Οφειλές έως 300.000 ευρώ θα εξοφλούνται σε 72 δόσεις

Του Στέλιου Κράλογλου

ΡΥΘΜΙΣΗ-«ανάσα» για τα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα  παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης οφειλών μέχρι και 300.000 ευρώ σε 72 δόσεις.  Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση καθώς η τελευταία που τέθηκε σε ισχύ προέβλεπε αυστηρό πλαφόν 75.000 ευρώ στα χρέη των επιχειρήσεων που μπορούσαν να ρυθμιστούν. Επίσης είναι σημαντικό και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διευθετήσουν τα χρέη τους σε βάθος εξαετίας καθώς σήμερα η μόνη δυνατότητα που παρέχεται από την εφορία είναι η ρύθμιση σε 48 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση για χρέη των επιχειρήσεων θα προβλέπει τα εξής:

–    ο ανώτατος αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα φτάνει τις 72 δόσεις ενώ οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης εξόφλησης θα μειώνονται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί
–    θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλές έως 300.000 (ίσως και υψηλότερες)
–    ο αριθμός των δόσεων θα αποφασίζεται από τον έφορο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Για παράδειγμα, θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του χρέους (όσο μεγαλύτερο τόσο μεγαλύτερος και ο αριθμός των δόσεων), το ύψος του τζίρου της επιχείρησης, το αν είναι τυπική στην εκπλήρωση των φορολογικών της υποχρεώσεων (υποβολή δηλώσεων κ.ά.). Επίσης θα λαμβάνεται υπόψη και η ταμειακή κατάσταση της επιχείρησης βάσει στοιχείων που θα προσκομίζει ο επιχειρηματίας
–    θα προβλέπεται και η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων
–    με την υπαγωγή στη ρύθμιση θα αναστέλλεται η ποινική δίωξη (εφόσον αυτή έχει ασκηθεί) κατά των υπευθύνων της επιχείρησης, ενώ θα αναστέλλονται και τα όποια μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ληφθεί από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών (κατάσχεση εις χείρας τρίτων κ.λπ.)
–    θα παρέχεται φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις που θα είναι συνεπείς στη ρύθμιση με την αποπληρωμή ενός ελάχιστου αριθμού δόσεων
–    εφόσον η επιχείρηση δεν πληρώσει τρεις δόσεις τότε θα χάνει τα ευεργετήματα.

Για τα φυσικά πρόσωπα η ίδια ρύθμιση θα προβλέπει διακανονισμό της οφειλής σε 60 δόσεις για όλους αντί για 48 που ισχύει σήμερα. Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις,  με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Τη δυνατότατα για ρύθμιση σε 60 δόσεις θα έχουν όλοι οι φορολογούμενοι και όχι μόνο οι άνεργοι ή οι επιχειρήσεις με ζημιές κ.ά. Επίσης δεν θα υπάρχει για τα φυσικά πρόσωπα  κανένα πλαφόν στο ύψος των χρεών που μπορούν να μπουν σε διακανονισμό.  Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης. Η ένταξη στη ρύθμιση θα «παγώνει» τα οποία αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αποφασιστεί ενώ θα αναστέλλεται και η ποινική δίωξη του φορολογούμενου (ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ).

www.express.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Οφειλές έως 300.000 ευρώ θα εξοφλούνται σε 72 δόσεις”

  1. Αν χρωστάς στον ΟΑΕΕ μπορείς να υπαχθείς σε αυτό το πρόγραμμα με τις 72 δόσεις ;;;

    Δεν με έχει ενοχλήσει ως σήμερα ο ΟΑΕΕ αλλά επειδή μαζεύονται λέω μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να τα αποπληρώσω…

    Ευχαριστώ.

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.