Πλήρη χρεοκοπία της Ελλάδα αναμένει η UBS

Πλήρη χρεοκοπία της Ελλάδας αναμένει ο Πολ Ντόνοβαν, διευθυντής του τμήματος παγκόσμιας οικονομίας της UBS, καθώς η συμμετοχή στο PSI δεν θα είναι εθελοντική.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, «περιμένουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας, με πλήρη ενεργοποίηση των CDS, καθώς εκτιμούμε ότι η συμφωνία για το PSI θα είναι μη εθελοντική, διότι δεν θα βρεθεί κάποιος να δεχθεί ένα haircut 68%».

Ωστόσο, σύμφωνα με το οικονομικό στέλεχος αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα γενικώς δεν θεωρείται φερέγγυα στις αγορές.

«Εκεί που υπάρχει θέμα, είναι τι γίνεται με τις ελληνικές τράπεζες μετά από μια ελληνική χρεοκοπία, αυτή είναι η βασική ανησυχία», δηλώνει το στέλεχος της UBS.

«Σε μια χρεοκοπία της Ελλάδας, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και οι τράπεζες, θα χρειαστούν στήριξη ή και διάσωση. Ποιος θα το κάνει αυτό; Ποιος θα είναι ο δανειστής της ύστατης στιγμής, από την ώρα που το ελληνικό κράτος θα έχει χρεοκοπήσει;».

Σύμφωνα με τον κ. Ντόνοβαν αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην αρχιτεκοτνική του ενιαίου νομίσματος καθώς δεν προβλέπεται να υπάρχει ένας αξιόπιστος δανειστής ύστατης στιγμής. Το κρίσιμο διακύβευμα είναι σύμφωνα με τον ίδιο να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες καθώς ενδεχόμενη χρεοκοπία τους είναι ικανή να μεταδόσει το πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *