Νέο κύμα απόσυρσης καταθέσεων

Προτιμούν το «σεντούκι», από την τράπεζα

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι Έλληνες τραπεζίτες προς την κυβέρνηση, καθώς από το Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία στις 16 Σεπτεμβρίου, έως και σήμερα, οι καταθέτες αποσύρουν σταδιακά, αλλά σταθερά τις καταθέσεις τους προκαλώντας ανησυχία στο τραπεζικό σύστημα για τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ως προς το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες, σύμφωνα με τη Real News, αναφέρουν ότι οι τράπεζες απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τα πλήρη στοιχεία με τις καταθέσεις που διέφυγαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο εξωτερικό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη λίστα του υπουργείου φιγουράρουν ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.). Όσον αφορά το ύψος των κεφαλαίων που έχουν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσά της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας η δυσάρεστη τροπή των τελευταίων εβδομάδων, από την αποχώρηση της τρόικας έως σήμερα, ροκάνισε την τάση που είχε παρατηρηθεί στη συμπεριφορά των καταθετών από την 21 η Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου, όταν είχαν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Οι επιτήδειοι

Ασφαλείς πληροφορίες της Real money αναφέρουν ότι, πέραν της ανησυχίας των μικροαποταμιευτών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας οι περισσότεροι που σηκώνουν στην παρούσα φάση τα λεφτά τους από τις τράπεζες ανήκουν στην κατηγορία των φορολογούμενων που δηλώνουν μικρά εισοδήματα, αλλά διαθέτουν υψηλές καταθέσεις δηλαδή φοροδιαφεύγουν. Μετά, λοιπόν, την απόφαση του οικονομικού επιτελείου, βάσει της οποίας θα μπουν στο μικροσκόπιο και οι καταθέσεις οι γνωστοί άγνωστοι τρέχουν να καλύψουν τα ίχνη τους αποσύροντάς τις. Στο σημείο αυτό, οι τραπεζίτες τονίζουν ότι η χώρα κρέμεται από ένα σκοινί και όλοι επιχειρηματίες ιδιώτες επαγγελματίες κ.ά. πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε η Ελλάδα να διαβεί, εν τέλει, με επιτυχία την κρίσιμη αυτή καμπή . Προκειμένου να μπει φρένο στην απόσυρση των καταθέσεων από τους φοροφυγάδες και κατόπιν σχετικού αιτήματος προς την κυβέρνηση από τις τράπεζες, οι οποίες έβλεπαν τις τελευταίες ημέρες τα γκισέ να αδειάζουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ερωτηθείς σχετικά με το πλαίσιο των ρυθμίσεων για την τεκμηρίωση του εισοδήματος δήλωσε: Δεν θα υπάρχει αναδρομικός έλεγχος των καταθέσεων. Αναδρομικός έλεγχος καταθέσεων μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ως γνωστόν, αυτή η δυνατότητα προβλέπεται ήδη από την υπάρχουσα νομοθεσία.

Οι διοικήσεις των τραπεζών, από την πλευρά τους τονίζουν ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς και οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν και καλούν, επί της ουσίας τους Έλληνες να παραμείνουν ψύχραιμοι, αλλά και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές με αιχμή τη μείωση του δημόσιου τομέα .

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *