Οι τράπεζες διώχνουν τα «κοράκια»

Επιδιώκοντας να περιορίσουν τις απώλειες από κόκκινα  δάνεια και να αποκομίσουν μελλοντικά το μέγιστο δυνατό όφελος από την αναμενόμενη  βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, οι τράπεζες  αποφασίζουν να διαχειριστούν μόνες τους τα χαρτοφυλάκια προβληματικών απαιτήσεων τους. Αντί να πουλήσουν προβληματικά δάνεια «αντί πινακίου φακής» σε ξένα funds, ή να παραχωρήσουν  τη διαχείριση τους σε ξένες εξειδικευμένες εταιρίες  που περιμένουν να  επιπέσουν σαν «γύπες σε κουφάρια», προτιμούν να τα μεταφέρουν σε δικές τους θυγατρικές.

Μέσω αυτών θα πραγματοποιούνται  εισπράξεις, ρυθμίσεις, διακανονισμοί και αναδιαρθρώσεις, επ’ ωφελεία των τραπεζών και των πελατών τους – επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μετά την Alpha  που δημιούργησε εταιρεία διαχείρισης (Aktua Hellas) όπου συμμετέχει με 50%, ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα γίνεται από την Eurobank, η οποία θα μεταφέρει σε θυγατρική της εταιρεία απαιτήσεις 14 δισ. ευρώ από μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά, στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Το παράδειγμα της θα ακολουθήσουν  κι άλλες τράπεζες.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό πηγαίνει στην 100% θυγατρική Eurobank Financial Planning Services  (FPS), η οποία μετατράπηκε σε εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) και πήρε άδεια λειτουργίας από την ΤτΕ.

Βασικό αντικείμενο εργασιών της Eurobank FPS θα  είναι κατά προτεραιότητα η εξεύρεση συναινετικών λύσεων για οφειλέτες και η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με έμφαση στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων, με χρήση καινοτόμων μεθόδων, εξελιγμένων συστημάτων πληροφορικής, εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων και νέων προϊόντων.

Πέραν του αρχικού χαρτοφυλακίου 14 δισ.της Eurobank, η FPS θα επιδιώξει να αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων και από άλλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς φορείς –  ακόμη και τη διαχείριση κόκκινων δανείων που θα πουληθούν σε ξένα funds.  Επισημαίνεται ότι προς υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, οι συστημικές τράπεζες πρέπει να πουλήσουν φέτος  κόκκινα δάνεια 4-5 δισ. ευρώ.

Στόχος της FPS είναι επίσης  η επέκταση των εργασιών της στη διαχείριση δανείων ενήμερων ή ρυθμισμένων, τα οποία εξυπηρετούνται μεν αλλά με πολύ συχνές καθυστερήσεις  – και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν κόκκινα. Σ’ αυτούς τους δανειολήπτες θα μπορεί να προσφέρει λύσεις.

H ανακοίνωση της Eurobank

Για τη δημιουργία της θυγατρικής της, την αγειοδόστηση της από την ΤτΕ και τη μεταφορά του χαρτοφυλακίου δανείων 14 δισ. ευρώ, η Eurobank εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει:

«Η Eurobank πραγματοποιεί ένα ακόμα βήμα με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου της, «Eurobank Financial Planning Services» (Eurobank FPS) η οποία θα δραστηριοποιείται στη νέα αγορά εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π), βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου (Ν4354/2015).
Η Eurobank FPS είναι η πρώτη θυγατρική τράπεζας που εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαχείριση απαιτήσεων στην ελληνική αγορά.
Βασικό αντικείμενο εργασιών της Eurobank FPS, είναι κατά προτεραιότητα η εξεύρεση συναινετικών λύσεων για οφειλέτες και η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με έμφαση στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων μέσω καινοτόμων μεθόδων, εξελιγμένων συστημάτων πληροφορικής, εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων και νέων προϊόντων.

Η Eurobank FPS αναλαμβάνει να διαχειριστεί χαρτοφυλάκιο €14 δισ ευρώ από οφειλές ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, ενώ στόχος είναι επίσης να αναλάβει και την διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων, επενδύοντας σε “best practices”της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.

Η Eurobank FPS προήλθε από τη μετατροπή της υφιστάμενης έως πρόσφατα «Eurobank Διαχείρισης Απαιτήσεων Α.Ε» σε εταιρεία λειτουργίας στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου. Θα ακολουθήσει νομική συγχώνευση της «Eurobank Υπηρεσίες Ενημέρωσης Οφειλετών Α.Ε» και περαιτέρω ανάπτυξη της νέας εταιρείας με μονάδες και υπηρεσίες εναρμονισμένες με το νέο θεσμικό πλαίσιο αξιοποιώντας τις εξελίξεις που δυναμικά διαμορφώνουν την ελληνική και διεθνή αγορά σε θέματα διαχείρισης οφειλών.

Σκοπός της εταιρίας είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς της υπό όρους διαφάνειας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις στρατηγικές, τις υποδομές, τα συστήματα και το ανθρώπινο δυναμικό και επιδεικνύοντας υπευθυνότητα προς το κοινωνικό σύνολο».

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *