Πρόστιμο μαμούθ της Κομισιόν σε εταιρίες κολοσσούς για σύσταση καρτέλ

1,47 δισ. ευρώ επτά διεθνείς ομίλους εταιριών που κατασκευάζουν τηλεοράσεις και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας τις για σύσταση καρτέλ.

Πρόκειται για δύο καρτέλ διεθνών ομίλων τηλεοράσεων που χειραγωγούσαν τις τιμές σε βασικά εξαρτήματα τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50% ως 70% της τελικής τιμής των προϊόντων. Τα δύο καρτέλ δρούσαν παγκοσμίως για περίπου 10 χρόνια από το 1996 ως και το 2006.

Οι επτά διεθνείς όμιλοι που συμμετείχαν σε ένα ή και στα δύο καρτέλ είναι η Chunghwa, η LG Electronics, η Philips και η Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, MTPD (σήμερα θυγατρική της Panasonic) και Technicolor (πρώην Thomson).

Στην εταιρεία Chunghwa που κατήγγειλε το καρτέλ δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ σε κάποιες άλλες επιβλήθηκε μειωμένο πρόστιμο, επειδή συνεργάστηκαν στην έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην LG Electronics και στη Philips.

“Τέτοιου είδους καρτέλ συνιστούν τη χειρότερη μορφή αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που απαγορεύεται αυστηρά από εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Αυτή η παράνομη συμπεριφορά έβλαψε όχι μόνο τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και υπολογιστών στον ΕΟΧ, αλλά και τους ευρωπαίους καταναλωτές για περίπου δέκα χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτουν το σύνολο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

www.newsit.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Πρόστιμο μαμούθ της Κομισιόν σε εταιρίες κολοσσούς για σύσταση καρτέλ”

 1. “Αυτά αποτελούν μεμονομένα περιστατικά στην αγορά” .
  Τάδε έφη  εκπρόσωπος.

  Ετσι δεν είναι αγαπημένη μας Χάμστελ ;  Κάτσε να ρωτήσω ένα ζυθοποιό στη Θράκη να μας πει τη γνώμη του ….Αμα δε,  πάμε σε γάλα , ψωμί κλπ κλπ , χέσε μέσα Πολυχρόνη !

  Η Αγορά του ελευθερου εμπορίου και της ελευθερης αγοράς των καρτέλ !
  Α  Χα χα χα ! 
  Πανάθεμά σας , γελάσαμε και σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *