Προβλέψεις σοκ της Goldman Sachs για το 2012!

Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ τράπεζα της Wall Street, Goldman Sachs, η οποία είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορευμάτων στον κόσμο, έχει εκδώσει τις προβλέψεις της για το 2012.

Οι πελάτες της Goldman, που κυμαίνονται από τεράστιες επιχειρήσεις σε κυβερνήσεις μέχρι πλούσιους ιδιώτες, συμβουλεύονται να προετοιμαστούν για μια βόλτα με το «τρενάκι του τρόμου» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά μια σταδιακή ανάκαμψη θα πρέπει να ξεκινήσει από το καλοκαίρι.

Οι επενδυτές έχουν την τάση να ακούν τα λόγια της τράπεζας επειδή οι απόψεις της θεωρούνται από τις πλέον σημαντικές στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Goldman προβλέπει ότι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου θα βυθιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2012, προτού ανακάμψει 1.100 μονάδες (23%) μέχρι το τέλος του έτους, για να φτάσει τις 5.800 μονάδες. Οι προβλέψεις της τράπεζας για το 2012 σε σχέση με την Ευρώπη, με τίτλο «Απελπισία σε Ελπίδα», είναι η συγκρατημένη αισιοδοξία.

Η Goldman αναμένει ο FTSE 100 να χτυπήσει το χαμηλό των 4.700 μονάδων πριν ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους – αλλά όλα τα στοιχήματα θα φύγουν εάν το ευρώ καταρρεύσει. Η τράπεζα λέει: «Οι οικονομικές προβλέψεις μας περιλαμβάνουν κάποια λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης εντός των προσεχών μηνών. Αλλά οι πιθανότητες μιας πιο χαοτικής εξέλιξης, ειδικότερα με τη διάλυση του ευρώ, αν και ακόμα μικρές, έχουν αυξηθεί».

Οι οικονομολόγοι της Goldman αναμένουν το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2012, με μια βραχύβια ύφεση στη Γερμανία και τη Γαλλία, και μια μεγαλύτερη και πολύ πιο βαθιά στις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. «Αλλά εάν μια πολιτική επαναστατική λύση δεν επιτευχθεί πριν από την επιστροφή του κύκλου στα μέσα Ιανουαρίου, η πιθανότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας να βγει εκτός ελέγχου προς την κατεύθυνση μιας διάσπασης θα αυξηθεί σημαντικά», ανέφεραν.

Η τράπεζα στοχεύει σε ένα ράλι στις μετοχές το 2012, με έναυσμα πιθανόν μια καλύτερη επίλυση των προβλημάτων της ευρωζώνης – που θα μπορούσε να περιλαμβάνει «μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για το πώς να διαχειρίζονται το βάρος του χρέους».

Ο κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του FTSE 100, θα πρέπει να αυξηθούν κατά 10% από τα σημερινά επίπεδα, γεγονός που συνεπάγεται απότομη ανάκαμψη, καθώς οι αγορές κάνουν τη μετάβαση «από την απόγνωση στην ελπίδα».

Ωστόσο, η χρονική στιγμή αυτής της ανάκαμψης είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, διότι είναι πιθανό να εξαρτάται εν μέρει από τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις θα μπορούσαν να την επιταχύνουν ή να την καθυστερήσουν. Συνολικά όμως, η κεντρική άποψή τους για το νέο έτος είναι μια ασταθής αγορά, με ελάχιστη συνολική αλλαγή, αυτό που περιγράφουν ως «χοντρή και επίπεδη», αλλά με τα πράγματα να χειροτερεύουν πριν γίνουν καλύτερα.

Τι άλλο έχει για το 2012;


Πετρέλαιο:

Τον Μάιο του 2008 η Goldman προέβλεψε ότι η τιμή του πετρελαίου θα ανέβει στα 200 δολ. το βαρέλι. Πήγε στα 150 δολ., αλλά μειώθηκε απότομα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Μετά την εκκίνηση του 2011 στα 95 δολ. το βαρέλι, η Goldman προβλέπει πλέον μια μέση τιμή αργού πετρελαίου τύπου brent στα 120 δολ. (15% πάνω την τρέχουσα τιμή) και να ανέρχεται στα 130 δολ. το 2013.

Μετοχές Αγγλίας:

Η BHP Billiton και η Rolls-Royce είναι μεταξύ των επιχειρήσεων στη λίστα «αγοράς» της τράπεζας. Η Goldman υποστηρίζει επίσης τους εξής τομείς για ανάπτυξη: το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την υγειονομική περίθαλψη, τις τηλεπικοινωνίες, την προσωπική φροντίδα και τα είδη οικιακής χρήσης. Είναι λιγότερο πρόθυμοι για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τις κατασκευές και τα υλικά, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις βιομηχανίες, το λιανικό εμπόριο, τα ταξίδια και την αναψυχή.

Χρυσός:

Η τιμή του χρυσού θα πρέπει να συνεχίσει την αναρρίχηση το 2012, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά χαμηλά επίπεδα των αμερικανικών πραγματικών επιτοκίων, με την τιμή να προβλέπεται να φτάσει τα 1.940 δολ. Ο χρυσός ξεκίνησε το 2011 στα 1.412 δολ.

Χαλκός:

Ο χαλκός, που χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες που εκτείνονται από την ενέργεια ως την κατασκευή, κατρακύλησε σε αξία το 2011, καθώς οι εταιρίες συρρίκνωσαν τις παραγγελίες τους. Η Goldman λέει ότι ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες, με τιμή στα 7.800 δολ. ανά τόνο τώρα, θα πρέπει να κάνει ράλι στα 9.500 δολ. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Αρχισε το 2011 περίπου στα 10.000 δολ.

Καφές:

Οι τιμές έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες ως απόρροια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις της Goldman για 6 και 12 μήνες είναι για 200 σεντς ανά λίμπρα και 175 σεντς ανά λίμπρα αντίστοιχα. Το 2011 ο καφές διαπραγματεύθηκε πάνω από 260 σεντς ανά λίμπρα.

Μετοχές ΗΠΑ:

Η τράπεζα ονόμασε 10 εταιρίες του καταναλωτικού κλάδου με σημαντικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola, Nike, General Mills, McDonald’Αs, Dick’Αs Sporting Goods και Comcast.

Τεχνολογία:

Εδώ οι συστάσεις περιλαμβάνουν την Apple, την Oracle και την EMC, καθώς και ορισμένες μικρότερες άγνωστες, όπως η Synchronoss Technologies. Η Goldman συστήνει συντελεστή στάθμισης 20% του χαρτοφυλακίου στην τεχνολογία, με μεγάλη διαφορά, τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλον τομέα.

Για αποφυγή:

Τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες συλλογικά σχεδιάζουν τη μείωση των ισολογισμών τους κατά περίπου 1 τρισ. δολ. και έχουν περίπου 750 δισ. δολ. χρέους για αναχρηματοδότηση το 2012. Οι τράπεζες με έδρα τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωφεληθούν, όπως η Citigroup, η JP Morgan και η State Street.

Πρωταθλητές για το 2011 πάντως ήταν τα βοοειδή, το 30ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ακολούθησαν ο χρυσός, το αργό πετρέλαιο, το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ, τα χοιρινά, ο Dow Jones, το ιαπωνικό γιεν, η συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα, ο NASDAQ, το δολάριο των ΗΠΑ και το καλαμπόκι.

express.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *