Οι αποδοχές των δικαστών επανέρχονται στο ύψος προ του δεύτερου Μνημονίου -Ιουλίου 2012

Τελευταία ενημέρωση την 18 Δεκ 2013

Στο καθεστώς (ύψος) προ του δεύτερου Μνημονίου (Ιούλιος 2012) επανέρχονται οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, μετά το «διά ταύτα» των δύο συνθέσεων του Μισθοδικείου που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών….

Πάντως, άλλη τρίτη, σύνθεση του Μισθοδικείου έκρινε συνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των δικαστών.
  
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, δύο συνθέσεις του Μισθοδικείου με προέδρους την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Σαρπ και τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Χρυσικό έκριναν ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι αντισυνταγματικές.
 Οι δύο αυτές συνθέσεις αποφάνθηκαν ότι οι τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική) είναι ισότιμες, άρα δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ τους διακρίσεις, τη στιγμή μάλιστα που το Σύνταγμα επιφυλάσσει για το δικαστικό κλάδο ειδική μισθολογική μεταχείριση.

 Παράλληλα, οι ίδιες αυτές δύο συνθέσεις επισήμαναν ότι οι συνολικές περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών είναι υπερβολικά μεγάλες, καθώς είναι πάνω από το 50%. Το ύψος των περικοπών, σύμφωνα με τα μέλη των δύο αυτών συνθέσεων του Μισθοδικείου, ξεπερνά τα ανεκτά όρια περικοπών λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρας, Εάν το ύψος των περικοπών ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν θα υπήρχε ζήτημα, προσέθεσαν τα μέλη του Μισθοδικείου.

 Σε μία από τις δύο αυτές συνθέσεις που τάχθηκε με την άποψη ότι είναι αντισυνταγματική η μείωση των αποδοχών, κρίθηκε ότι με τις περικοπές παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς οι αποδοχές των βουλευτών πρέπει να είναι ίσες με αυτές των δικαστικών, αφού είναι ισότιμες εξουσίες.

 Επίσης, κρίθηκε από την ίδια σύνθεση ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ερμηνευόμενη κάτω από το πρίσμα της Ευρωπαϊκής νομολογίας.

 Η τρίτη σύνθεση, με πρόεδρο τoν αντιπρόεδρο του συμβουλίου της Επικρατείας Δημοσθένη Πετρούλια, έκρινε ότι οι μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες είναι ανεκτές και δεν παραβιάζουν καμία   συνταγματική διάταξη, όπως υποστηρίζουν οι συνάδελφοί του.

 Σε καμία από τις τρεις αυτές συνθέσεις του Μισθοδικείου δεν έχει γίνει μέχρι τώρα η τελική ψηφοφορία, έτσι ώστε να είναι γνωστός ο αριθμός αυτών που συγκροτούν την πλειοψηφία και αυτών οι οποίοι είναι στην μειοψηφία. Κατά συνέπεια θα υπάρξει, τουλάχιστον από ακόμη μια διάσκεψη.
 Συνολικά το ζήτημα των περικοπών των αποδοχών των δικαστών απασχολεί έξι συνθέσεις του Μισθοδικείου. Από αυτές οι τρεις μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει στο «διά ταύτα» και αναμένεται να αποφανθούν οι υπόλοιπες.

 Πάντως, επιδιώκεται να υπάρξει μια κοινή διάσκεψη όλων των συνθέσεων του Μισθοδικείου για το επίμαχο ζήτημα της περικοπής των αποδοχών, χωρίς όμως αυτό  να μπορεί να εκτιμηθεί εάν θα επιτευχθεί ή όχι.

 Υπενθυμίζεται ότι στο Μισθοδικείο συμμετέχουν καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, δικαστές και δικηγόροι. Επίσης, όταν συζητείται αγωγή δικαστή της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης (αρεοπαγίτη, εφέτη, κ.λπ.) προεδρεύει ο πρόεδρός ή αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και όταν συζητείται αγωγή δικαστή της Διοικητικής Δικαιοσύνης (συμβούλου Επικρατείας, διοικητικού εφέτη, κ.λπ.) προεδρεύει ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.

 Η ύπαρξη μιας σύνθεσης (μέχρι τώρα) του Μισθοδικείου που έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές, αφορά μόνο στις αγωγές των δικαστών που συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη σύνθεση.

 Όμως, εάν η Πολιτεία αποφασίσει να χορηγήσει αναδρομικά τη διαφορά των αποδοχών των δικαστικών (μετά την έκδοση του συνόλου των σχετικών αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές), τότε θα λάβουν τις διαφορές αυτές και οι δικαστές που είχαν την ατυχία η να απορριφθούν οι αγωγές τους, επειδή η συγκεκριμένη σύνθεση έκρινε συνταγματικές τις μειώσεις.

 Στο Μισθοδικείο έχουν προσφύγει τόσο οι δικαστικές Ενώσεις όσο και ατομικά δικαστές όλων των βαθμών ζητώντας να ακυρωθούν οι μειώσεις στις αποδοχές τους.

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Οι αποδοχές των δικαστών επανέρχονται στο ύψος προ του δεύτερου Μνημονίου -Ιουλίου 2012”

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.