Νέο σοκ για 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων! Θα πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ 350 εκατ. ευρώ

Ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα για 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν όχι μόνο να πληρώσουν τα 2,65 δισ. ευρώ μέσω του ΕΝΦΙΑ, αλλά ο λογαριασμός τους ανεβαίνει σχεδόν κατά 350 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, που προωθεί η Κυβέρνηση, με δέσμευση του Μνημονίου.  Περισσότερα θα κληθούν να πληρώσουν όσοι υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο.  Αν και οι προσδοκίες για έσοδα από φόρους είναι μεγάλες, ωστόσο η εμπειρία έχει αποδείξει ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι φόροι «γονάτισαν» την αγορά ακινήτων.

Από το 2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση μέχρι σήμερα, η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%.

Αντίστοιχα οι αγοραπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν κι αυτές κατά 80%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μεσοσταθμικά οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2008 και μετά.  Όπως τονίζουν όμως παράγοντες της αγοράς, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε ορισμένες περιοχές και κυρίως στα επαγγελματικά ακίνητα. Ιδιαίτερα, οι τιμές που πωλούνται τα καταστήματα εκτός εμπορικών δρόμων, έχουν  μειωθεί έως 60% σε σχέση με επτά χρόνια πριν.

Η κατάσταση αυτή ευθύνεται για την εκτίναξη της ανεργίας σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και την ακίνητη περιουσία. Μέχρι το 2007 ο κλάδος του real estate απασχολούσε 1.000.000 εργαζόμενους σε επαγγέλματα, όπως: μεσίτες, μηχανικούς, κατασκευαστές, τεχνίτες, οικοδόμους. Σήμερα όμως πολλοί αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και χιλιάδες μηχανικοί να μείνουν άνεργοι, με αποτέλεσμα η απασχόληση να μειωθεί κατά 80% περίπου.

«Παρόλο που οι τιμές έχουν μειωθεί κατακόρυφα, ωστόσο, οι αγοραστές είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των κενών κατοικιών ή καταστημάτων και οι τιμές να πιέζονται περαιτέρω» τονίζουν παράγοντες της αγοράς λέγοντας ότι: «Υπεύθυνη για την αρνητική εικόνα της κτηματαγοράς είναι οι υψηλοί φόροι που διαρκώς αυξάνονται για την ακίνητη περιουσία». Κοινή είναι η πεποίθησή τους ότι «μία επιπλέον επιβάρυνση σβήνει πλέον κάθε ελπίδα για να βγει η κτηματαγορά από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει». 

Η συνεχής επιβάρυνση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για ανάκαμψη της αγοράς στο προσεχές μέλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kapa Research, ο  ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα. Ο ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του, ενώ οι μισοί θεωρούν ότι θα βρεθούν σε αντίστοιχη δυσκολία στο μέλλον.

«Οι συνεχείς αλλαγές δυσκολεύουν τις προσπάθειες της αγοράς να ισορροπήσει», υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου γι΄ αυτό και η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι: «Χαμηλότερος φόρος κατοχής ανά ακίνητο, θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση των εσόδων στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζουν ή εξαρτώνται από την οικοδομή».

www.enikonomia.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Νέο σοκ για 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων! Θα πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ 350 εκατ. ευρώ”

    1. ελπίζω μόνο να μην προωθήσουν νόμο που θα εξαιρούν τα κατασχεμένα ακίνητα από ΕΝΦΙΑ και λοιπούς φόρους. Αυτοί είναι ικανοί για τα πάντα. Όχι πως όταν αργά ή γρήγορα πέσει αυτή η κυβέρνηση θα αλλάξει κάτι. Έχει πολύ πλάκα να βλέπεις τώρα τη ΝΔ στα πανιά του προεκλογικού Σύριζα. Ο Θεός να μας φυλάει από δαύτους, όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *