Πρότυπα διαφθοράς οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι

Πρότυπα διαφθοράς είναι οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η οποία χαρακτηρίζει «καθημερινό φαινόμενο, τη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων από ξένες εταιρείες, προκειμένου να κερδίσουν διαγωνισμούς ή … να παρακάμψουν τοπικούς κανονισμούς».

Βάσει της έκθεσης, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των ουραγών όσον αφορά στην εφαρμογή της Συνθήκης Κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ.

Όπως τονίζεται στην ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, με τίτλο «Εξαγωγή Διαφθοράς: Έκθεση Προόδου 2012 σχετικά με την εφαρμογή από τα κράτη της Συνθήκης Κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ», η δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων από ξένες εταιρείες, για να κερδίσουν διαγωνισμούς ή να παρακάμψουν τοπικούς κανονισμούς, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο αντιμετωπίζεται μόνο με την ενίσχυση των εθνικών νομοθεσιών, με διατάξεις που απαγορεύουν τέτοια φαινόμενα.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η εφαρμογή από τα κράτη της Συνθήκης Κατά της Διαφθοράς του ΟΟΣΑ, αυξάνει ολοένα και περισσότερο τις ασκήσεις διώξεων για χρηματισμό και στην επιβολή προστίμων, φυλάκιση και δυσφήμηση των εμπλεκομένων εταιριών.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδας η έκθεση διαπιστώνει έλλειψη επίσημων στοιχείων για την ύπαρξη και εξέλιξη δικαστικών υποθέσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Συνθήκης.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, τονίζεται στην έκθεση, θα έπρεπε να προβαίνει ανά τακτά διαστήματα στη δημοσίευση σχετικών στοιχείων, προκειμένου να γίνεται αντιληπτό σε ποιο βαθμό η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ΟΟΣΑ ως προς την εφαρμογή της Συνθήκης.

Ενδεικτικό επίσης είναι ότι ένα στα τέσσερα στελέχη επιχειρήσεων (27%) θεωρεί ότι η δωροδοκία από ανταγωνιστή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους της επιχείρησής του τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στα τέλη του 2011 έχουν επιβληθεί ποινές σε πάνω από 250 άτομα και περίπου 100 επιχειρήσεις, ενώ 66 άτομα φυλακίστηκαν λόγω εμπλοκής τους σε υποθέσεις δωροδοκίας, στις χώρες που εφαρμόζουν τη Συνθήκη Κατά της Δωροδοκίας Ξένων Λειτουργών του ΟΟΣΑ.

Το υψηλότερο ποσοστό εφαρμογής της σχετικής Συνθήκης καταγράφεται στις ΗΠΑ, όπου είχαν κλείσει 275 υποθέσεις μέχρι τα τέλη του 2011, ενώ δεύτερη έρχεται η Γερμανία, έχοντας κλείσει πλέον των 100 υποθέσεων.

Ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Αυστρία έχουν επιδείξει σημαντική βελτίωση στην εφαρμογή της Συνθήκης, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους 34 υποθέσεις που εκκρεμούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη μεγάλη υπόθεση εστάλη στη Δικαιοσύνη εντός του 2011.

Στον αντίποδα, η Ιαπωνία, από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, έχει φέρει στο προσκήνιο λιγότερες από δέκα υποθέσεις.

nonews-news.blogspot.gr

5 σχόλια σχετικά με το “Πρότυπα διαφθοράς οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι”

  1. Εκεί που εγώ εργάζομαι δεν έχω διαπιστώσει διαφθορά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.
   Αυτοί όμως δεν ήταν οι συνήθεις εργαζόμενοι αλλά επί έργω υπάλληλοι άλλων δεκαετιών και φυσικά για να καταλάβουν αυτές τις θέσεις έπρεπε να δώσουν πολλά, όπως το ακούτε!
   Όσο υψηλότερη ήταν η κομματική τους επιρροή, τόσα λιγότερα έδιναν βέβαια.
   Επίσης , παλιά είχε πάρει το αυτί μου για χρηματικό πλαφόν πρόσληψης σε ΔΕΚΟ ( δεν εργάζομαι σε ΔΕΚΟ αλλά το παραθέτω και αυτό )
   Η διαφθορά λοιπόν ήτο εξ’ορισμού και αφορούσε όλο το σύστημα που επέτρεπε να ευδοκιμούν τέτοιες περιπτώσεις.
   Στη διαφθορά κατάσσω και την κατάργηση του νόμου Πεπονή τον οποίο είχε επευφημήσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα αλλά στη βιτρίνα. Αφού τον χρησιμοποίησαν 2 φορές για τη βιτρίνα τους με γραπτές εξετάσεις τύπου Πανελλαδικών και προσέλαβαν καμμια χιλιάδα που τους φόρτωσαν στην πλειοψηφία τους θέσεις ευθύνης ατύπως ενώ ακόμα ηταν δόκιμοι, αντικατέστησαν το νόμο αυτόν, διατήρησαν τον ΑΣΕΠ ως ένα χρονικό διάστημα μάλλον χωρίς αλλοτρίωση και από το 2005 και μετά, το χάος.
   ( Το 2005 είναι στο περίπου ως ημερομηνία)
    
    

  2. Tι να σε πω … μασηξε ο Αετος.
   Αντε ρε ακουστε καμια πενια της προκοπης να ξελαμπικαρετε … εχετε γινει πιο συντηρητικοι κι απ’ τη γιαγια μου που γεννηθηκε το 1903 …
   http://www.youtube.com/watch?v=Rp6-wG5LLqE
   Ελευθερη μεταφραση του τιτλου απο αγγλικα σε ελληνικα
   ” ΔΕ ΘΑ ΦΑΜΕ ΠΑΠΑ ΞΑΝΑ ”
    
   Οσο στηριζετε αυτη την χρεοκοπημενη σταση ζωης που λεγεται “ωχαδερφισμος” … τοσο θα σας κοβουν απο τον μισθο και την συνταξη.
   Αν σημερα εκτελουν ανεργους … αυριο θα εκτελεσουν εσας.
   Παρτε το χαμπαρι και βαλτε πλατη να ξεκατσικωσουμε απο την καμπουρα του ελληνικου λαου την πιστη στο πενηνταευρω.
   Δεν ειμαστε ειδωλολατρες να δινουμε πιστη σε χαρτια, ειμαστε ανθρωποι εχουμε ψυχη … ειμαστε Ελληνες και πιστευουμε σε εννοιες που αγαπα η ψυχη.
    
    

 1. Για να μην αφήσω να αιωρείται όμως πως οι επι συμβάσει ( επί έργω ) κλπ είναι πάντοτε κακοί και οι άλλοι πάντοτε καλοί, μου έτυχε πρόσφατα σε μία περίπτωση διϋπηρεσιακής συνεργασίας να διαπιστώνω οτι η συμβολή κάποιων συγκεκριμένων υπαλλήλων που όμως ήταν με σύμβαση είχε αναβαθμίσει πάρα πολύ την ποιότητα των υπηρεσιών. Στην προσπάθειά μου να μιλήσω με το διευθυντή τους για κάποια εισήγηση έστω εκ μέρους του ώστε να ληφθεί για τα παιδιά αυτά κάποια μέριμνα ώστε να παραμείνουν προσέκρουσα όχι μόνο σε τοίχο από άποψης τυπικώςν διαδικασιών αλλά και και στην εκπληκτική απορία γιατί τάχα να μας νοιάζει που αυτοί  οι εγαζόμενοι κάνουν τη διαφορά … αφού δεν την θέλουμε αυτή τη διαφορά..
   
   

 2. υπάρχουν δημόσιοι με ιδιόκτητα νησιά που πριν μπουν στο δημόσιο ζούσαν 10 άτομα σε ένα δωμάτιο. όσο το κράτος εφαρμόζει ποινές εξαθλιώσεις στους πολίτες του τόσο οι δημόσιοι θα αγοράζουν νησάκια… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *