Πρόσθετοι φόροι 2,9 δισ, με άδικη κατανομή

Οι αντιρρήσεις της τρόικας για ισοδύναμα μέτρα και η ασυμφωνία των κομμάτων της τρόικας όσον αφορά απολύσεις ΔΥ και επιμέρους περικοπές  δαπανών, οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών βαρών – η οποία μάλιστα δεν θα επιμερισθεί δικαια στις διαφορές εισοδηματικές και κοινωνικές ομάδες  Περίπου 2,9 δισ. ευρώ  θα  είναι οι πρόσθετοι φόροι που θα επιβληθούν στα φετινά εισοδήματα και θα πληρωθούν την επόμενη χρονιά. Θα επιβαρυνθούν κυρίως  ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί-συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 20.000-40.000 ευρώ και αγρότες.

Αντίθετα,  φοροελαφρύνσεις προβλέπονται για ταυψηλά εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ – στοιχείο που αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις κατά του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. το οποίο θα ενσωματωθεί στον νέο προϋπολογισμό.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι μέχρι τώρα πλήρωναν ελάχιστους  ή καθόλου φόρους, καθώς πάνω από 8 στους 10 δήλωναν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Με τη νέα ρύθμιση θα φορολογούνται  με 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος τους – σε ό,τι δηλώσουν(…).

Αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν και τα συνήθη φορολογικά “υποζύγια”, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα.  Το τρικ της τροποποίησης της φορολογικής κλίμακας και της μείωσης των κλιμακίων,  φέρνει ένα  κοινωνικά άδικο αποτέλεσμα:

– Οποιοι έχουν εισόδημα 20.000-40.000 ευρώ  θα πληρώνουν ετησίως 1.000-1.800 ευρώ επιπλέον.

– Για τα εισοδήματα 40.000-55.000 η φορολογική επιβάρυνση δεν αλλάζεο.

– Οι έχοντας εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα είναι οι μόνοι ωφελημένοι, καθώς θα πληρώσουν λιγότερο  φόρο (της τάξεως των 2.000 ετησίως)

Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών θα κληθούν επίσης  να πληρώσουν περισσότερα, καθώς καταργείται η ελάφρυνση λόγω τέκνων.

Επιβάρυνση θα προκύψει  και για τους αγρότες, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με βάση τα έσοδα πό πωλήσεις προϊόντως και τις καλλιεργητικές δαπάνες.

Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλεπονται τέλος:

– Αύξηση συντελεστών φόρου για τους ναυτικούς,

– Μικρή μείωση (από 20% σε 19%) του συντελεστή φορολόγησης διανεμόμενων επιχειρηματικών κερδώνκαι μερισμάτων.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *