Τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνουν ενώ ο αριθμός των δανειοληπτών που προσφεύγει στον νόμο Κατσέλη σπάει κάθε ρεκόρ. Οι τράπεζες ετοιμάζουν νέες ρυθμίσεις για να ανακόψουν το «κόκκινο κύμα»
Της Έφης Καραγεώργου.
Τα «κόκκινα» δάνεια είναι η βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών. Έχουν ξεπεράσει προ πολλού το 30% και όπως όλα δείχνουν πριν αρχίσει η υποχώρηση θα «κτυπήσουν» το 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου.
Και αυτό σημαίνει ότι τα «κόκκινα» θα κινούνται στην σφαίρα των 80 δις ευρώ –αφού τα συνολικά υπόλοιπα διαμορφώνονται στα 220 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη βόμβα είναι οι μαζικές προσφυγές των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους στο νόμο Κατσέλη. Διότι όποιος ζητάει την προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σταματά να πληρώνει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Είναι όμως τόσο μεγάλος ο όγκος των αιτημάτων προς τα Ειρηνοδικεία που δικάσιμοι δίνονται για το 2022…
Οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις που είναι απολύτως εξατομικευμένες, καθώς λαμβάνουν υπόψη τους τα χαρακτηριστικά του κάθε δανειολήπτη.
Ο λόγος είναι ότι προσπαθούν να βάλουν σε ορθή τροχιά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, και τα οποία θα μπουν στον «πάγο» αν οι δανειολήπτες κάνουν χρήση του νόμου Κατσέλη.
Οι ρυθμίσεις λοιπόν είναι μονόδρομος και για τις τράπεζες. Έχουμε και λέμε:
Οι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους και υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή άνω των 30 ημερών, όσο νωρίτερα απευθυνθούν στην τράπεζα για εξεύρεση λύσης τόσο καλύτερα είναι. Διότι ως γνωστόν λαμβάνεται πλέον υπόψη και ο όρος «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Αυτοί οι δανειολήπτες έχουν καλύτερους όρους στη ρύθμιση του δανείου τους, σε ότι αφορά τη διάρκεια, τη μείωση του επιτοκίου, την περίοδο χάριτος.
Συγκεκριμένα οι τράπεζες παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής ακόμα και μίας ελάχιστης δόσης, αρκεί να καταβάλλεται κανονικά.Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη, παρέχουν την δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων για διάστημα έως 5 χρόνια. Σήμερα το διάστημα αυτό δεν ξεπερνούσε στην καλύτερη περίπτωση τα 2 χρόνια.
Η προσημείωση του ακινήτου σε υφιστάμενη οφειλή από καταναλωτικό δάνειο ή κάρτα μπορεί να μειώσει το επιτόκιο πάνω από 70%. Δηλαδή ένα επιτόκιο της τάξης του 18% ή 19% από πιστωτική κάρτα μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο 5%. Η προσημείωση όμως είναι αναγκαία.
Αν κάποιος δανειολήπτης που έχει διάφορες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με την προσημείωση ακινήτου μπορεί να τις πακετάρει σε ένα δάνειο, σε μία τράπεζα και να πάρει καλύτερο επιτόκιο. Δηλαδή επιτόκιο ανάλογο του στεγαστικού δανείου, με μία μικρή προσαύξηση (αν πρόκειται για δεύτερη προσημείωση) και να έχει μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, που μπορεί να φτάσει και τα 35 χρόνια. Με αποτέλεσμα η δόση να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Αν πάλι ένα νοικοκυριό έχει καταθέσεις στην Α τράπεζα και δάνειο στη Β τράπεζα, το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανονικά, λόγω μείωσης των εισοδημάτων του, μπορεί να μεταφέρει την κατάθεση του στην τράπεζα που έχει το δάνειο και με την «εγγύηση» αυτή να τιμολογηθεί με χαμηλότερο επιτόκιο στο δάνειο. Υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνεται συμψηφισμός των τόκων από τις καταθέσεις με τους τόκους των δανείων.
Επίσης οι τράπεζες προχωρούν σε μεγάλη επιμήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση. Η διάρκεια πλέον μπορεί να ξεπεράσει και τα 50 χρόνια, αρκεί βέβαια να το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή, που δεν πρέπει να υπερβαίνει το 75ο έτος στη λήξη του δανείου.