Οι τιμές παραμένουν υψηλές! Γιατί;

Σε 13 λόγους αποδίδει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, παρά την κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΣΕΕ σε σημερινή ανακοίνωση, η κατανάλωση την τελευταία διετία μειώθηκε κατά 14,77% (από 36,9 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2010 σε 31,45 δισ. το ίδιο τρίμηνο του 2012 σε σταθερές τιμές), αλλά ο πληθωρισμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει πλέον να υποχωρεί και να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά την ξαφνική αύξηση που παρουσίασε τον Αύγουστο στο 1,7 από το 1,3 του Ιουλίου, τονίζει ωστόσο ότι ο πληθωρισμός καταγράφει τον ρυθμό μεταβολής και όχι αν οι τιμές είναι υψηλές ή χαμηλές.

Αναλυτικότερα, οι αιτίες της ακρίβειας κατά την ΕΣΕΕ είναι:

1.Οι υψηλοί συντελεστές Φ.Π.Α.

2. Οι ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών (transfer pricing).

3. Οι ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, ο εξαναγκασμός δηλαδή των λιανεμπόρων να μην αγοράζουν από θυγατρικές των προμηθευτών τους σε άλλες χώρες όπου ενδεχομένως πωλούν φθηνότερα σε σχέση με την ελληνική αγορά.

4. Οι στρεβλώσεις σε σχετικές με το εμπόριο αγορές, όπως στις μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) κ.λπ..

5. Οι πολεοδομικοί περιορισμοί στις προδιαγραφές κτηρίων που εμποδίζουν την πλήρη εκμετάλλευση των αποθηκευτικών χώρων και λοιπά, γραφειοκρατικού τύπου, προσκόμματα.

6. Η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς χονδρικού και λιανικού εμπορίου με μυστικές συμφωνίες.

7. Η διατήρηση υψηλών περιθωρίων κέρδους σε τμήμα της εγχώριας αγοράς παρά την ύφεση, σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για το 2011.

8. Η μεγάλη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών πετρελαίου και αδυναμία πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, με επιβάρυνση στην τελική τιμή σε σειρά προϊόντων όπου τα καύσιμα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη έχουν αυξήσει το κατά μονάδα κόστος καθώς έχουν εκτινάξει και το κόστος των μεταφορών.

9. Η πεπατημένη πως οι βραχυπρόθεσμες εκπτώσεις και προσφορές λειτουργούν περισσότερο ελκυστικά για τους καταναλωτές παρά οι μόνιμα χαμηλές τιμές.

10. Η πτώση του μισθολογικού κόστους αλλά και του κόστους μίσθωσης επαγγελματικής στέγης (ενοίκια) αντισταθμίστηκε πλήρως, αφενός από την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και αφετέρου από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

11. Η αδυναμία πλήρους αποτύπωσης της ελληνικής πραγματικότητας, αφού σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουν χώρα άτυπες εκπτώσεις και «παζάρια» του υψηλού Φ.Π.Α., στο ταμείο πριν από την έκδοση της απόδειξης, ανάλογα μάλιστα και με τον τρόπο πληρωμής, γεγονός που οδηγεί σε διαμόρφωση διαστρεβλωμένων στοιχείων.

12. Η μονομερής προσήλωση των κρατικών φορέων στην άρση των εμποδίων εισόδου των επιχειρήσεων στην αγορά όταν θα ήταν αποτελεσματικότερο να ενταθούν οι προσπάθειες στην κατεύθυνση της διερεύνησης εκείνων των παραγόντων που διαμορφώνουν το κέρδος.

13. Η έλλειψη μελέτης «ελαστικότητας» μείωσης της ζήτησης από τα αρμόδια υπουργεία και η μη έγκαιρη αξιολόγηση της καταγραφής των επιπτώσεων από τους «σοφούς» της τρόικας διαμόρφωσαν τις τιμές της αγοράς σε πολλούς κλάδους του εμπορίου χαμηλότερα από τις τιμές του τέλειου ανταγωνισμού, ενώ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης περισσότερο κοντά στις τιμές μονοπωλίων.

www.zougla.gr

7 σχόλια σχετικά με το “Οι τιμές παραμένουν υψηλές! Γιατί;”

 1. Είναι τεράστιο θέμα που μας αποτελειώνει το όπιο πενιχρό εισόδημα έχει απομείνει. Ένας είναι ο βασικός λόγος. Αυτός που υπήρχε ανέκαθεν. Τα καρτέλ…

   1. Από την Ολλανδία πες να σου στείλουν κάτι άλλο, πάντως όχι φέτα.
    Τώρα που ψήφισες Σαμαρά θα στρώσουν όλα.
     

    1. Όχι δεν προκαλεί  ο Οράτιος, γελοιοποιείται, έχει μία μικρή διαφορά το ένα με το άλλο αλλά ταυτόχρονα εκθέτει το forum γιατί σου λέει ο άλλος ” γιατί κράζει έτσι αυτός εδώ? Γιατί ισχυρίζεται οτι ξέρει τι εθνικότητας είναι ο άλλος, τι πιστεύει, τι ψηφίζει, τι κάνει στη ζωή του, αν είναι αγ@μητος/η ή όχι και πιάνεται από αυτά που νομίζει και σταλκάρει μέλη? Μήπως παίζει πολύ τρόλλινγκ και κάτι τέτοια…
      

     1. Μου ρχεται ένα λογοπαίγνιο αλλά έχε χάρη. Πάντως είναι αρκετά καλό..
       
       

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.