Ο οφειλέτης του οφειλέτη: Νέα χρέη 1 δισ. το μήνα στην αγορά

Με τις οφειλές της εφορίας να έχουν ηδη φτάσει στα 95 δις. ευρώ, η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρεί σε 1000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ανά εργάσιμη ημέραπροκαλώντας έφραγμα στην αγορά. Τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του κεντρικού τους οργάνου –το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλώ- ακολουθούν κατά πόδας.

Οι «μετρημένες» από το ΚΕΑΟ οφειλές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 23 δις. ευρώ και ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν στείλει ακόμη το σύνολο των στοιχείων για όσους έχουν χρέη κάτω από 5000 ευρώ έκαστος. Ο βαθμός πίεσης προς τους οφειλέτες, αυξάνεται και από αυτή την πλευρά με μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους –δηλαδή να τα πληρώσουν ή να τα ρυθμίσουν το πολύ σε 12 δόσεις- μέσα σε ασφυκτική προθεσμία 20 ημερών.

Όσο για τις τράπεζες, την ώρα που τα κόκκινα δάνεια παραμένουν… πεισματικά πάνω από τα 100 δις. ευρώ, αυξάνουν και αυτές τον βαθμό πίεσης προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο που τους έχει τεθεί για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δις. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Είναι προφανές ότι το άθροισμα των οφειλών που πλέον ξεπερνά τα 230 δις. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται οι διόλου ευκαταφρόνητες οφειλές μεταξύ ιδιωτών (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτοι μισθοί μή εξοφλημένα τιμολόγια κλπ) δεν πρόκειται να τακτοποιηθούν. Ωστόσο, είναι πλέον δεδομένο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες.

Οι κατασχέσεις θα συνεχιστούν, οι πλειστηριασμοί –ηλεκτρονικοί ή μέσω των προγραμματισμένων ραντεβού κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας- θα αρχίσουν να αποδίδουν ενώ οι τράπεζες θα εντείνουν τις πιέσεις προς τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους –κυρίως μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού ή με χρήση του κωδικα δεοντολογίας- απειλώντας ακόμη και με κατάσχεση ολόκληρων επιχειρήσεων.

Με τα συνολικά χρέη να εξακολουθούν να αυξάνουν με ρυθμό άνω του ενός δις. ευρώ ανά μήνα –αυτό το ποσό προκύπτει αν προστεθούν τα νέα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία καθώς οι οφειλές προς τις τράπεζες δείχνουν να κινούνται σταθεροποιητικά τους τελευταίους μήνες- όλη η αγορά περιμένει ότι θα υπάρξει κάποιου είδους ρύθμιση. 

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, δεν αποτελεί διέξοδο ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες ούτε για τους μισθωτούς ούτε και για τις επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται μή βιώσιμες. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αναμένεται να προσπαθήσουν να ενταχθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις και αυτές είναι ζήτημα αν θα βγάλουν κάποια άκρη η μία στις τέσσερις.

Υποτίθεται ότι μέσα στον Αύγουστο, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα ανακοίνωναν μια νέου τύπου ρύθμιση και γι’ αυτούς που δεν έχουν οφειλές στις τράπεζες ή δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τέτοια ρύθμιση ακόμη δεν έχει υπάρξει ούτε έχει ξεκαθαριστεί αν οι δανειστές –οι οποίοι εξ’ ορισμού είναι αντίθετοι με τέτοιου είδους ενέργειες- θα δώσουν το πράσινο φώς.

Μέσα στο Σεπτέμβριο θα φανεί ποιοι από τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των οφειλετών θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία τακτοποίησης και ποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του δημοσίου αλλά και των τραπεζών. 

www.thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *