Οι αγορές φοβούνται ντόμινο

Οι φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης χρέους και πρόκληση παγκόσμιου ντόμινο επανέρχονται στο προκήνιο, βυθίζοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο και τις τιμές ευρωπαϊκών ομολόγων στο ναδίρ, ενώ αντίστοιχα τα spreads εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά. Χαμηλό βαρομετρικό και στο ΧΑ, μετά τις προειδοποιήσεις Παπαδήμου για τις δυσκολίες του εγχειρήματος διάσωσης-δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας. Σε δίνη πιέσεων οι τραπεζικές μετοχές, λόγω και της επιχειρούμενης διασφάλισης βραχυχρόνιων κερδών.

Πάνω από 1,5% χάνουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες σε Φρανκφούρτη-Λονδίνο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υπερβαίνει το 6,9%, του ισπανικού εκτοξεύεται σε 6,25%, ενώ τα spreads του γαλλικού και του αυστριακού κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Το κλίμα που διαμορφώνεται ενισχύει τις εκτιμήσεις των πλέον απαισιόδοξων αναλυτών, ότι οι τα χρηματιστήρια δεν έχουν δεί ακόμη τα χαμηλά έτους.

 

Στο ΧΑ η ανοδική διόρθωση είχε ολοκληρωθεί ούτως ή άλλως, ο ΓΔ είχε βρεθεί σε περιοχή ισχυρής αντίστασης και το καθοδικό "γύρισμα" αναμενόταν. Ομως η πτώση προσλαμβάνει τώρα μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω γενικότερης επιδείνωσης του οικονομικού-χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς.
 

Ο ΓΔ κινείται τώρα περί τις 740 μονάδες, με απώλειες περίπου 3%, ενώ μέχρι στιγμής έχει καταγράψει χαμηλό -3,52% στις 736 μονάδες.
Ιδιαίτερα αρνητική εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,5%.
Από τις μετοχές του FT20 με θετικό πρόσημο κινείται μόνον η Marfin PB (+2,7%). Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται το ΤΤ (-10,8%), η Alpha (-7,4%), η Εθνική (-7,1%) και η Eurobank (-5,9%). ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ χάνουν 3,2%, 3E Coca Cola και Μυτιληναίος -2,8%.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *