Οι πρώτοι πλειστηριασμοί για… παραδειγματισμό

Αποφασισμένες οι τράπεζες να ξεκινήσουν άμεσα το πρώτο κύμα πλειστηριασμού ακινήτων, στοχεύοντας σε όσους έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Ποια ποσά δανείων και ποιο προφίλ δανειοληπτών μπαίνουν στο στόχαστρο. Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
 
 
Το «σκληρό» τους πρόσωπο απέναντι στους συνειδητά κακοπληρωτές ετοιμάζονται να δείξουν οι τράπεζες, σχεδιάζοντας με κριτήρια το ύψος της οφειλής και τη συμπεριφορά που επιδεικνύεται, τον τρόπο που θα κινηθούν, ενόψει του πρώτου κύματος πλειστηριασμών ακινήτων.

Στο στόχαστρο των τραπεζών υπολογίζεται ότι θα μπουν τουλάχιστον 2.000 κακοπληρωτές πανελλαδικά, με μέσο υπόλοιπο στεγαστικού δανείου τις 300.000 ευρώ και άνω. Και αυτό γιατί τραπεζίτες εκτιμούν ότι η αγορά των «στρατηγικά» κακοπληρωτών αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ!

Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου και θα κορυφωθούν προς το τέλος του έτους και φυσικά το 2017 (οι πλειστηριασμοί είναι χρονοβόρες και μακροχρόνιες διαδικασίες).

«Δεν θα τους χαριστούμε», διευκρινίζουν οι επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων των τραπεζών, που επικαλούνται τις «βελτιώσεις» στον αστικό κώδικα για τη διενέργεια πλειστηριασμών και ετοιμάζουν ήδη τους σχετικούς φακέλους.

Πρώτο κριτήριο επιλογής για πλειστηριασμούς αποτελεί ο χρόνος των καθυστερήσεων και η συμπεριφορά του δανειολήπτη. Πρόκειται για δάνεια με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις (υπάρχουν περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει να πληρώσει έως… 2 και 3 χρόνια), για δάνεια στα οποία δεν έγινε ποτέ καμία επικοινωνία ή συνεργασία εκ μέρους του δανειολήπτη για ρύθμιση και τέλος για δάνεια που έχουν καταγγελθεί -προ Κώδικα- πριν από το 2102 ή 2013.

Δεύτερο σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι το ύψος των δανείου. Είναι οφειλές που δεν εμπίπτουν στην ασφάλεια του νομικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οφειλές που υπερβαίνουν τις 300.000-350.000 ευρώ.

Το προφίλ του στρατηγικού κακοπληρωτή

Σε μία καλά οργανωμένη προσπάθεια, οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές.

Σε αυτούς που εξ ορισμού δεν θέλουν να πληρώσουν, να ρυθμίσουν, να επισκεφθούν καν την Τράπεζα, για να μην αναφερθούμε και σε αυτούς που συμπεριφέρονται κυριολεκτικά «στην υγεία του… κορόιδου», διαβιώντας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πλουσιοπάροχα και επιδεικτικά, μην πληρώνοντας τις δόσεις τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην επαρχία υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα, καθώς λόγω των μικρότερων πόλεων και του γεγονότος ότι συνήθως όλοι γνωρίζονται με όλους, είναι παραπάνω από προφανές ποιος μπορεί και δεν πληρώνει και ποιος πραγματικά έχει σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανείου του (όπου υπάρχει άλλη ευαισθησία και αντιμετώπιση).

Τα παραπάνω σχολίαζε στο Εuro2day.gr τραπεζικός παράγοντας με επιτελική θέση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, εξηγώντας πώς « χάθηκε… η μπάλα» και από τις πραγματικές περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής (ανεργία, σοβαρά ιατρικά θέματα κ.λπ.), φούσκωσαν οι φάκελοι με επισφαλή δάνεια ασυνεπών κατ’ εξακολούθηση δανειοληπτών.

Κι αν πρόκειται για πραγματική αδυναμία;

Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες καταρτίζουν τις λίστες των πρώτων πλειστηριασμών. Στόχος τα δάνεια που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ.

Βεβαίως, για την αποφυγή λαθών, υποστηρίζεται ότι θα γίνει ένας πλήρης ποιοτικός έλεγχος σε συνεργασία των αρμόδιων διευθύνσεων με το δίκτυο των καταστημάτων, για να βεβαιωθούν οι τράπεζες ότι δεν υπάρχει κάτι που θα έχει διαφύγει της προσοχής τους.

9 σχόλια σχετικά με το “Οι πρώτοι πλειστηριασμοί για… παραδειγματισμό”

 1. Πολύ καλό μέτρο… Ριζοσπαστικό και καινοτόμο μέτρο. Ο κάθε κατεργαρης στον παγκο του. Οσο ο έχουν μεγαλα κόκκινα δάνεια, άνω των 50 χιλιάδων, άμεση κατάσχεση του σπιτιού. Θα είναι καλυτερα και για τους ίδιους να μένουν στο ενοίκιο, να μειώσουν κατακόρυφα το χρέος τους, ώστε να μη διαιωνίζεται και να θέσουν εναν νεο επαναπρογραμματισμό της καθημερινότητας τους. Ως εδώ οι καλοπερασακηδες και τύποι σαν κάποιο φιλο που γνωρίζω και τον λένε Νίκο.

  1. Πάλι σας κοψανε τα μπόνους? Στον εισαγγελέα αυτά όταν σε καλέσει σε ανάκριση για εκβιασμό μαζί με το υπόλοιπο συναφι σου. Αν υπάρχουν καλοπερασακηδες σαν το Νικο που γνωρίζεις, δεν μπαίνουν εδω. Επίσης, εδώ λένε τον πόνο τους τα θύματα των εισπρακτικων εταιρειών. Υποδικοι για ποινικά αδικήματα και οι συνεργοί τους δεν είναι καλοδεχούμενοι.

    1. Επίσης στην Ελλαδα δεν υπάρχει οικονομική κρίση. Αν παραπονέθηκε ο προϊστάμενος σου ότι δεν πιανεις το στόχο, δεν χρειάζεται να βγαλεις τη χολή σου και εκτός γραφείου. Και έπειτα μόνο η ιδέα ότι θα καθίσεις στο ειδώλιο και θα σε ρωτάει ο εισαγγελέας με τον κόσμο πίσω να σε ακούει και να σε κοιτάει. ..τσ τα τσ…Πες του ότι ειμασταν κακομαθημένοι. Αλλά όταν τον έχεις μέσα σου τον εκβιασμό…και να μαυρισει το ποινικό μητρώο…τα κακοποιά στοιχεία δεν διορθώνονται.

 2. Εγω ανυπομονώ να δώ τους πρώτους….αποκεφαλισμούς τραπεζιτών….ετσι για παραδειγματισμό!!!!

  1. Ναι αλλά αυτό είναι μια και έξω και οι υπόλογοι κατσαπλιάδες δεν βιώνουν σε βαθος χρόνου το μαρτύριο ! Θα ήθελα να μου επιτρέψετε αγαπητέ να εισηγηθώ επι του θέματος. Το εν λόγω άπληστο λούμπεναριό , το αισχροκερδές και άρρωστο σινάφι , μαζί με τους γενίτσαρούς του , τα εισπρακτοράκια τους δηλαδή , να τιμωρηθούν ως εξής :

   α . Δήμευση των περιουσιών τους . Πωνάαααει … και διαρκεί !

   β. Κατάσχεση της γκαρνταρόμπας τους , γκούτσια , βερσάτσε κλπ και αντικατάστασή τους με εργατικές φόρμες , για να θυμούνται οτι οι πραγματικές δουλειές ειναι αλλού,άλλες και εντελώς αλλιώς ! Στην περιπτωση των τραπεζο-ταλιμπάν εισπρακτόρων τους προσθετουμε και τους ντυνουμε με ρόμπες ξεκούμπωτες ως βραδυνή πρόταση και ρίχνουμε στα γλωσσάκια τους πιπεράκι πολύ όμως , γιατι ειναι θρασύτατα και είρωνες ιδίως πισω απο τα πληκτρολόγια …Στο πέτο θα φορούν ραμμενο ενα άστρο, οχι του Δαβίδ , αλλά ενα αστερι που στο κεντρο θα γραφει 5.000 , 7,000 , 8,000 ανάλογα με το πόσους δανειολήπτες θα έχει στείλει στον ταφο ο καθενας απο δαυτους …Κατι σαν τα σημαδια που βάζαν οι αεροπόροι στα αεροπλάνα στον Β΄παγκοσμιο πόλεμο .

   γ. Μετάθεσή τους απο τα κλιματιζόμενα γραφειάκια τους και αποστολή τους στα καυτά χωράφια της Μανωλάδας για να δουλέψουν φράουλα και αμισθί, προσφέροντας εκτός απο κοινωνικό έργο να αποτελέσουν την ιδια στιγμη ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς καθε άλλο επιδοξο κλεφτοκοτά. (Αυτό πάει στον ντελάλη-συντάκτη του άρθρου.) Θα γνωρίσουν έτσι ιδίοις όμασι τον πρωτογενή μας τομέα .

   δ. Αφου κανουν τη θητεία τους , μαζική ένταξή τους σε κέντρα αποτοξίνωσης για οσο χρειαστει ο καθενας να κόψει το σύνδρομο του Δρακουλα (Αιμα , αιμα , αιμα !) και το συνδρομο του ελεεινού και τρισάθλιου αρχικαπιτάλα Θειουτ Σκρούτζ.(λεφτα , λεφτά λεφτάα !) Στην ανάγκη ΚΑΙ εξορκισμός !

   ε . και τέλος

   Επιστροφή στα θρανία και αναφόρφωσή τους . Κατι σαν τη μορφωτική επάνασταση του μακαρίτη Μαο Τσε Τούνγκ . Ξεριζώνουμε με μαγια απο το μυαλό τους τον γκουρού της ξεφτίλας Κοστοπουλ-κλικ,Αρλεκιν, και τον κυριο βουλευτη ΝομιμοΑραΗθικό και αρχίζουμε πολύμηνα και ογκώδη φιλοσοφικά μαθηματα ηθικής, υπαρξισμού, υλισμού … κλπ κλπ . Ολα τα βιβλία απέξω για να τα λενε “νεράκι” ! Για χιλιάδες απο δαυτους θα χρειαστούν και μαθηματα πρωτοβαθμιας εκπαιδευσης π.χ αλφαβητο , γιατι απο μικρα ηταν μεσα στη κοπάνα , τη λούφα , το μπαρμπουτι , την κλεψιά και χανανε μαθηματα .Ετσι πηραν τον κατηφοφο και την κατρακύλα του αμοραλισμού και της πνευματικής χαμέρπειας .

   Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ειμαι σιγουρος οτι οι παραπάνω πρότασή μου ποναει περισσότερο απο την γκιλοτίνα αγαπητε συνάνθρωπε και το πιο σημαντικό εχει διαρκεια …

   Με εκτίμηση , Αρης .

   Υ.Γ.
   Εάν παρ΄αυτά , το μακροσκελές σχολιό μου δεν συνάδει με τις αρχές και το πλαισιο

   του σάιτ , ζητω συγνώμη γενικα και ειδικά απο τον διαχειριστή του σάιτ , Begar και θα παρακαλούσα να με ενημερώσει σχετικά .Εχω μαθει να δεχομαι και την αρνητική πλευρα των πραγμάτων .

   1. Οι ποινικές διώξεις για εκβιασμό και πλουτισμό από εγκληματικές ενέργειες έχουν ασκηθεί ήδη. Κάποιοι ίσως μπουν φυλακή, οι περισσότεροι θα φάνε φυλάκιση με αναστολή και νομίζουν ότι έτσι ξεμπερδεψαν. Εκείνο όμως το μαύρο σημάδι στο ποινικό μητρώο κλείνει πολλές πόρτες. Και αποδεικνύεται πολύ ισχυρότερο από όλα όσα αναφερεις. Αλλά εντάξει, όταν ο άνθρωπος το έχει στο αίμα του, από τις εισπρακτικές, θα περάσουν στην “προστασία” καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων. Προϋπηρεσία έχουν άλλωστε.

   2. Αγαπητέ Αρη δέν νομίζω να ενοχληθεί κανείς απο τη μακροσκελή απάντησή σου. Ειτε αυτό το μικρό και “ακραίο” σχόλιό μου, είτε το μακροσκελές και “υπερβολικό” δικό σου εκπορεύονται απο κάτι κοινό που έχουμε σχεδόν όλοι μας εδώ μέσα. Απο τον πόνο, το φόβο και την αγανάκτηση που έχουμε νοιώσει και βιώσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των τραπεζιτών, των πολιτικών και των παρατρεχάμενων! Οσο για τις προτάσεις που παραθέτεις στο όλο “σεντόνι” πραγματικά με βρίσκουν σύμφωνο! Πολύ θα ήθελα να ήμουν….επιστάτης σε καποιο απο αυτα τα κεντρα αναμορφωσης τραπεζιτών και γενιτσαρων!

 3. Περίεργο, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς βγαινουν στο σφυρί μικρά σπίτια και για μικροποσα. Τους συστημικους κακοπληρωτες δεν τους πειράζει κανείς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *