Ποιοι απειλούνται με έξτρα φόρο έως και 10.000 ευρώ

Έρχεται φορο-σοκ μετά την Πρωτοχρονιά για τουλάχιστον 100.000 συνταξιούχους. Ποιοι απειλούνται με επιπλέον πληρωμές και ποιοι γλιτώνουν λόγω παραγραφής. Τρέχουν και δεν φτάνουν οι εφοριακοί.

Ένας στους δυο συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν το 2013 αναδρομικά αλλά δεν τα δήλωσαν ποτέ στη φορολογική τους δήλωση μπορεί και να τη γλιτώσει. Οι υπόλοιποι όμως, κυρίως όσοι έχουν μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες, θα λάβουν μετά τις γιορτές νέο εκκαθαριστικό το οποίο μπορεί να κρύβει έξτρα φόρο ακόμα και 10.000 ευρώ σύμφωνα με εφοριακούς.

Πρόκειται κυρίως για συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν το 2013 μεγάλα ποσά αναδρομικών στη βάση δικαστικών αποφάσεων, δεν τα δήλωσαν όπως είχαν υποχρέωση με τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εντοπίστηκαν από διασταύρωση που «έτρεξαν» οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τώρα κρατούν την ανάσα τους αναφορικά με το εάν θα προλάβουν οι εφοριακοί να εκκαθαρίσουν 200.000 τέτοιες δηλώσεις ή θα τους προλάβει η παραγραφή και θα γλιτώσουν.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr προ ημερών, το θέμα έφερε στο προσκήνιο η ΠΟΕ-ΔΟΥ η οποία κατήγγειλε «μεθοδεύσεις της ΑΑΔΕ προκειμένου να μετακυλήσει στους εργαζόμενους τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας για την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων μη δηλωθέντων αναδρομικών που έλαβαν περίπου 200.000 φορολογούμενοι το έτος 2013».

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες «είναι ανήθικο να στέλνεται την 18.12.2019 στις εφορίες όλης της χώρας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης με την ένδειξη «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ» και θέμα την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η διοίκηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε να παραγραφούν στα χέρια των συναδέλφων».

Οι εφοριακοί καταγγέλλουν πως οι υποθέσεις που η κάθε υπηρεσία έχει παραλάβει υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις τις 4.000 και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, «διότι διαφορετικά παραγράφονται, με σημαντική ζημία για το ελληνικό δημόσιο, με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης».

Στις μεγάλες εφορίες της χώρας, οι φάκελοι υποθέσεων επανεκκαθάρισης που έχουν χρεωθεί στους υπαλλήλους ξεπερνούν ακόμα και τις 4.000, ενώ ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος είναι ότι σε μεγάλη Δ.Ο.Υ. της Αττικής η οποία παρέλαβε 4.500 υποθέσεις, μέχρι και την περασμένη Κυριακή οι υπάλληλοι είχαν ελέγξει και εκδώσει εκκαθαριστικά μόλις για 800 υποθέσεις.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως είναι πρακτικά αδύνατο να εκκαθαριστούν εκ νέου περισσότερες από 100.000 δηλώσεις (σε σύνολο 200.000), καθώς οι εφορίες είναι υποστελεχωμένες και στο τέλος κάθε χρονιάς, σχηματίζονται ουρές από φορολογούμενους που επιχειρούν να κλείσουν την τελευταία στιγμή εκκρεμότητες οι οποίες σχετίζονται κυρίως με υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, αλλά και καταθέσεις πινακίδων.

Προκειμένου να προλάβουν να εκδώσουν όσα το δυνατό περισσότερα σημειώματα, οι εφοριακοί έλαβαν εντολή να εργαστούν και τα απογεύματα, ενώ ήδη δούλεψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το ίδιο θα συμβεί και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 28 – 29 Δεκεμβρίου.

Πηγή: euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *