Οι τελευταίες αλλαγές για το χαράτσι στα ακίνητα

Η πληρωμή της πρώτης δόσης για το ειδικό τέλος ακινήτων θα γίνει κανονικά και μετά θα γίνουν οι διορθώσεις των λανθασμένων εκκαθαριστικών και ο συμψηφισμός των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους.

Αυτό θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος ακινήτων, στη οποία θα διευκρινίζεται ότι παρατείνεται στις 80 ημέρες η προθεσμία από τη λήψη της ημερομηνίας πληρωμής του τέλους έως την ημέρα που η ΔΕΗ θα προχωρά στην διακοπή του ρεύματος για όσους δεν εξοφλήσουν το τέλος.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε όλες τις εφορίες τριμελή επιτροπή η οποία θα δέχεται αιτήσεις ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων αλλά ατόμων που δεν εξαιρούνται ρητά από το μέτρο με βάση το νόμο όπως είναι οι άποροι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 80% και άνω κτλ).

Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο. Η επιτροπή θα εξετάζει αν συντρέχουν οι λόγοι για να ενταχθούν τα πρόσωπα αυτά στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή αν τα άτομα αυτά έχουν πλήρη αδυναμία καταβολής του τέλους.

Πιο συγκεκριμένα για το χαράτσι στα ακίνητα προβλέπεται ότι:

• Η πρώτη δόση θα εξοφληθεί κανονικά ακόμα και αν υπάρχουν λάθη

• Σε 80 ημέρες από 40 ημέρες έκδοσης του λογαριασμού θα κόβεται το ρεύμα

• Συστήνεται τριμελής επιτροπή σε κάθε ΔΟΥ που θα εξετάζει τις αιτήσεις εξαίρεσης

• Λάθη στα τετραγωνικά του ακινήτου θα τα επιβλέπουν οι Δήμοι

• Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2012 οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν στείλει τα στοιχεία στη ΔΕΗ

• Τα άτομα με ειδικές ανάγκες υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ

www.real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *