Ξεκινούν να εισπράττουν οι… φοροκυνηγοί κεφαλών

Η δημοσιοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικών, της λίστας με τα ονόματα των 4.152 φορολογούμενων που χρωστούν συνολικά στο δημόσιο 14.877 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, δίνει στην ουσία το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρίες στους μεγαλοοφειλέτες.

Πρόκειται για τον κατάλογο των φυσικών προσώπων οφειλετών του δημοσίου – με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ – ενώ έχει προηγηθεί και η δημοσιοποίηση της λίστας με τις επιχειρήσεις – οφειλέτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα”, και οι δύο κατηγορίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ύψους 42 δισ. ευρώ μέρος των οποίων επιχειρεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών, τόσο με τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – σε έως και 60 δόσεις – όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιριών και συμβούλων και εισπρακτικών εταιρών που θα αναλάβουν περάσουν από «ψιλό κόσκινο» τα
περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγαλοοφειλετών.

Ο στόχος για το δημόσιο, στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος και περιορισμού του δημόσιου χρέους, είναι να διεκδικήσει με κατασχέσεις και πλειστηριασμους τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και να εισπράξει μέρος των οφειλών τους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, στη λίστα των φυσικών προσώπων μεγαλοοφειλετών του δημοσίου υπάρχουν και περιπτώσεις φορολογούμενων για τους οποίους είναι αμφίβολο αν το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έστω και μέρος των οφειλών του.

– Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο λογιστής Νίκος Κασσιμάτης από τη Θεσσαλονίκη που έχει καταδικαστεί για το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και χρωστά συνολικά στο δημοσιο 952 εκατομμυρια ευρώ.

Επίσης, δεκάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν ήδη ελεγχθεί από τις αρμόδιες εφορίες χωρίς μέχρι τώρα να έχει καταστεί εφική η είσπραξη των οφειλών τους.

– Θα πρέπει να σημειωθεί, πως, μεταξύ άλλων, στη λίστα με τους οφειλέτες του δημοσίου περιλαμβάνονται ο Γιώργος Μπατατούδης – πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ –  με οφειλές 2,5 εκατ ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, με χρέη 1,15 εκατ ευρώ, όπως και ο ιδιοκτήτης της Express Service, Γιάννης Ραπτόπουλος, με χρέη 14,29 εκατ ευρώ.

– Περιλαμβάνονται ακόμη τα ονόματα των Γιώργου και Σταύρου Κοσκωτά με χρέη 2,4 εκατ ευρώ ο κάθε ένας.

– Επίσης, εμφανίζεται ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος για χρέη ύψου 515.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι στη λίστα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση αποπληρωτής του χρέους τους καθώς και οφειλέτες που έχουν κυρήξει πτώχευση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *