πονοκέφαλος αλλά αμνησία, ανοησία, και έτσι κράτα την για το άλλο που δεν γνωρίζει τη ασθένεια έχει ο τοίχος ο δικός μου δεν έχει ούτε μπλε ούτε πράσινο χρώμα θα τον βάψω ότι χρώμα με πείσει ότι θα εφαρμόσει μέτρα για την ανοικοδόμηση της χώρας μας.
  Ψηφίζω την Ελευθερία των Ευρωπαίων Ελλήνων  και εντάσσομαι  με τους ανθρώπους που σήκωσαν το βάρος της κοινωνίας στα χέρια τους και εσύ και οι όμοιοι σου τους έκοψες τα πόδια και τους λύγισες , και με παραμύθια τους λες ότι είναι καλύτερα να είναι ζητιάνοι με το κεφάλι κάτω επαίτες. 
   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *