Πλήγμα για τον τραπεζικό κλάδο η μείωση δανείων

Μεγάλες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο έχει προκαλέσει η κρίση, όσον αφορά τις συναλλαγές τραπεζών με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς έχει μειωθεί δραστικά τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά από μέρους των τραπεζών σε δάνεια, λόγω και της έλλειψης ρευστότητας. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία της  Alpha Bank, η ήδη σημειούμενη μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης, προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα και έφτασε στο -2,2% τον Σεπτέμβριο του 2011, σε σχέση με το -1,3%  τον Αύγουστο. Το ποσό που εκταμιεύτηκε για χρηματοδότηση ήταν μειωμένο στα 1,06 δισ. ευρώ. 
 
Απογοήτευση προκαλούν τα ποσοστά δανειοδότησης στα νοικοκυριά, που μειώθηκαν κατά 3,1% το ίδιο διάστημα, σε σχέση με το -2,9% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, η σημαντικά αρνητική ροή των καταναλωτικών δανείων είναι αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης για καταναλωτικά αγαθά, όπως αυτοκίνητα, αλλά και της μεγαλύτερης αυστηρότητας που τηρούν οι τράπεζες για την έγκριση δανείων σε ιδιώτες. 
 
Σοκ προκαλούν τα ποσοστά καθυστερούμενων δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται σε 11,5% στο πρώτο τρίμηνο το 2011. Από το 2005 και εξής, το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά, κατά μία σχεδόν μονάδα τοις εκατό το χρόνο. 
 
Σημειώνεται, ότι μείωση χρηματοδότησης μέσω δανείων καταγράφηκε ιδίως για τους επιχειρηματικούς κλάδους Μεταφορών, πλην ναυτιλίας, Γεωργίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Κατασκευών. Πάντως, σχετική αύξηση χρηματοδότησης προκύπτει για τον τομέα Ηλεκτρισμού-Φωταερίου-Ύδρευσης, τη Βιομηχανία και τη Ναυτιλία, για τον ίδιο μήνα, Σεπτέμβριο.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *