Νουί: «Δεν θα αρχίσουμε από την α’ κατοικία για τα κόκκινα δάνεια»

Τα κόκκινα δάνεια και το ενδεχόμενο επέκτασης της προστασίας πρώτης κατοικίας και μετά το 2017 βρέθηκαν στο επίκεντρο ερώτησης της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή προς την επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί.

«Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε από την πρώτη κατοικία των πολιτών τη διαδικασία διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα», σημείωσε η κυρία Νουί.

 

Η κυρία Καϊλή ρώτησε την πρόεδρο του SSM αν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα δεχόταν μια επέκταση της προστασίας στην πρώτη κατοικία πέραν του 2017.

Οπως αναφέρει η ευρωβουλευτής, η κυρία Νουί απάντησε ότι πράγματι ο SSM έχει αναθέσει σε μία ομάδα (task force) την κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση του σωρευτικού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα πορίσματα της οποίας θα κατατεθούν μέσα στον Νοέμβριο. Τα πορίσματα αυτά θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τις τράπεζες και για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ και ο ιστότοπος euro2day.gr, έδωσε ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα, υπογραμμίζοντας ότι «όταν φτάνουμε στα ζητήματα των ανθρώπων, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγάλο και αφορά πολλά δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από την πρώτη κατοικία.

Σε κάθε όμως περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσει η διευθέτηση, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, και πολιτών και επιχειρήσεων, να μετατραπούν τα δάνειά τους από μη νεξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα. Αυτό όχι μόνο θα δώσει εκ νέου ώθηση στην οικονομία συνολικά, αλλά θα βοηθήσει και τους πολίτες να βγάλουν μία έγνοια από πάνω τους και να προγραμματίσουν με περισσότερη βεβαιότητα», δήλωσε η κυρία Νουί.

«Είναι ενθαρρυντικό που η επικεφαλής του SSM κατανοεί όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική διάσταση ενός κρίσιμου προβλήματος. Η προστασία των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να αποτελεί γραμμή υπεράσπισης και για την κυβέρνηση και για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας. Αυτό, όπως έδειξε η απάντηση της κυρίας Νουί, είναι απολύτως εφικτό και για μετά το 2017. Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι θεσμικές υποδομές που καθοδηγούν και προστατεύουν τους δανειολήπτες σε κάθε βήμα της αναδιάρθρωσης των χρεών τους, όπως συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη οικονομία της αγοράς. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα αυτό και πρέπει σύντομα να βρούμε απαντήσεις», δήλωσε η Εύα Καϊλή μετά τη συνάντηση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

2 σχόλια σχετικά με το “Νουί: «Δεν θα αρχίσουμε από την α’ κατοικία για τα κόκκινα δάνεια»”

  1. Ετσι ακριβώς, το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια αλλά τους επιχειρηματίες δεν τους ενοχλεί κανείς. Απειλούν και εκβιάζουν τον απλό κοσμακη…

    1. Κάνεις λάθος… τους επιχειρηματίες τους ενοχλούν / δεν παύουν και αυτοί να είναι άνθρωποι…

      Σου μιλάει ένας… τώρα..

      Ισως δεν ενοχλούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες…

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.