Πρόθυμοι για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας οι δανειστές…

Πρόθυμοι να συζητήσουν την εξαίρεση των «κόκκινων» δανείων πρώτης κατοικίας από την πώληση σε distress funds φέρονται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές. Από την πλευρά τους πηγές της ελληνικής κυβέρνησης μετέφεραν την εκτίμηση πως οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες ως προς το πώς κυβέρνηση και δανειστές ερμηνεύουν την έννοια των «ευάλωτων ομάδων».

Πηγές από το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών που ρωτήθηκαν από την «Εφ.Συν.» έλεγαν πως το κουαρτέτο επιθυμεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς διαχείρισης και πώλησης «κόκκινων» δανείων στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, ωστόσο «δεν αναμένεται να φέρει αντιρρήσεις στην προστασία των δανείων που σχετίζονται με την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών».

Να βάλει «φρένο» στις απαιτήσεις των δανειστών για τα κόκκινα δάνεια επιχείρησε χθες ο Γιώργος Σταθάκης δηλώνοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις τους, σε ταμεία διαχείρισης τέτοιων δανείων (distressed funds).

Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι έχουμε ανοίξει ήδη το 50% της αγοράς κόκκινων δανείων», προσθέτοντας: «Θέλουμε να υπάρχει μία μακρά μεταβατική περίοδο για ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η ελληνική Βουλή ψήφισε πέρυσι νόμο, ο οποίος διευκολύνει την πώληση «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων. Η αγορά των «κόκκινων» δανείων δεν λειτουργεί ακόμη, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, είπε ο υπουργός.

Η τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές προβλέπει την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά η έκταση των περιορισμών παραμένει θέμα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημείωσε το Bloomberg.

efsyn.gr

18 σχόλια σχετικά με το “Πρόθυμοι για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας οι δανειστές…”

 1. Καλημέρα!
  Είναι η πρώτη φορά που ζητώ συμβουλή. Προσπάθησα να την ποστάρω στα γενικά θέματα αλλά είναι κλειστά τα σχόλια.
  Η μητέρα μου, 75 ετων, είχε υπογράψει ως εγγυήτρια στην τράπεζα Αττικής για προσωπικό δάνειο κάποιου που έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στο Ν. Κατσέλη. Το ποσό είναι 3000 ευρω και της έχει έρθει διαταγή πληρωμής 3250 ευρώ με τα δικαστικά έξοδα. Έχει στο όνομά της μόνο το σπίτι της, διαμέρισμα περίπου 70 τ.μ., το οποίο πήρε με δάνειο από το ΤΠΔ ως Δ.Υ. και θα το ξεχρεώσει το 2023. Επειδή το ΤΠΔ παρακρατά τη δόση δανείου από τη σύνταξή της, εισπράττει μόλις 104-120 ευρώ το μήνα, όπως δείχνει το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης. Στο Ν. Κατσέλη δεν θέλει να υπαχθεί, γιατί θέλει να πληρώνει το στεγαστικό της. Μπορεί με αυτά τα στοιχεία να διεκδικήσει κούρεμα της οφειλής από την τράπεζα; Το σπίτι της κινδυνεύει; Ευχαριστώ.

  1. Καλημέρα, ναι το σπίτι της κινδυνεύει. Αυτός ο “κάποιος” έλαβε και αυτός διαταγή πληρωμής? Γιατί δεν φροντίζει αυτός να κουρέψει το δάνειο που είναι στο όνομά του και βασανίζει μια γυναίκα 75 χρονών?

    1. Πώς γίνεται να έχει υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη για όλα τα δάνειά του άρα και για το συγκεκριμένο (δεν γίνεται να ζητήσεις υπαγωγή μόνο για τα μισά) και να πηγαίνει ΔΠ στον εγγυητή?

     1. Έχω την εντύπωση ότι και ο εγγυητής πρεπει να ενταχθει στο νόμο κατσέλη ώστε να μην κινδυνεύει.

     2. Η μητέρα μου δεν θέλει να υπαχθεί, γιατί έχει στεγαστικό που θέλει να πληρώνει μέχρι την κανονική αποπληρωμή του.

     3. Εδώ έχω μπερδευτεί! Πριν λίγο πήγε η μητέρα μου στην τράπεζα και της είπαν ότι εφόσον έχει υπαχθεί το δάνειο στο νόμο Κατσέλη από τον οφειλέτη, πρέπει να περιμένει την έκβαση του δικαστηρίου και να μην κάνει ρύθμιση. Της είπαν επίσης ότι ο εγγυητής έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με τον δανειολήπτη και ότι η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να στείλει τις διαταγές πληρωμής, ακόμα κι αν έχει κάνει ο δανειολήπτης αίτηση για Κατσέλη. Το θέμα είναι τι θα αποφασίσει το δικαστήριο, είπε ο υπάλληλος της τράπεζας. Αν η αίτηση απορριφθεί, τότε θα ισχύει η διαταγή πληρωμής.

     4. Τί να πώ? Μπορείς να βασιστείς στο λόγο τραπεζουπαλλήλου? Κατ’εμέ απολύτως όχι! Πρώτη φορά ακούω τέτοια περίπτωση, ίσως κάποιος άλλος να γνωρίζει καλύτερα, ίσως θα πρέπει να αποτανθείτε σε δικηγόρο για συμβουλή.
      Και φυσικά έχω εξοργιστεί. Τράπεζα στέλνει διαταγή πληρωμής σε 75χρονη ηλικωμένη, αγνοώντας την ηλικία της και τα όποια προβλήματα υγείας μπορεί να έχει μόνο και μόνο επειδή είναι εγγυήτρια. Τί να σχολιάσει κανείς? Όλα εδώ πληρώνονται όμως, εδώ δεν είναι Ισπανία

     5. Μίλησα με δικηγόρο και μου είπε ότι συνήθως οι εγγυητές υπογράφουν ότι παραιτούνται από την ένσταση διζήσεως. Αν η μητέρα μου παραιτήθηκε από την ένσταση διζήσεως, δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί
      την καταβολή της οφειλής, ωσότου ο δανειστής επιχειρήσει αναγκαστική
      εκτέλεση εναντίον του πρωτοφειλέτη και αυτή αποβεί άπρακτη. Ίσως η σύμβαση να είναι γραμμένη έτσι που να μην παραιτήθηκε, οπότε η τράπεζα αναμένει να δει τι θα γίνει με την οριστική εκδίκαση του πρωτοφειλέτη. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τη συμπεριφορά της τράπεζας.

     6. Πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση? Στην υπαγωγή Κατσέλη ο δικαστής κάνει φύλλο και φτερό τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Σε περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιούν τον δανειστή και πριν προχωρήσει σε ενδεχόμενο κούρεμα της οφειλής μήπως τη νύφη την πληρώνει ο εγγυητής? Ρωτησες το δικηγόρο για αυτό?

     7. Η προσωρινή έχει γίνει και έχει ορίσει μηδενικές καταβολές. Η κανονική αναμένεται αργότερα. Προφανώς όπως το καταλαβαίνω, η τράπεζα περιμένει το αποτέλεσμα της κανονικής για να κινηθεί, και αν απαλλαγεί ο οφειλέτης θα έρθει η ώρα του εγγυητή.

     8. Παύει να υπάρχει εγγυητής. Απλά πράγματα.
      Για να χρωστάνε οι κληρονόμοι του, προφανώς θα πρέπει να έχει ήδη ξεκινήσει δικαστική απαίτηση οφειλών από την τράπεζα, όσο ζει ο εγγυητής.

     9. Δεν έχει ξεκινήσει ήδη με την έκδοση Διαταγής Πληρωμής?

     10. Τα βάρη τα παίρνουν οι κληρονόμοι εκτός και αν κάνουν αποποίηση.

     11. Αυτό δεν είναι 100% σίγουρο.
      Παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες.
      Π.χ. είμαι εγγυητής σε σένα και συ πληρώνεις κανονικά το δάνειο. Πεθαίνω και συ συνεχίζεις να πληρώνεις.
      10 χρόνια μετά σταματάς να πληρώνεις.
      Πως θα κυνηγήσει η τράπεζα τους κληρονόμους του εγγυητή, αφού κατά τη στιγμή του θανάτου και αποδοχής της κληρονομιάς, ΔΕΝ υπήρχαν χρέη;
      Ο εγγυητής, κατά το νόμο ΔΕΝ χρωστάει τίποτα, όσο ο πρωτοφειλέτης πληρώνει κανονικά το δάνειό του.

     12. Το θέμα είναι να καταλάβουμε από τώρα αν η ώρα του εγγυητή έρθει κατά την διαδικασία της εκδίκασης .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *