Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί, στο σφυρί 60.000 ακίνητα

Πλειστηριασμοί – εξπρές ξεκινούν για χιλιάδες ακίνητα από την Τετάρτη, 1η Ιουνίου, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από την 1η Ιουνίου οι δικαστικοί επιμελητές θα ξεκινήσουν τη διαδικασία προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Τα άρθρα 993 και 995 του νέου τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς που έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και όχι οι πολύ πιο υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως προέβλεπε ο Κ.Πολ.Δ. πριν αλλάξει το καλοκαίρι του 2015.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται είναι ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος, για το σκοπό αυτό, υποχρεούται να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Την αμοιβή για τον προσδιορισμό της αξίας, θα πληρώνει ο οφειλέτης.

Χαρακτηριστικά στο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται:

«Η αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό θα βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.

Σαφώς, όλη η διαδικασία αφορά τους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων. Ηδη, με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, υπάρχουν σε ετοιμότητα προς εκτέλεση 60.000 διαταγές πληρωμής. Περίπου 7.500 ακίνητα στην Πάτρα και την υπόλοιπη Αχαΐα μπαίνουν στο στόχαστρο των δικαστικών επιμελητών.

Σε δυο κατηγορίες οι κόκκινοι δανειολήπτες
 
Με βάση το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο οι κόκκινοι δανειολήπτες κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια . Τους οικονομικά ασθενέστερους και την «μεσαία τάξη». Σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις το πολυνομοσχέδιο υιοθετεί κλιμακωτή αύξηση εκτός από το μέγιστο εισόδημα ανά κατηγορία και κλιμακωτή αύξηση της προστατευόμενης αξίας ακίνητης περιουσίας.
 
Στο νομοσχέδιο τίθενται ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη κατά τη διαδικασία ρύθμισης με απαλλαγή από τις οφειλές του για όσους έχουν μεν κόκκινο στεγαστικό δάνειο αλλά ανήκουν στις αμέσως επόμενες εισοδηματικές κλίμακες .
 
Προβλέπεται ότι ακόμη και αν το διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα ενός κόκκινου δανειολήπτη υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες αλλά και η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι προσαυξημένες έως 70% σε σύγκριση με την πρώτη κατηγορία μπορεί να ζητήσει εξαίρεση της από την περιουσία η οποία ρευστοποιείται.
 
Να σημειωθεί ότι, το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες είχαν «παγώσει», αφού ούτε το 2%  όσων έγιναν δεν είχαν  επισπευστεί. Το 2014 είχαν γίνει 16.000 πλειστηριασμοί, το 2013 19.200 και τις δύο πρώτες χρονιές της κρίσης, 2008 και 2009 είχαν γίνει 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί αντίστοιχα.

3 σχόλια σχετικά με το “Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί, στο σφυρί 60.000 ακίνητα”

  1. Kαλημερα.Εαν εκδοθει διαταγη πληρωμης,μπορει η τραπεζα να κατασχει χρηματα απο λογαριασμο συνταξησ.?Ευχαρστω.

    1. Να πάτε στην τράπεζα και να χαρακτηρίσετε το λογαριασμό , όπου μπαίνει η σύνταξη ως ακατάσχετο, οπότε μέχρι του ποσό των 1250 ευρώ, δεν μπορεί κανείς να κάνει κατάσχεση, ούτε καν η εφορία.
      Προσοχή όμως, δεν θα πρέπει να έχετε χαρακτηρίσει άλλο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.