Πλειστηριασμοί: Έρχεται ρύθμιση για τους κακοπληρωτές

«Πρώτη κατοικία είναι αυτή που έχει δηλωθεί στη φορολογική δήλωση» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά, που ζήτησε διευκρινήσεις σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο κ. Παπαδημητρίου αναγνώρισε ότι υπάρχει ασάφεια σχετικά με την έννοια της κύριας κατοικίας, σημειώνοντας ότι «είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να δούμε».

«Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη δεν ήταν σύνθημα της «Ανταρσίας, αλλά του Σύριζα» ανέφερε, από τη πλευρά του, ο κ. Αμυράς. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν στο πρόγραμμα 40.000 πλειστηριασμοί μέσα στο 2018 και τι είδους κριτήρια θα μπούνε για να ξεχωρίσουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, με αυτούς που πράγματι αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους.

Ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε ότι εντός τριμήνου θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τονίζοντας ότι ήδη ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να βγάλουν από τα συρτάρια τους και να εξετάσουν τους φακέλους με τους μεγαλοοφειλέτες.

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και έκανε λόγο για προσπάθεια παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας για να πληγεί η κυβέρνηση, παρά, όπως είπε, τις συνεχείς διαψεύσεις που αποδομούν σχετικά δημοσιεύματα.

Ο κ. Αμυράς επέμεινε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομίας αν στους πλειστηριασμούς της Τετάρτης 20 Δεκεμβρίου έγιναν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, μεταξύ των οποίων και μιας εν διαστάσει μητέρας δυο ανήλικων παιδιών με σπίτι αξίας 91.000 ευρώ. 

Ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιοι δεν υπήρξε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνήσει και είχε ζητήσει να μάθει αν πράγματι αληθεύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

 

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα συνεχίσει να το κάνει. Κανένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό δεν κινδυνεύει. Εκείνοι που κινδυνεύουν είναι όσοι μεγαλοοφειλέτες έπαιρναν δάνεια και έκαναν βίλες.

Με βάσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καλύπτεται πλήρως η πρώτη κατοικία αξίας μέχρι 280.000 ευρώ και προστατεύονται κάτι παραπάνω από το 70% των δανειοληπτών» επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να καλέσει τους τραπεζίτες για να κάνουν τη δουλειά τους και να βγάλουν στη φόρα τους μεγαλοοφειλέτες; Γιατί δεν γίνονται αυτομάτως; Δεν υπάρχει έλεγχος στις τράπεζες;» αντέτεινε ο κ. Αμυράς.

«Ο πρωθυπουργός, όπως και εγώ, συναντιόμαστε με την Ένωση Τραπεζών για να δείξουμε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό που σίγουρα δεν θα κάνουν οι τράπεζες είναι να βγάλουν σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν μπορούν να κρυφτούν. Υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να αποφύγει ούτε να κρυφτεί» ανταπάντησε ο υπουργός Οικονομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *