Πρόταση – «βόμβα» των δανειστών για τον ΕΝΦΙΑ

Σοκ ξανά για την ιδιοκτησία στην Ελλάδα καθώς οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου.

Στο στόχαστρο βάζουν και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Το νομοσχέδιο δε που θα αλλάξει τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν να κοπούν οι εκπτώσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις φορείς του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, στο στόχαστρο βάζουν όμως και τις φοροαπαλλαγές σε γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και φόρους μεταβίβασης ακινήτων. Το νομοσχέδιο δε που θα αλλάξει τον χάρτη της φορολογίας στα ακίνητα αναμένεται να κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

H κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταφέρει να αυξήσει την είσπραξη από τον ΕΝΦΙΑ σε 3 δισ. ευρώ τον χρόνο αντί 2,65 δισ. που ισχύει ως τώρα. Σειρά παίρνουν έτσι προκειμένου να ψαλιδιστεί η φοροαπαλλαγή που είχαν από τον ΕΝΦΙΑ:

145.000 οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά

Πρόκειται για βαριά ανάπηρους (80% και άνω) ή άνεργους τρίτεκνους – πολύτεκνους που απαλλάσσονται κατά 100% από την υποχρέωση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε σε αυτούς και τα παιδιά τους επειδή το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα που δήλωσαν δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος) και εφόσον τα ακίνητά τους δεν υπερβαίνουν τα 150 τ.μ.

21,1 εκατομμύρια χαμηλόμισθοι

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το κράτος χάνει 90 εκατ. ευρώ από τη διάταξη που προσφέρει έκπτωση 50% στους φορολογούμενους που το εισόδημά τους είναι κάτω από 9.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος) εφόσον η συνολική αξία των ακινήτων της οικογένειας δεν υπερβαίνει:

Τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο.
Τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
Τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον/τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Γονικές παροχές – δωρεές

Οι δανειστές, ζητούν πλήρη αναθεώρηση και των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για φόρους και τέλη κληρονοµιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.

Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, κάτι που σημαίνει ότι από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα θιγούν αφορολόγητα ποσά, κλίμακες, συντελεστές φόρων, ακόμη και φοροαπαλλαγές προκειμένου να υπάρχει αντίκρισμα στα φορολογικά έσοδα.

Αυτά προκύπτουν από το πρώτο σχέδιο που έχει ετοιμάσει η αρμόδια επιτροπή σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολογία ακινήτων, το οποίο πρόκειται να παραδοθεί στα χέρια του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκύπτει ότι το «λίφτινγκ» θα είναι εκτεταμένο, συμπαρασύροντας ακόμη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο με τις νέες διατάξεις οι γονικές παροχές να καταστούν ακριβότερες, ενώ την ανιούσα θα πάρουν και οι φόροι στις μεταβιβάσεις δεδομένων των εισηγήσεων που κατατίθενται για προσαρμογές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων.

Από τις αλλαγές στο φορολογικό σκηνικό θα θιγεί και η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα.

ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *