Ούτε τα ασφαλιστήρια ζωής είναι ασφαλή

Οι Ευρωπαίοι που ανήκουν στις τάξεις των εργαζομένων δεν μπορούν να κερδίσουν πουθενά. Καταρχάς πολλοί από αυτούς θα συμβάλουν στη διάσωση των τραπεζών μέσω των φόρων που θα καταβάλουν τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα εργάζονται περισσότερο, καθώς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται. Πέραν αυτών, όμως, θα πληρώσουν και τα σπασμένα των ασφαλιστικών εταιρειών από το κούρεμα του δημόσιου χρέους, μέσω των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής τους.

Ένα μεγάλο μέρος της κατά 50% απομείωσης της αξίας του ελληνικού χρέους στα βιβλία των ασφαλιστών πιθανόν να μετακυλισθεί άμεσα στους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, σύμφωνα με τον Kevin Crowley του Bloomberg. Οι απώλειες από την απομείωση του ελληνικού χρέους θα συρρικνώσουν τα κέρδη που οι ασφαλιστές μπορούν να μοιραστούν με τους κατόχους ασφαλιστηρίων.

Στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, το μερίδιο των πελατών στον επενδυτικό κίνδυνο των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής είναι 90%, ενώ στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είναι 80%, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν το υπόλοιπο, σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Όταν η Allianz SE, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, προχώρησε στην απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων της, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι κάτοχοι ασφαλιστήριων συμβολαίων ανέλαβαν το 73% της απώλειας, ύψους 279 εκατ. ευρώ.

Και πού αλλού να τοποθετήσετε τα χρήματά σας; Στο χρηματιστήριο; Χάριν σύγκρισης, να αναφέρω ότι όποιος διατηρούσε ευρωπαϊκές μετοχές ασφαλιστικών ζωής την τελευταία εξαετία, είδε την αξία της επένδυσής του να ακολουθεί κατά πόδας τον πληθωρισμό: ο δείκτης Bloomberg Industry EU Life Insurance αυξήθηκε κατά 7% από τα μέσα του 2005, ή κατά μέσο όρο λίγο πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα ετησίως.
 
Ίσως να αποτελεί μια παρηγοριά ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, επειδή, κατά μεγάλη ειρωνεία, είχαν τη δυνατότητα να μετακυλίσουν τις απώλειες από τα ομόλογα στους πελάτες τους, τα έχουν πάει καλύτερα από τις τράπεζες. Όποιοι είχαν τραπεζικές μετοχές από το 2005 είδαν το δείκτη Bloomberg Industry EU Banks να κατρακυλά κατά 25%.
 

Πηγή:www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *