Μνημονιακή καταιγίδα – Αυτά είναι τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΥΡΙΖΑ…
Αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν θα οδηγούν σε αυξήσεις μισθών αλλά θα στοχεύουν στην εξομοίωση των αποδοχών για υπαλλήλους διαφορετικών υπουργείων και υπηρεσιών που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια αποδοτικότητα, αλλά και περικοπές πρόσθετων επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται σε χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο (για υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω μετακινήσεων εκτός έδρας κ.λπ.), προαναγγέλλει η κυβέρνηση μέσω της «λίστας Βαρουφάκη» με τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, η κυβέρνηση φαίνεται ότι σχεδιάζει να επιβάλει, σε συνεργασία με τους δανειστές, δραστικές μειώσεις σε δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την καταβολή κοινωνικών παροχών, την παιδεία, την εθνική άμυνα, τις μεταφορές και την τοπική αυτοδιοίκηση!
Οπως ήδη έχει αποκαλύψει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και επιβεβαιώνει το κείμενο με τις «δεσμεύσεις Βαρουφάκη», στο ενιαίο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου θα επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις με στόχο να εξισωθούν πλήρως οι αποδοχές υπαλλήλων με τις ίδιες δεξιότητες και την ίδια παραγωγικότητα. Ουσιαστικά, με τις νέες μισθολογικές ρυθμίσεις θα επιδιωχθεί να συνδεθούν οι αμοιβές όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά τους. Επιπλέον, με τις αλλαγές στο μισθολόγιο θα επιδιωχθεί και η λεγόμενη «αποσυμπίεση» της κατανομής των μισθών στα μισθολογικά κλιμάκια, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι η κλιμάκωση των αμοιβών θα είναι πιο ευρεία με πιθανές μειώσεις στα κατώτατα επίπεδα!
Το σχέδιο που θα προωθηθεί δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτό που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καθώς περίπου την ίδια δέσμευση είχε συμπεριλάβει στα δύο τελευταία αναθεωρημένα Μνημόνια και ο κ. Ι. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών εκείνης της κυβέρνησης! Συγκεκριμένα, στα δύο εκείνα Μνημόνια ο κ. Στουρνάρας είχε δεσμευθεί ότι:
* Το σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο θα επανεξεταστεί με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών συνάδουν με την ποιότητα των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών και ταυτόχρονα είναι δημοσιονομικά βιώσιμα.
* Η επανεξέταση του συστήματος αμοιβών θα περιλαμβάνει μια δημοσιονομικά ουδέτερη αναθεώρηση του μισθολογίου, με σκοπό να «αποσυμπιεστεί» το εύρος των μισθών σε συνάρτηση με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται επίσης για σημαντικές περικοπές σε όλες τις πρόσθετες παροχές προς τους εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή στα λεγόμενα «μη μισθολογικά επιδόματα», τα οποία συνίστανται σε αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση, για δαπάνες εκτέλεσης υπηρεσίας και για μετακινήσεις εκτός έδρας!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1
Ποιες πρόωρες συντάξεις καταργούνται για δημόσιο, ένστολους, τράπεζες
Τέλος στις πρόωρες συντάξεις κάτω των 62 και 67 ετών για μειωμένη και πλήρη σύνταξη και νέο ασφαλιστικό με 5+1 σαρωτικές αλλαγές φέρνει το e-mail της κυβέρνησης με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει στο τετράμηνο Μαρτίου – Ιουνίου 2015, με την παράταση της δανειακής σύμβασης.
Στο ασφαλιστικό οι δομικές αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής:
1. Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
2. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή να μην αντικατασταθούν από κρατική χρηματοδότηση, αλλά από εξοικονόμηση (μείωση) παροχών.
3. Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, μέτρο που θα αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ. Αυτό σημαίνει νέα κλίμακα εισφορών για σύνταξη σε πλήρως ανταποδοτική βάση, δηλαδή ό,τι «βγάζεις ανάλογα και θα πληρώνεις» και «ό,τι πληρώσεις τόση σύνταξη θα πάρεις» .
4. Η θέσπιση ενός υπο-κατώτατου μισθού για όσους μετακινούνται από την εργασία στην ανεργία σε ηλικίες 50 ως 65 ετών, αντί σύνταξης.
5. Η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 φορείς, μισθωτών, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών.
6. Η ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Ποιες πρόωρες συντάξεις καταργούνται για δημόσιο, ένστολους, τράπεζες
Το «πρώτο κύμα» έρχεται με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους ενστόλους και τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Ανάλογες ρυθμίσεις θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα Ταμεία, καθώς όπως αναφέρεται στο επίμαχο κείμενο η εξάλειψη των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης θα αφορά «στο σύνολο της οικονομίας».
Αμεσα, δηλαδή από την ψήφιση των μέτρων, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν ως το 2012, από πραγματικό ή πλασματικό χρόνο ασφάλισης, την 25ετία (αν πρόκειται για το Δημόσιο) ή την 35ετία (αν πρόκειται για υπαλλήλους τραπεζών), καθώς ένα από τα μέτρα φραγής της πρόωρης εξόδου θα είναι η κατάργηση της αναδρομικής εξαγοράς πλασματικών ετών που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να συμπληρώσουν ως το 2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και έτσι να κατοχυρώσουν και να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με όρια ηλικίας χαμηλότερα των 62 και 67.
Στο e-mail με τα νέα μέτρα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απουσιάζει κάθε αναφορά σε διακηρυγμένες μέχρι και την περασμένη Παρασκευή θέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πάγωμα των μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα εφάπαξ. Παρά ταύτα, όπως έλεγαν χθες συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, οι δεσμεύσεις αυτές θα τηρηθούν, ενώ κύκλοι του υπουργείου σημείωναν ακόμη πως από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν θα θιγούν (σ.σ.: ή τουλάχιστον θα γίνει προσπάθεια να μη θιγούν) τρεις κατηγορίες:
• Μητέρες που θεμελιώνουν δικαίωμα με ανήλικο παιδί.
• Δικαιούχοι σύνταξης λόγω αναπηρίας ή με ανάπηρο μέλος.
• Εργαζόμενοι στα βαρέα (κυρίως γυναίκες).
Τέλος στις εξαιρέσεις χαμηλού ΦΠΑ, «ζωντανός» ο ΕΝΦΙΑ
Τέλος στις εξαιρέσεις χαμηλού ΦΠΑ, «ζωντανός» ο ΕΝΦΙΑ
Υπό πλήρη αναθεώρηση θέτει πλέον η κυβέρνηση όλο το πακέτο των προεκλογικών της υποσχέσεων για ελαφρύνσεις στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, όπως προκύπτει από το κείμενο των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup, για την εφαρμογή… «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Επιπλέον, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αποδέχθηκε να προχωρήσει σε καταργήσεις μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. H εξέλιξη αυτή συνεπάγεται αφενός την αύξηση του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, αφετέρου την μερική ή ολική εξάλειψη του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση συμφώνησε εξάλλου να εξαλείψει και όλες τις εναπομείνασες απαλλαγές και εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος!
Στις καλένδες
Η προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 12.000 ευρώ απουσιάζει πλήρως από το κείμενο που απέστειλε ο υπουργός, εξέλιξη η οποία σημαίνει ότι το μέτρο αυτό δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα της κυβέρνησης και συνεπώς δεν θα υλοποιηθεί άμεσα ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα υλοποιηθεί μερικώς για τα εισοδήματα του 2015 και σταδιακά μέχρι το 2018!
Επιπλέον, η υπόσχεση για την κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και την αντικατάστασή του από ένα νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα επιβάρυνε μόνο τους «έχοντες και κατέχοντες» προκαλώντας απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, είναι πλέον προφανές ότι τίθεται υπό ριζική επανεξέταση. Ως πιο πιθανή εξέλιξη προβάλλει η επιβολή ενός νέου «χαρατσιού» σε όλα τα ακίνητα των φορολογουμένων, πλην την πρώτης κατοικίας, ώστε το Δημόσιο να εξακολουθεί να εισπράττει σημαντικού ύψους έσοδα, ελάχιστα μειωμένα σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «χρυσώσει το χάπι» προτάσσοντας την ταυτόχρονη μείωση των αντικειμενικών αξιών, στην οποία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τον Ιούνιο βάσει σχετικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων είναι η χθεσινή αναφορά υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία όσον αφορά την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ θα επιχειρηθεί, σε προσεχείς συνεδριάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, να συγκεραστεί η προεκλογική δέσμευση με τα νέα δεδομένα της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους!
Πέραν της… υπόσχεσης Βαρουφάκη για μη εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων που αφορούν στο αφορολόγητο και τον ΕΝΦΙΑ, από το κείμενο των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών προκύπτουν κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πολίτες.
Αυξήσεις ΦΠΑ
Σύμφωνα με το κείμενο που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε «εξορθολογισμό» του καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, σε περιορισμό των απαλλαγών από τον ΦΠΑ και σε εξάλειψη των περιπτώσεων εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που θα κριθούν «παράλογες».
Πρόκειται για εκφράσεις και διατυπώσεις παρόμοιες με αυτές που είχαν περιληφθεί στα τελευταία 2 αναθεωρημένα Μνημόνια τα οποία υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα, οι υπεσχημένες από τον κ. Βαρουφάκη παρεμβάσεις στον ΦΠΑ θυμίζουν τα όσα είχε «υποσχεθεί» στην τρόικα ο προκάτοχός του Γκ. Χαρδούβελης με το περίφημο e-mail, το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει ως «απαράδεκτο». Αν και γενικόλογες, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στον ΦΠΑ παραπέμπουν ευθέως στις «εξειδικευμένες» εισηγήσεις του κ. Χαρδούβελη προς την τρόικα των δανειστών για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος επιβάλλεται στις υπηρεσίες που παρέχουν τα ξενοδοχεία, από το 6,5% στο 13%, καθώς και για επανεξέταση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου.
Επιπλέον, οι δεσμεύσεις Βαρουφάκη για τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ αφήνουν περιθώρια στους δανειστές να επιβάλουν, στο πλαίσιο των «διαπραγματεύσεων» που θα ακολουθήσουν, αυξήσεις σε συντελεστές ΦΠΑ και για πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως π.χ. για την εστίαση, τις επισκευές παλαιών κατοικιών, τις εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων, τα εισιτήρια θεάτρου, κινηματογράφου και λοιπών θεαμάτων, ίσως δε και ακόμα και περιπτώσεις κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης (εισιτήρια μεταφορών, κόμιστρα ταξί, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ.).
Ουσιαστικά, από τη διατύπωση του κειμένου προκύπτει ότι όλες οι εκπτώσεις και εξαιρέσεις από τον ΦΠΑ βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Σήμερα, στην ελληνική φορολογική νομοθεσία ισχύουν 81 περιπτώσεις απαλλαγών και εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ που κοστίζουν συνολικά 969,73 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»

2 σχόλια σχετικά με το “Μνημονιακή καταιγίδα – Αυτά είναι τα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη”

 1. Αν το άρθρο αληθεύει, τότε η «Αριστερά» έχασε μια ιστορική ευκαιρία να κυβερνήσει και πολύ σύντομα θα έχουμε εκλογές και επιστροφή στα όσα ξέραμε.

  1. Κι εγώ έλεγα ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ αν δε θέλετε ΑΝΕΛ…αλλά έλεγα να κρατήσουν και μικρό καλάθι! Η ΧΑ για άλλους λόγους -όχι της προπαγάνδας- ήταν εκτός για μένα…

   Επιστροφή στα όσα ξέραμε δεν πρέπει να υπάρξει…

   Αλλαγή Συντάγματος απαιτείται, με αυξημένο το δικό μας ρόλο, το δικό μας έλεγχο και παρέμβαση όταν χρειάζεται και το θέλουμε !!! Το λιγότερο…

   Ακόμη και το “σύνταγμα μας” το ίδιο πούστικο με αυτούς τους πολιτικούς είναι…

   Πολλά λόγια και γλύψιμο για το λαό …τάχα ότι είναι από το λαό και για το λαό…αλλά από ουσία μηδέν…Ακόμη κι ένα κωλοδημοψήφισμα που δήθεν προβλέπει…αν δε το θέλει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός δεν το έχουμε! Και ώς γνωστό…δεν το θέλησε ποτέ…

   Και μαντέψτε αν το θελει σήμερα !

   Ποτέ δεν το θέλησε κανένας πούστης ! Και καθόμαστε και ξεροσταλιάζουμε περιμένοντας ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΟΥΝ ! Μαντέψτε πάλι !

   ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ !

   Αυτός ο μαλάκας ο λαός ό,τι ζητάει παίρνει…Αυτό είναι αλήθεια!

   Δημοκρατία δε ζήτησε…Αλλαγή Συνταγματος με κατοχύρωσή του, δε ζήτησε !

   Ανάξιος κι αξιολύπητος ξεφτίλας  που ζητιανεύει ό,τι του ανήκει και περιμένει έναν σωτήρα από την τηλεόραση !!!

   Πως θα μας σεβαστούν αν είμαστε τέτοιοι ?

   Δε βρέχει….ρε!  Μας φτύνουν !!!

   Ντροπή μας !

    

    

    

    

    

Σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.