Ποια διόδια αυξάνονται και ποια μειώνονται

Πρεμιέρα της νέας πολιτικής διοδίων που επιτάσσει το σχέδιο ανάτασης των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης, κάνει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (την κοινοπραξία απαρτίζουν οι Hochtief, Vinci, Άκτωρ, J&P Άβαξ, Αθηνά, ΑΕΓΕΚ), βάζοντας σε εφαρμογή του όρους της σύμβασης για αύξηση 33% στα διόδια που είχαν παγώσει από τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Εν μέσω κρίσης και των μεγάλων προβλημάτων στα έργα, η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για ανατιμήσεις, επωμιζόμενη όμως το κόστος της αδράνειας του νέου σταθμού διοδίου (Αιγίνιο) που προβλεπόταν στην σύμβαση του έργου.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική, που έχει εγκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί σήμερα, προβλέπει την λειτουργία του σταθμού στο Κλειδί Πιερίας (Αιγίνιο) και σημαντικές μειώσεις στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, των Μαλγάρων και του Πυργετού. Το σχέδιο θα «σερβιριστεί» με εκπτωτικά πακέτα που θα επιβραβεύουν τους συχνούς χρήστες, παρέχοντας έκπτωση έως και 40% σε όσους κάνουν μία έως δύο διελεύσεις την ημέρα. Μειωμένες θα είναι οι τιμές για όλους τους χρήστες εφόσον πραγματοποιούν πάνω από 11 διελεύσεις το μήνα.

Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την απεμπλοκή των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα και στις τράπεζες ότι τα έργα θα προχωρήσουν και θα τηρηθούν οι όροι των συμβάσεων που πάγωσαν λόγω χρηματοδοτικών δυσκολιών. Αν όλα πάνε καλά με τις τράπεζες, αναμένεται συμφωνία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε εν συνεχεία το σχέδιο να περάσει από την βουλή και την ΕΕ.

Το σήμα ότι τα έργα αρχίζουν να ανασαίνουν, στέλνει σε πρώτη φάση ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας. Είναι σαφές όμως ότι θα ακολουθήσουν αναπροσαρμογές τιμολογίων σε όλες τις συμβάσεις παραχώρησης, πέραν της αναμενόμενης τιμαριθμικής προσαρμογής, την οποία κατά πληροφορίες θα απορροφήσουν η «Νέα Οδός» και η «Κεντρική Οδός». Πρόκειται για τις κοινοπραξίες που διαχειρίζονται τα έργα Αντίρριο-Γιάννενα και τμήμα του ΠΑΘΕ (Αθήνα –Μαλιακός) και αντίστοιχα τον αυτοκινητόδρομο που διασχίζει την Θεσσαλία και καταλήγει στην Εγνατία Οδό (Ε65).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου προβλέπεται η λειτουργία ενός νέου σταθμού διοδίων στο νομό Πιερίας, το Κλειδί (Αιγίνιο), με κόστος 2,20 ευρώ.

Με τη λειτουργία του Κλειδιού θα μειωθεί το κόστος διέλευσης στη Λεπτοκαρυά, το οποίο από 3,10 ευρώ θα υποχωρήσει στα 2 ευρώ, καθώς ο συγκεκριμένος σταθμός χρέωνε για μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση. Αντίστοιχη μείωση θα υπάρξει και στο σταθμό των Μαλγάρων, τον οποίο συνεκμεταλλεύεται τα Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με την Εγνατία Οδό, όπου από 2,40 ευρώ τα διόδια θα πέσουν στο 1,20 ευρώ. Μέρος των εσόδων από τα συγκεκριμένα διόδια κάλυπτε το κόστος για τον κλειστό σταθμό στο Κλειδί.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεβάσει κατά 20% το τιμολόγιο και στον Πυργετό που βρίσκεται στην παλιά Εθνική, η οποία αν και έχει ανακατασκευαστεί από την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» εκτιμήθηκε ότι το κόστος από 2,30 μπορεί να πάει στα 2 ευρώ.

Με τα νέα τιμολόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει να λανσάρει ανώδυνα το νέο σταθμό διοδίων στο νομό Πιερίας και οι εργολάβοι να εφαρμόσουν την αύξηση κατά 33% που εκκρεμούσε από τον Ιανουάριο του 2011 αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω της κρίσης αλλά και των προβλημάτων που είχαν ανακύψει με τα έργα.

Για την καθυστέρηση αυτή το ελληνικό δημόσιο από τα περίπου 19 εκατ. ευρώ, που θα αποζημιώσει τον παραχωρησιούχο έχει ήδη καταβάλλει τα 12 εκ. ευρώ με μία έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε αρχές του χρόνου συνολικού ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό περιλαμβάνεται επιπλέον, η καταβολή μία από τις τελευταίες δόσεις για την συμπληρωματική σύμβαση ύψους 169 εκατ. ευρώ που αφορά την «Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης» στις τρεις σήραγγες του έργου (έως σήμερα το δημόσιο έχει καταβάλλει τα 160 εκ. ευρώ) αλλά και επιστροφή ΦΠΑ.

Ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είναι από τα πιο προχωρημένα έργα των οδικών αξόνων (έχει ολοκληρωθεί το 75%) μετά το Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα, στο οποίο μάλιστα το δημόσιο έχει εκταμιεύσει το σύνολο της χρηματοδοτικής του συμβολής που ανέρχεται σε 296 εκατ. ευρώ. Εάν υπολογιστούν τα 160 εκατ. ευρώ της συμπληρωματικής σύμβασης και τα 12 εκατ. από τα διόδια που έχει πληρώσει, τότε οι παραχωρησιούχοι έχουν εισπράξει συνολικά 468 εκατ. ευρώ.

Σταδιακά και στο πλαίσιο της συμφωνίας με το δημόσιο η κοινοπραξία αποσύρει τις διαιτησίες για διάφορες διεκδικήσεις της. Εκκρεμεί σύμφωνα με πληροφορίες η διαιτησία για την κατάπτωση του βράχου στην περιοχή των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε ένα μηχανικό προ διετίας.

Στο ποινικό σκέλος τα στελέχη της εταιρείας αθωώθηκαν, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν φέρουν ευθύνη για την πτώση του βράχου. Εφόσον είναι θετική η έκβαση της διαιτησίας, τότε η κοινοπραξία θα μπορέσει να αποκρούσει τις διεκδικήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από φορείς της Λάρισας (ΚΤΕΛ, επιχειρήσεις κ.ά.) για τον πολύμηνο αποκλεισμό της περιοχής των Τεμπών.

www.exipno.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Ποια διόδια αυξάνονται και ποια μειώνονται”

  1. Μπα! Πήραν επιτέλους χαμπάρι οι μαλάκες, ότι όλοι πάνε από τους παράδρομους, αντί να πληρώνουν διόδια;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *