Μπορούν αλλά δεν θέλουν να δώσουν λύση στα κόκκινα δάνεια!-Στήνουν επιχείρηση;

Στήνουν μπίζνα αντί να προχωρήσουν στη μόνη πραγματική, δοκιμασμένη και ενδεδειγμένη λύση! Την κρατική διαχείριση με στόχο τη διευκόλυνση που θα οδηγήσει στην είσπραξη του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού των αρχικών κεφαλαίων, στο βάθος του χρόνου.

Το ζήτημα των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να έχει λυθεί από την αρχή της κρίσης, στην πρώτη διετία. Αν είχε γίνει αυτό δεν θα είχε ποτέ διογκωθεί στο επίπεδο να απειλεί να καταπιεί τη χώρα σήμερα.

Ο τρόπος που το έλυσαν αντίστοιχα σοβαρές οικονομίες στο παρελθόν, όπως των ΗΠΑ το 1932 με την HOLC του Ρούσβελτ και μετά το 2010 η Ιρλανδία με το ΝΑΜΑ, η Ισπανία και η Ιταλία με τις Bad-Banks, ήταν να δημιουργήσουν έναν κρατικό οργανισμό για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων με ειδικούς όρους ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ. Συνήθως δίνουν χαμηλότοκα το μισό κεφάλαιο για 15 χρόνια και το άλλο μισό παγωμένο για ίσο χρόνο, και μετά αναχρηματοδότηση του υπολοίπου κεφαλαίου με όρους της αγοράς, ή πώληση του παγίου και εξόφληση, ή ακόμα και λελογισμένη ρευστοποίηση των περιουσιακών αν δεν γινόταν αλλιώς. Αλλά η ρευστοποίηση σε τιμές αγοράς και όχι χάρισμα.

Χωρίς να χάνει λεφτά το κράτος ούτε το τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα η H.O.L.C. έβγαλε και κέρδη για το Αμερικανικό Δημόσιο!

Εμείς εδώ αρχίσαμε την παραφιλολογία για Σεισάχθεια, για «κουρέματα» και τις άλλες σαχλαμάρες.

Δημιουργήσαμε ψευδείς και ανεδαφικές προσδοκίες «χαρίσματος» των δανεικών και «κουρέματος» των υποχρεώσεων, τύπου νόμου Κατσέλη που μας έκανε όλους να νομίζουμε ότι μόνο τα λαμόγια θέλουν επίλυση των Κόκκινων Δανείων, και ότι δήθεν η μόνη λύση είναι να χαριστούν τα μη-εξυπηρετούμενα. Που φυσικά ΔΕΝ είναι καν λύση.

Στην Ελλάδα, αντίθετα με τη σοβαρή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, ξεκίνησε για να στηθεί μια «μπίζνα”. Με την κακή έννοια. Η μπίζνα είναι να πουλάνε μαζικά τις μη-εξυπηρετούμενες απαιτήσεις των τραπεζών σε γελοίες τιμές σε ημέτερους και κολλητούς, οι οποίοι ευελπιστούν να παίξουν τον ρόλο των «Μπροκεράδων» δηλαδή των μεσιτών: αυτοί να μεταπωλούν για 0,10€/ευρώ πακέτα που αγόρασαν με 0,05€/ευρώ. Άμεσα ώστε να μπορούν να διπλασιάζουν τα λεφτά τους σε λίγες μέρες.

Οι κανίβαλοι βρίσκονται γύρω μας. Αν υπολογίσετε ότι μιλάμε για πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί ο Τόμσεν και όσοι εταίροι προήγαγαν τη λύση αυτή αντί για τη σοβαρή τύπου Ιρλανδίας, δεν άφησαν την Ελλάδα να φτιάξει τον αντίστοιχο οργανισμό διαχείρισης και επίλυσης των μη-εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών όπως ο Ιρλανδικός ΝΑΜΑ, ή οι Ισπανικές και Ιταλικές bad-banks με τις όποιες αδυναμίες τους.

Τους ήταν αδιάφορο αν τα μερίσματα της Μεσιτείας που θα εισέπρατταν από τα «κοράκια» θα κατέληγαν σε όπλο μαζικής καταστροφής της Ελληνικής Κοινωνίας.

Γιατί άραγε εμφανίστηκαν από το πουθενά οι μεγαλύτεροι γύπες της Wall Street, στα μετοχικά κεφάλαια των μισοπεθαμένων ελληνικών τραπεζών; Για τα ανύπαρκτα ως γελοία λειτουργικά κέρδη του ελληνικού banking ή για τα distressed Greek Assets, άραγε;

Γιατί τo 2011 εμφανίστηκαν μέχρι και Αργεντινοί (!) επενδυτές μέσω δικού τους hedge Fund και ευρωπαϊκού δικτύου εταιρειών, στην εξαγορά επιχειρηματικών δανείων ελληνικών ξενοδοχείων;

Οι όροι ήταν: 10% προκαταβολή με τριετή περίοδο χάριτος + 20% σε δόσεις από τα 5-7 χρόνια!

Κι όλα αυτά με εγγύηση προσημειωμένα ακίνητα υψηλής αξίας σε τουριστικά νησιά!

Κοινώς «μάθανε ότι κοροϊδευόμ@στε και πλακώσανε κι’ οι γύφτοι!”

Όσο για τις φοβερές πωλήσεις ακάλυπτων δανείων retail (κάρτες, καταναλωτικά κτλ) με 3-5 σεντς στο ευρώ, δεν αρκεί στους εγχώριους τραπεζίτες να κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία ότι ήδη είχαν πάρει προβλέψεις! Διότι οι προβλέψεις δεν πληρώθηκαν από τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών αλλά από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, και άρα προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος!

Όλοι μπορούν να αντιληφθούν γιατί οι κυβερνήσεις της κρίσης που διαχειρίστηκαν τη χώρα, ακούγοντας τις κατά καιρούς σειρήνες των λαμογιών στις τάξεις τους, των ημετέρων και των επίδοξων Μπροκεράδων (μεσιτών δηλ.), άφησαν το θέμα των κόκκινων δανείων άλυτο ως σήμερα.

Οι σύμβουλοι και οι «συνεργάσιμοι των Τραπεζών”, οι φίλια προσκείμενοι στους Μπροκεράδες εταίροι εντός και εκτός Ελλάδος προσδοκούσαν να πλουτίσουν με μια δυο κινήσεις, μοιράζοντας δυστυχία στην κοινωνία, υποτίμηση στην οικονομία, και ζόφο στη χώρα.

Αυτοί οι φανεροί και κρυφοί κανίβαλοι που εμπόδισαν την επίλυση του θέματος των Κόκκινων Δανείων που απειλεί σήμερα τη χώρα, πρέπει να βρεθούν και να δικαστούν από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη. Όσοι μπήκαν στο παιχνίδι για να φάνε ένα κιλό ανθρώπινο κρέας…

Follow the money! Κρύβονται από πίσω του νεότευκτοι «τραπεζίτες”, «συνεργάσιμοι τραπεζικοί υπάλληλοι”, πολιτικοί στελέχη διεθνών οργανισμών των εταίρων που το παίζουν μπροκεράδες, υπουργοί, «συνεργαζόμενες» τρομοκρατικές οργανώσεις-οπερέτες και ολιγάρχες ή επίδοξοι ολιγάρχες που θέλανε να λύσουν το ελληνικό πρόβλημα των Κόκκινων Δανείων «με το δικό τους τρόπο” αντί για την διεθνώς ενδεδειγμένη πρακτική, την οποία μάλιστα το 2015 πρότεινε ο Στουρνάρας με ένταση, αλλά φευ, σε κλειστά αυτιά! Κρύβονται και συγγενείς φυσικά! Μην ξεχνάμε και τα ξαδέρφια και τους κουμπάρους. Αυτό που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί είναι ποιος είναι στο payroll τίνος;

Πάντως, οι κανίβαλοι ας μην κοιμούνται ήρεμοι…

Του Άγη Βερούτη

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *