Προσοχή στα ενεχυροδανειστήρια!

Ένα ασταμάτητο πάρτι… εμπορίας χρυσού έχει στηθεί από άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα.

Από το Σεπτέμβριο και μετά, ενεχυροδανειστήρια, ανταλλακτήρια χρυσού και γραφεία αγοραπωλησίας κοσμημάτων έχουν… ξεφυτρώσει σαν τα «μανιτάρια» σε κάθε γειτονιά.

Ο νόμος περί απελευθέρωσης επαγγελμάτων και η οικονομική ύφεση έφεραν στο προσκήνιο το εμπόριο χρυσού και πολύτιμων μετάλλων αφού πλέον οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στην αγορά. Απαιτείται μία βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος από την εφορία κι εφόσον έχει καθαρό ποινικό μητρώο η Αστυνομία εκδίδει την άδεια λειτουργίας.

Απεγνωσμένα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, νοικοκυριά, απελπισμένοι άνθρωποι υψηλής εισοδηματικής τάξης σπεύδουν και πουλάνε ό,τι έχουν σε χρυσό ή σε άλλα πολύτιμα μέταλλα προκειμένου να αποκτήσουν ρευστότητα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν βάσιμες υποψίες αφενός για λαθρεμπόριο χρυσού μέσα από αυτά τα γραφεία και αφετέρου για πολίτες οι οποίοι προχωρούν σε πώληση των τιμαλφών τους πέφτοντας, όμως, θύματα εξαπάτησης ως προς τον υπολογισμό της αξίας τους.

O ρόλος του ΕΛΚΑ

Τα παραπάνω κάνει γνωστά ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας Βασίλης Λύκος, ο οποίος μιλώντας στην «ΗτΣ» περιγράφει και το ρόλο του ΕΛΚΑ ως προς την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Το ΕΛΚΑ είναι εποπτευόμενος από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας φορέας και η μόνη εξειδικευμένη και πιστοποιημένη κρατική υπηρεσία που μπορεί μέσα από εξοπλισμένο χημικό εργαστήριο να κάνει τις πιο εξειδικευμένες αναλύσεις. Το ΕΛΚΑ πριν από 10 μέρες έκανε γνωστή αυτήν τη δραστηριότητά του και όπως λέει ο κ. Λύκος: «Σε αυτό το διάστημα έχουν επισκεφτεί τα γραφεία μας τουλάχιστον 100 άτομα που έλαβαν πιστοποιητικό αξίας για τα κοσμήματά τους. Με τίμημα μόλις 18 ευρώ ο κάθε πολίτης μπορεί να φέρει τα τιμαλφή του κι εμείς με τις αναλύσεις που κάνουμε στο εργαστήριο του υπολογίζουμε με ακρίβεια την περιεκτικότητά του σε χρυσό κι άλλα πολύτιμα μέταλλα». Οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφτεί το γραφείο του ΕΛΚΑ στην οδό Βύρωνος 7 στη Δάφνη ή να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 210-9730763 και 210-9730986.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑ υπογραμμίζει ότι «οποιοσδήποτε επιτηδευματίας κι εφόσον δεν έχει καταδικαστεί για εγκλήματα μπορεί να πάρει από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του άδεια λειτουργίας». Κάνει λόγο για άτομα που «έχουν πολλά χρήματα και προχωρούν άνετα σε αγορά χρυσού. Πολλές φορές και χωρίς παραστατικά.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες για λαθρεμπόριο κοσμημάτων. Πολλά από τα κοσμήματα πηγαίνουν σε χυτήρια, γίνονται ράβδοι χρυσού και χωρίς παραστατικά διακινούνται. Η άνοδος της τιμής του χρυσού, που κινείται πάνω από 40 ευρώ το γραμμάριο, σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων έχει φέρει σε άνθηση… το νόμιμο αλλά και το παράνομο εμπόριο των πολύτιμων μετάλλων».

Πολίτες πέφτουν θύματα εξαπάτησης καθώς, δίνοντας σε κάποια από αυτά τα γραφεία τα τιμαλφή τους, παίρνουν σε χρήματα μόλις το 10% με 30% της αξίας τους.

Έναν οδηγό συμβουλών προάσπισης των οικονομικών τους συμφερόντων έχουν εκδώσει το ΕΛΚΑ και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Οι πολίτες πριν προβούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Να ζυγίζουν τα αντικείμενα και να σημειώνουν την περιεκτικότητά τους σε πολύτιμο μέταλλο, που αναγράφεται πάνω σε αυτά.
  • Να ενημερώνονται για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού ή άλλου πολύτιμου μετάλλου και να κάνουν έναν ακριβή υπολογισμό της αξίας των αντικειμένων. Διευκρινίζεται ότι ένα κόσμημα δεν αποτελείται μόνο από πολύτιμο μέταλλο π.χ. χρυσό, αλλά η καθαρή περιεκτικότητά του σε πολύτιμο μέταλλο είναι ένα μόνο ποσοστό του συνολικού βάρους του κοσμήματος, που εξαρτάται από τον τίτλο του (περιεκτικότητα του κοσμήματος σε πολύτιμο μέταλλο εκφρασμένη σε χιλιοστά).
  • Να προβαίνουν σε εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων, απευθυνόμενοι σε αξιόπιστες εταιρείες, που να εγγυώνται τη μέγιστη ακρίβεια στην εκτίμηση χρυσού ή άλλων πολύτιμων μετάλλων.
  • Να έχουν υπόψη τους ότι το Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας, που είναι φορέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με κύριο σκοπό τη στήριξη και την προαγωγή της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας, παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων και λίθων και σε καταναλωτές.

Οδηγός για να μη χάσετε

Ως προς την επιλογή επιχείρησης οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τα ακόλουθα:

  • Να είναι επιφυλακτικοί έναντι διαφημιστικών καταχωρίσεων και φυλλαδίων που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς πολύτιμων μετάλλων.
  • Να απευθύνονται μόνο σε επιχειρήσεις που κατέχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας.
  • Να αποφεύγουν επιχειρήσεις που δεν έχουν ως αποκλειστική ενασχόληση την αγορά πολύτιμων μετάλλων.
  • Να ερευνούν και να συγκρίνουν τις τιμές που προσφέρονται από τις διάφορες επιχειρήσεις αγοράς πολύτιμων μετάλλων.
  • Να ερευνούν με βάση ποιο κριτήριο γίνεται η αγορά από την επιχείρηση, δηλαδή εάν αγοράζει τα αντικείμενα με κριτήριο την περιεκτικότητά τους σε χρυσό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο ή με κριτήριο και την εμπορική αξία τους, η οποία μπορεί να καθορίζεται και από παράγοντες όπως η παλαιότητα, η μοναδικότητα και η αισθητική.
  • Να μεριμνούν για την παραλαβή των απαραίτητων παραστατικών στοιχείων (συμβόλαιο αγοραπωλησίας, αποδείξεις κ.λπ.).
lamiareport.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *