Πλειστηριασμοί STOP από τους συμβολαιογράφους

Την αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος σε συνεδρίασή της σήμερα Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, απαιτώντας από την ελληνική πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαιϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι επιτέλους να ισχύσει η νομιμότητα με ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς” δήλωσε στο NEWS247 ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Γεώργιος Ρούσκος.“Πρέπει όχι μόνο η Πολιτεία αλλά και όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν γίνεται να θυμώνουν, να γκρινιάζουν και να τσακώνονται και να γίνεται η διαδικασία του πλειστηριασμού αρένα” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν βρεθεί στη μέση αυτής της διαμάχης.

Η Πολιτεία και όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ερωτηθείς αν η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς θα αφορά μόνο σε αυτή την Τετάρτη ο κύριος Ρούσκος δεν απέκλεισε να έχει περαιτέρω συνέχεια. “Υπάρχει πιθανότητα να έχει και συνέχεια. Τα συλλογικά μας όργανα θα συνεδριάσουν μέσα στην εβδομάδα για να αποφασίσουν”.

Οι θέσεις της ελληνικής Συμβολαιογραφίας για το ζήτημα των πλειστηριασμών θα παρουσιαστούν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 12.00μ.μ. στα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσου.

“Πεδίο μάχης” τα ειρηνοδικεία

Ο δρόμος για την περαιτέρω απελευθέρωση των πλειστηριασμών με την άρση της καθολικής προστασίας της πρώτης κατοικίας άνοιξε με το νόμο για τα κόκκινα δάνεια που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, το ζήτημα ήρθε έντονα στο προσκήνιο μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των πολύμηνων κινητοποιήσεων δικηγόρων και συμβολαιογράφων το προηγούμενο διάστημα.

Οι αντιδράσεις πληθαίνουν, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών κλιμακώνεται με μπλοκάρισμα των σχετικών διαδικασιών κάθε Τετάρτη και τα ειρηνοδικεία της χώρας μετατρέπονται σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ συμβολαιογράφων, συλλογικοτήτων και (εσχάτως) των ΜΑΤ, όπως είδαμε να συμβαίνει την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Μετά τα επεισόδια της Τετάρτης, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν πως η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία –και μάλιστα με σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων. “Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης  ή κάποιες άλλες περιπτώσεις δεν αναιρούν τον γενικό κανόνα προστασία της πρώτης κατοικίας. Σε καμία περίπτωση όμως η Κυβέρνηση δεν θα προστατεύσει τις περιουσίες μεγαλοεπιχειρηματιών που χρωστούν τεράστια ποσά –ανεξάρτητα με το αν το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και κάποιοι πολίτες έχουν (την ισοπεδωτική και λανθασμένη πολιτικά) θέση ότι πρέπει να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός”.

Από πλευράς της η αξιωματική αντιπολίτευση εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Τσίπρα προσωπικά για το περίφημο σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” που τώρα “εξελίσσεται σε απανωτούς πλειστηριασμούς και κατασχέσεις”.

Στην προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τον  πρωθυπουργό να αναγνωρίζει στο τέλος ότι “υπάρχουν και ζητήματα, αλλά δεν αφορούν πλειστηριασμούς τραπεζών, αλλά από ΔΟΥ και Δήμους και πρέπει να υπάρξει συνεργασία να δούμε με ποιο τρόπο να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία για χρέη προς το Δημόσιο”, προαναγγέλλοντας αλλαγές στον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Πλειστηριασμοί STOP από τους συμβολαιογράφους”

  1. Ποιων ισχυρών και εχόντων βρε αλήτες εκπλειστηριαζετε τα σπίτια? Εδώ βγαίνουν στο σφυρί τις επιμενεις μέρες 7 διαμερίσματα σε… εργατικές πολυκατοικίες! Πόσο άρρωστος μπορεί να είναι κάποιος ώστε να μένει σε εργατική πολυκατοικία και να είναι και μεγάλο καταθέτης? Μου αρέσει που τα ΜΜΕ έχουν εξαντλήσει επαρκώς το θέμα της οικονομικής κρίσης παρουσιάζοντας τον κόσμο να έχει φτάσει στα όρια του με την φορολογία, το κλείσιμο επιχειρήσεων, καθυστέρηση μισθών, μείωση μισθών, κομμένο ρεύμα, ανεργία, μαύρη εργασία σε συνθήκες δουλείας αλλά όταν πιάνουν τα κόκκινα δάνεια, ξαφνικά ξεχνάμε όλα τα παραπάνω και είμαστε οι επιτήδειοι μεγαλοκαταθετες του εξωτερικού πουας αρέσει να κλείνουμε τα μαγαζιά μας και να ζούμε με το φόβο μήπως μας κόψουν το ρεύμα στο σπίτι λόγω… διαστροφής! Ουξου ρε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *